Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Právnické tipy: Koupě zboží na dálku – část 2

Publikováno: 16.06.08
Počet zobrazení: 1440


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Pokud chceme ušetřit své finanční prostředky a nebo je vynaložit účelně a beze ztrát, je nutné rozumně nakupovat. Na trhu je mnoho lákadel a málokdo z nás má čas chodit po supermarketech a vybírat si zboží, studovat údaje o zboží a nechat si ho předvádět. Z jedné strany nám koupě na dálku opravdu šetří čas a vykrývá naše potřeby, ale z druhé strany, pochopitelně, skrývá jistá nebezpečí a úskalí. Je evidentní, že zákon chrání spotřebitele i dodavatele a ne každý porozumí správně, kde jsou hranice ochrany pro jednu nebo druhou stranu.

Mnoho spotřebitelů si řekne, že není čas na zjišťování nějakých podrobností, ale věřte, že opatrnosti není nikdy na místě. Jde o vaše finance a o vaše smluvní závazky. Koupě na dálku s sebou nese riziko o něco vyšší, protože se s dodavatelem osobně nesetkáte. Ale rozhodně, pokud je zachována opatrnost, je to velká výhoda a nemusí docházet k problémům z jedné nebo z druhé strany. V předchozí, 1. části tohoto miniseriálu o koupi zboží na dálku, jsem se zmínila o možných úskalích uzavírání smluv a komunikačních prostředcích, které poskytují informace a vedou k uzavření smluv na určité zboží či nabízené služby. Nyní se dozvíme, jak si ověřit správnost údajů z komunikačního prostředku, které o sobě udává dodavatel.

Důležité informace, které musí spotřebitel znát
Je důležité, aby byl spotřebitel, při jednání prostřednictvím některého z prostředků komunikace na dálku, s dostatečným předstihem před uzavřením smlouvy, informován o těchto skutečnostech:

  • 1. S jakým dodavatelem jedná
    Obchodní firmy i fyzické osoby – podnikatelé jsou uvedeny nejen na návrhu, který spotřebiteli poskytují, ale spotřebitel si může ověřit údaje, které o sobě poskytují, na internetové adrese http://ares.aloki.cz/ nebo http://www.justice.cz. Při zadání údajů, které jsou potřebné pro vyhledávání dodavatele které jsou v těchto vyhledávačích uvedeny, se dozvíte podrobnosti o určitém dodavateli. A také to, zda údaje, které o sobě uvádí, jsou pravdivé, protože si je můžete snadno porovnat..

    Dodavatelé musí uvést tyto své údaje:

    - název obchodní firmy nebo jména a příjmení a identifikační číslo dodavatele,
    - sídlo právnické osoby a bydliště v případě fyzické osoby,
    - u zahraniční osoby rovněž adresu podniku nebo organizační složky na území České republiky, byly-li zřízeny,
    - údaj o zápisu v obchodním rejstříku nebo jiné obdobné evidenci,
    - spisovou značku, pokud je přidělena.

    Tyto údaje si můžete porovnat s údaji ve vyhledávači. Ale v návrhu musí dodavatel uvést též :
    - kontaktní údaje, zejména poštovní adresu pro doručování, telefonní číslo, případně adresu pro doručování elektronické pošty.

  • 2. Další údaje, které musí dodavatel uvést:

    - údaje o příslušném kontrolním orgánu, podléhá-li činnost dodavatele režimu povolování,
    - název a hlavní charakteristiky zboží nebo služeb,

    K těmto dvěma údajům je dodavatel povinen zajistit trvalý veřejný přístup a pokud tak neučiní, je to zákonem považováno za nepředání informací.

    - cena zboží nebo služeb, z níž jednoznačně vyplývá, zda je uvedena včetně všech daní a poplatků, mají-li k ní být připočítávány,
    - náklady na dodání,
    - způsob platby, dodání nebo plnění,
    - poučení o právu na odstoupení, s výjimkou případů podle odstavce 8,
    - náklady na použití komunikačních prostředků na dálku,
    - doba, po kterou zůstává nabídka nebo cena v platnosti.

Tedy, stačí, když si ověříte údaje, které obdržíte s údaji, které je možné získat e vyhledávači, abyste se ujistili, že strana dodavatele, s kterou hodláte smlouvu uzavřít, je vhodná a její údaje, které uvádí sama, jsou v pořádku.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: