Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni…

Publikováno: 3.06.08
Počet zobrazení: 5903


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
To praví staré české přísloví, které naznačuje, že bez černý patří mezi významné léčivé rostliny a že si ji naši předkové velmi považovali.

Bez černý (lat.Sambucus nigra L.) je naší známou domácí dřevinou, která roste na vlhkých, dusíkem bohatých stanovištích podél komunikací, v sídlech podél zdí a plotů, na rumištích. Roste také podél Černého moře směrem na Kavkaz až ke Kaspickému moři. Známe široké využití jeho chocholičnatých květů, které rozkvétají v květnu a červnu a plodů, které tvoří drobné, kulovité, černofialové lesklé peckovice, které dozrávají v srpnu a září. Květy i plody bezu černého jsou dodnes hojně užívaným a uznávaným léčebným prostředkem v dřívějších dobách se mu připisoval magická moc.

Jak využívat bez?
Naši předkové používali v podstatě všechny části rostliny. V současnosti však využíváme jen některé jeho části. Jak byl bez černý našimi předky využívá, svědčí Matthioli, který uvádí ve svém slavném herbáři bezovou kůru jako prostředek proti vodnatelnosti a prach z listí na zástavu krvácení z nosu. Zmiňuje také používání mladých bezových výhonků. Matthioli dále doporučuje přikládat obklady z černého bezu na sluncem popálenou kůži. Proč to nezkusit? Moje babička například používala čerstvé listy jako obklady na otoky kolen. Černý bez se také používal jako prostředek proti bolestem hlavy.

Jaké účinné látky obsahují květy?
Květy černého bezu obsahují silice, flavonidy (až 3 procenta rutinu), třísloviny, aminy, cukry, organické kyseliny a vitamin C, sliz, minerální látky a rozpadové produkty glykosidu sambunigrinu. Plody obsahují antokyanová barvia, provitamín A, složky vitamínu B, třísloviny a karotenoidy.

Jak bez působí na organismus?
Čaj z květů černého bezu se používá, pro jeho vynikající potopudné účinky, při horečnatých onemocněních a při chorobách z nachlazení. Droga účinkuje také močopudně, a to díky obsahu flavonidů a draselných solí. Květ černého bezu má také mírně stimulující účinek na tvorbu mléka u kojících žen. Plody mají ve větším množství projímavý účinek, tlumí bolest při migrénách a bolestech trojklanného nervu, i když tuto bolest neodstraní úplně. Jinak se plody používají při shodných indikacích jako květ.

Jak připravit odvar z květu bezu černého?
Běžná dávka k přípravě čaje je jedna čajová lžička na šálek záparu. Jako potopudný prostředek se květ černého bezu často kombinuje s jinými drogami, např. s lípou či diviznou. Běžná dávka u plodů je 1,5 gramu.

Jiná využití
Plody a věty se zpracovávají v domácí kuchyni. Z květů se připravují tzv. kosmatice, obalovaná a smažená květenství. Z květů se vyrábí chutná a osvěžující limonáda, z plodů zase bezinkový likér.

Recepty

Bezinkový likér
Z pokus stojí si připravit bezinkový likér. Je velmi chutný a jeho příprava není složitá. Takže, čisté, umyté a odšťopkované bezinky dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly všechny bezinky pod hladinou – utopené a dáme je vařit. Potom si připravíme citron, který oloupeme od kůry, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek. Pozor! Pokud necháte pecky, šťáva zhořkne.

Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálé míchání přidáme kávu, necháme vařit 2 minuty a přidáme skořici, hřebíček a citron, necháme vařit 2 minuty a vypneme. Celou směs necháme den uležet na chladnějším místě. Šťávu přecedíme přes hadřík a z plodů se snažíme vymačkat také co nejvíce šťávy. Samozřejmě přes hadřík.
Potom dáme šťávu vařit a přidáme cukr, který vaříme 5 minut a pak přidáme vanilkový cukr, který vaříme 2 minuty. Šťávu necháme zchladit a nakonec do ní přilejeme rum.
A tady jsou ingredience:

čerstvé bezinky 2,5 kg
vanilkový cukr 2 balíčky
mletá skořice 1,5 lžičky
cukr 1,5 kg
citron 1 ks
mletá káva 2 lžičky
rum 1 l
hřebíček 6 ks

Bezinkový sirup
Bezinkový sirup je vhodný do vody nebo čaje, taktéž výborný na kašel a posílení imunity. Není složité si ho vyrobit je opravdu vynikající osvěžující.
Jak postupovat?
Bezinkové květy ostříháme, z citronu vymačkáme šťávu. Převaříme si vodu a necháme vychladnout. Květy s citronovou šťávou vložíme do čtyřlitrové sklenice a dolijeme studenou převařenou vodou. Necháme odstát do druhého dne. Odstátou vodu přecedíme přes plátno a do připravené tekutiny dáme všechen cukr. Zahřejeme na maximální teplotu 80°C a plníme do sklenic.

Perníková povidla z bezinek
Představuji vám vynikající povidla z bezinek. Moje babička je uměla báječně připravit chutnají znamenitě.
Jak na to?
Bezinky zbavíme stopek, přebereme a opereme. Pak bezinky necháme okapat. Perník nastrouháme najemno. Bezinky přesypeme do hrnce, podlijeme trochou vody, přidáme cukr, med, perník a rozvaříme je na kaši. Do bezinkové kaše vmícháme citrónovou šťávu a zvolna vaříme, až zůstane hmota povidlové konzistence. Do bezinkových povidel přilijeme trochu rumu, aby povidla dostala říz.
Perníková povidla z bezinek rozdělíme do čistých skleniček, uzavřeme a při 85 °C sterilujeme 10 – 15 minut podle velikosti skleniček. A můžeme zdravě mlsat!

Bezinkový džem
Udělejme si zásobárnu vitamínů a chuti v podobě bezinkového džemu. Je vynikající a jednoduchý na přípravu!
Začneme tak, že zralé bezinky zbavíme stopek a dobře propereme. Podlijeme malým množstvím vody a vaříme do zhoustnutí. Zatím si ze všech citronů vymačkáme šťávu. Potom vmícháme cukr, citrónovou šťávu, petózu a ještě chvíli vaříme, aby se všechen cukr úplně rozpustil. Horkým bezinkovým džemem plníme připravené čisté sklenky, uzavřeme a při 85 °C sterilujeme přibližně 20 minut.

Vaše komentáře

Celkem 3 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

27.05.2009 18:47  em.černý

na černý bez nedám dopustit

26.09.2008 12:27  Dr. Irena Novotná ()

Ano, mně chutná i bezinková šťáva. Na příští rok chystám seriál o přípravě potravin a nápojů z pohledu zdraví a chuti. určitě v něm budou zajímavé přírodní recepty.
http://www.bylinky.webnode.cz

13.06.2008 06:59  karasek pavel

mnoho desítek let používám ranní čaj z květu černého bezu,je pravda co uvádíte je to všestranná bylinka.Jako sladidlo všeobecně používám med,v mém případě je hlavní důvod hypertenze ale bylinka je všestranná.

Zanechte komentář: