Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Procházka historickou Prahou 3 – Katedrála sv. Víta

Publikováno: 19.06.08
Počet zobrazení: 10970


      Autor článku: Slavomír Ravik, spolupráce Olga Janíčková

Katedrála má všechny rysy, které dovolují řadit tento chrám mezi katedrály. Má vnější opěrný systém, věnec kaplí kolem kněžiště, triforium plné gotických sochařských portrétů, ale i odpovídající rozsah.

Katedrála je 124 metry dlouhá, v místě křížení lodí je 60 metrů široká a výška klenby 33 metry ji řadí na přední místo mezi pražskými chrámy. Stavbu zahájili (1344) Matyáš z Arrasu a Petr Parléř, kteří postavili kněžiště a příčnou loď. Vlastní chrámová loď byla postavena v mezidobí 1873 až 1929.

Katedrála je mimo jiné pohřebištěm králů, pochovaných v přístupné kryptě, ve věnci kaplí za kněžištěm i v mauzoleu před hlavním oltářem. Tady byli pohřbeni habsburští vladaři Ferdinand I. (+1564) a Maxmilián II. (+1576). Na horních deskách jsou zpodobněna ležící těla těchto postav.

Krom toho je katedrála pokladnicí, ukrývající za sedmero zámky korunovační klenoty, zejména královskou korunu, která je jednou ze čtyř dochovaných středověkých korun Evropy. Nahoře pak pavláčka v síle zdi, triforium, v němž Petr Parléř umístil 21 byst, portrétní galerii králů, arcibiskupů, stavitelů i světců. Co nás zajímá především, je vysoká úroveň gotického portrétu (který jinak začíná až v renesanci). Pokladem chrámu je svatováclavská kaple, v níž jsou uloženy ostatky sv.Václava. Kaple je pokryta 1 345 polodrahokamy. Na stěnách jsou malby z cyklu Kristova utrpení (zřejmě Mistr Theodorikus) ze 70. let 14. století a scény ze života sv.Václava z počátku 16.století (Mistr litoměřického oltáře). Sochu sv.Václava v podobě gotického rytíře vytvořil Jindřich Parléř (1373).

Katedrála je i velkolepou galerií umění – patří do ní náhrobek sv. Jana Nepomuckého ze stříbra. Odhad čistého kovu činí přibližně půldruhé tuny (arch. J.E. Fischer z Erlachu, sochař A. Corradini). Na náhrobku jsou andělé zvedající stříbrnou rakev. Na víku truhly klečí světec Jan Nepomucký.

Za zmínku stojí též Zlatá brána, která zpřístupňuje boční vstup do katedrály. Je zdobená mozaikou benátských mistrů o ploše 85 metrů čtverečních, z kaménků ve 30 odstínech. Je tu zpodoben Poslední soud, ale i Karel IV. a čeští patroni. Z moderního umění jsou pozoruhodné vitráže, barevná okna katedrály. Vytvořili je slavní malíři M.Švabinský, K.Svolinský, F.Kysela, A.Mucha a C.Bouda. Na západním průčelí je kruhové okno složené z 216 kamenných dílů a 27 tisíc kusů barevného skla. Okno měří v průměru 11 metrů. Výtvarník F. Kysela tu pojednal sedm dní biblického Stvoření.

Nakonec se zmiňme o věži katedrály, která je gotická; byla však završena koncem 18. století barokní bání. K ochozu vede 286 schodů. Ve zvonici je zavěšen zvon Zikmund, dílo, které patří k největším v Evropě. Zvon je vysoký 2 metry a 3 centimetry a měří v průměru přes dva a půl metru. Katedrála s věží se neodmyslitelně vepsaly do panaromatu města.


Chrám sv.Víta

Chrlič na dešťovou vodu

Stylizované gotické okno

Karel IV.z chrámového ochozu

Sv.Václav ve svatováclavské kapli

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: