Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Máte rádi v kuchyni změnu?
To přinejmenším. A tak jsem zalovila v zápiscích a poznámkách i kuchařských knihách. Myslím, že když člověk opustí stravovací stereotyp, jen prospěje svému tělu. A také obnoví své chutě, což je důležité. I když příprava takových jídel zabere čas, přesto potěšíte i toho, koho pozvete na oběd či večeři. A i svou peněženku! Polévka z červené čočky Ingredience: A na ozdobu: Čočku vypereme a cibuli a mrkev nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme. Do středně velkého hrnce dáme vodu, uvedeme k varu, rozpustíme kostku bujónu (pokud máme připravený hovězí vývar, pak též ho uvedeme do varu) a přidáme čočku, mrkev a cibuli. Vaříme asi 20 minut. Až se vše uvaří vše rozmixujeme aby se vytvořila jemná krémovitá polévka. Pokud bude příliš hustá přidáme více horké vody, popř. dosolíme nebo podle chuti můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Ta se hodí, polévku výborně dochutí. Už jste si někdy zkusili udělat burek? Není to nic složitého a rozhodně si mnohý gurmán na něm pochutná. A nyní k náplni: Ze základního těsta vyválíme 4 pláty. První plát položíme na vymazaný plech. Ušleháme mléko, vejce, jogurt a rozpuštěné máslo. Polovinou směsi potřeme plát na plechu. Soudím, že co se týče náplní, můžeme si pustit fantazii na procházku. Záleží na nás, čím burek naplníme, je možné i mletým masem, pěkně okořeněným, přichuceným česnekem a vhodným kořením. Přeji Vám, aby se toto lehké a dobré jídlo povedlo k vaší spokojenosti a úžasu vašich bližších. Zdroj: I. Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Právě jsem, vážení přátelé, přemýšlela o tom, co budu večer vařit. Mám ráda zajímavá a zdravá, lehce stravitelná jídla a nebudu asi sama. No, při tom sedavém změstnání si člověk nemůže ˝nacpat pupek˝, protože by měl za krátkou dobu trávicí problémy.
Takže začínáme. Už jste jedli červenou čočku? Je vynikající. Nabídnu vám nyní turecký recept.
- 1 šálek červené čočky (poznámka: pořádně ji přeberte a alespoň třikrát vypláchěte)
- 1 cibule
- 1 malá mrkev (poznámka: Nasekejte ji na drobno. Tato jídla se zhotovují z dribně nasekaných ingrediencí. Má to svůj důvod. Uvolní se vůně i lépe se rozvaří.)
- 1 hovězí bujón (poznámka : Je však lepší, když si uděláte hovězí vývar. Maso můžete použít do jiného pokrmu.)
- 3 šálky vody
- sůl
- lžička mleté papriky
- cayenský pepř
- 1 lžíce másla
Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme papriku a špetku pepře a touto směsí zdobíme horkou polévku, kterou ihned podáváme. Přílohou může být bílý chléb, nebo cokoliv, co máte rádi. Přeji Vám, aby Vám polévka chutnala.
Základní těsto se skládá z:
- 500 g hladké mouky
- 200 g bílého jogurtu
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva . Ale ten nemusíte přidávat. Hlavní je, abyste těsto na válu pořádně rukama propracovali. Asi jako když vypracováváme těsto na tažený závin.
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 100 ml bílého jogurtu
- 250 g ovčího tvarohového sýra (feta), lze nahradit i jiným tvarohovým sýrem
- 1 žloutek na potření
- kopr, sekaná petrželová nať
Přikryjeme druhým plátem, který namažeme směsí sýra, petržele a kopru. Zakryjeme třetím plátem, na který dáme druhou polovinu první směsi. Přidáme poslední plát, důkladně stiskneme po okrajích a potřeme žloutkem.
Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi půl hodiny a pak nakrájíme.