Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Oči a stáří aneb dobře vidět ve vyšším věku

Publikováno: 24.07.08
Počet zobrazení: 2375


      Stárnutí je zákonitý biologický proces, který probíhá dynamicky ve všech orgánech a odráží se ve všech funkcích organismu.

Geriatrické programy
V rámci rozvoje geriatrických programů specializované péče s podporou prevence, dispenzarizace a rehabilitace se nemalou mírou podílí i specializovaný obor oftalmogie. Problematika oftalmogerontologie a oftalmogeriatrie je významná už i proto, že statisticky významně roste počet očních pacientů starších sedmdesáti let. Důležitý je fakt, že proces stárnutí jednotlivých struktur oka neprobíhá paralelně s procesem stárnutí organismu jako celku. Proto nemají celkové morfologicko-funkční stařecké změny vždy přímou souvislost se zrakově-funkčními změnami.

Oftalmogerontologické morfologické změny
Jsou charakterizovány fyziologickými změnami, jako projev opotřebování s věkem. Ztráta tekutiny, stárnutí bílkovin ve strukturách oka, degenerativní změny kolagenních a elastických vláken i vaziva, depozita hyalinního materiálu, cholesterolu, depigmentace dotvoří mozaiku oka ve stáří: Převislá, pokleslá, nebo jinak nefunkčně postavená oční víčka.

Katarakta, šedý zákal
Typická nemoc stáří. Svoji nevyjasněnou multifaktoriální patogenezou představuje závažný sociální a ekonomický problém. I dnes je nejčastější příčinou slepoty ve světě. Jediná možná léčba je operační zákrok.

Glaukom
Glaukom je charakterizován jako chronická, progresivní a ireverzibilní neuropatie terče zrakového nervu spojovaná se zvýšeným nitroočním tlakem a úbytkem v zorném poli. Jde o onemocnění, jehož úspěšnost léčby je závislá v první řadě na včasné diagnostice, pak na správně zvoleném terapeutickém postupu. Průměrná hodnota nitroočního tlaku u naší zdravé populace je 16 +/- 2mmHg. Nejčastější prevalence onemocnění je mezi 60. a 80. rokem života. S přibývajícím věkem se změlčuje přední komora oka, klesá produkce komorové tekutiny a zhoršuje se její odtok věkem podmíněnými změnami v komorovém úhlu a v řasnatém tělísku. U glaukomu bývá znatelný o problém prokrvení.

Senilní změny na sítnici postupují paralelně u obou očí, v případě cévní dysregulace a snížené perfuze se poškození terče zrakového nervu jenom urychluje. Mezi cévní rizikové faktory jsou počítány diabetes mellitus, hypercholesterolémie, arteriální hypertenze, stres, kouření. Léčba glaukomu spočívá v účinném snižování nitroočního tlaku medikamentózní nebo operační cestou a v zlepšení perfuze zrakového nervu.

Autor: Internet, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: