Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Tajemství krásy a zdraví – Něco málo o léčitelství

Publikováno: 23.07.08
Počet zobrazení: 2188


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Kapitoly o galenikách a domácí kosmetice. Část 1. Kapitola 1.

Rostlinná léčiva se stávají významným trendem současné medicíny. Její problematikou se hlavně zabývá Německo, Čína, Indie a jiné země. Ano, léčba bylinkami není již považována za bláznovství, jak tomu bylo před několika desítkami let. Ale ve prospěch bylinné léčby se také v dnešní době hodně změnilo. Přípravky s obsahem léčivek jsou vyráběny na moderní úrovni a výrobci garantují jejich kvalitu i účinnost na základě objektivních výzkumů. Také díky vynálezu standardizovaných výtažků jsou více spolehlivé, než ty, které byly vyráběny dříve. Tedy, můžeme jim dát svou plnou důvěru.. Standardizované výtažky se pak připravují s léčivých rostlin, které jsou vyšlechtěné tak, aby obsahovaly příslušné množství léčivých látek. Nejenže se pěstují v definovaných podmínkách, ale také se v těchto podmínkách sklízejí a suší. Avšak standardizované extrakty nejsou tak přesně kontrolovány jako syntetická léčiva, ale důvěřujme tomu, že se ta,k brzy stane. Rozhodně jsou spolehlivější, než rostliny nasbírané v přírodě, i když nikdo nemůže podceňovat odborníky, kteří se fytoterapií zabývají a umí léčivé rostliny v pravý čas sbírat, ale také nasušit. Rozhodně to není nic jednoduchého, jak si mnozí lidé představují.

Také nelze podceňovat zprávy o zdravotních problémech způsobených léčivými rostlinami.Tím nejzávažnějším případem byly smrtelné otravy spojené s nadužíváním chvojníku čínského, k nimž došlo po snaze opojení se efedrinem. Ale většina zpráv spíš léčení léčivými rostlinami chválí. Samozřejmě, že nadužívání léčivek vede k poruchám, a které upozorňuje literatura zaměřená právě na tuto problematiku a proto je nutné se držet předpisů, které vycházejí ze zkušenosti odborníků, jaké množství které byliny lze použít v roztocích, macerátech, tinkturách a jiných přípravcích. Rozhodně nelze užívat přírodní preparáty přednostně před léky, které nám předepíše lékař k léčení našich emocí a neduhů. Rostlinná medicína je léčbou podpůrnou a rozhodně nic nezkazíme, když lékaře požádáme o radu, zda k našemu léku, který užíváme je vhodný i bylinný přípravek, který hodláme aplikovat. Rozhodně jsou byliny, které obsahují významné a účinné látky, které mohou léčbu podpořit a nebo také mohou zbrzdit účinky syntetických přípravků. O kvalitě svého zdraví se rozhodujeme sami. Pokud se obracíme na lékaře, který přebírá odpovědnost za způsob léčby, měli bychom s ním o svých názorech hovořit a konzultovat vše, co je nad rámec jeho způsobu léčení. Protože lékaři nemusí mít hluboké vědomosti o účincích přírodních léčiv a musí se řídit vědeckými poznatky. Někdy se stává, že v populárním časopise se objeví článek o zázračném působení nějaké rostliny, ale tento článek se nemusí vašemu lékaři dostat do ruky. Pokud by však měl potvrdit, že skutečně rostlina takto funguje, musel by si celou problematiku řádně prostudovat, než k tomu vydá stanovisko. Ale i v současné době se situace pomalu mění, protože si vědecké studie o účincích léčivých rostlin probojovaly cestu i na stránky prestižních odborných časopisů a lékaři začínají i výtažky z rostlin doporučovat.

Nicméně, používání léčivých rostlin a výroba přípravků z nich je prastarou záležitostí a má zajímavou historii, zachycenou ve starých knihách. Vždyť lidé v celé historii trpěli nemocemi stejně jako my, hledali léky k uzdravení a důvěřovali lidem, kteří byli v tomto oboru vzděláni. Vždyť léčba syntetiky je poměrně mladou záležitostí a troufám si tvrdit, že lidstvo bylo závislé především na přírodních prostředcích i době velkých epidemiích. A tam byla opravdu malá šance nad nemocí zvítězit.Nicméně, zkoumalo se celá tisíciletí a staré receptury se předávaly po celé generace. A existují i do dnešní doby.

Vlastnosti rostlin zjišťovali naši předkové metodou pokusů a omylů. To, že některé rostliny mají léčivý charakter a jiné jsou jedovaté, to je učila zkušenost. Dožívali se krátkého věku, většinou je zkosila nemoc nebo válka nebo následky válek, špatná hygiena a jiné vážné příčiny. Žili život tak riskantní, plný osudových zvratů, že cokoliv, co jim dalo naději na předvídatelnou budoucnost jejich životů, se jim jevilo jako zázrak. Každý předvídatelný účinek léčiva je důležitý a tento fakt ovládl medicínu po celé tisíciletí. Kolik asi kořenů museli staří Asiaté vykopat, než objevili kořen zázvoru, který používáme do dnes a možná, že mnoho lidí ani des neví o celé škále jeho účinků. Ano, všude na světě lidé v nejrůznějších dobách hledali, hrabali, sušili, roztloukali, žvýkali, třeli a vařili nejrůznější části rostlin a jen tím, tou dlouhodobou zkušeností objevili léčivé účinky, které používáme dodnes. Vydejme se tedy za našimi předky do starých civilizacích a dopřejme si trochu historie.

Autor: JUDr. Novotná Irena, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

28.07.2008 14:45  Maura ()

prosím, omlouvám se za chybu tisku - místo gakenika patří galenika
http://www.povidky.pise.cz

Zanechte komentář: