Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zeleninové saláty

Publikováno: 4.07.08
Počet zobrazení: 2886


      Spousty vitaminů, minerálů a dalších živin obsažených v zelenině je pro lidské tělo hotovým zázrakem. Aby se však trávicí trakt, orgány a buňky těla z toho požehnání mohly radovat, musí být v salátu vždy alespoň malé množství tuku, nejlépe olivového oleje.

Proč? Blahodárně působící látky jsou rozpustné částečně v tucích, částečně ve vodě. A poněvadž se látky rozpustné v tucích vstřebají do těla zase pouze v tucích, jen vodní zálivka nestačí. Bez oleje zůstanou některé látky nestrávené a vyjdou nevyužity z těla ven. Američtí odborníci z Iowy zveřejnili výčet látek, které se do těla bez tuků nevstřebají. Jsou to alfa-karoten, beta-karoten (provitamin A) a lykopen. Jsou to látky, jež chrání tělo před vznikem rakoviny a srdečních chorob.
Zatímco alfa a beta-karoten jsou obsaženy v barevném ovoci a zelenině, zejména v mrkvi, a tělo si z něj vyrábí vitamín A, lykopen je barvivo obsažené především v rajčatech. Je to látka, jíž byla v poslední době věnována velká pozornost a jíž lze přičíst účinky chránící tělo před vznikem rakovinného bujení.

Takže do zeleninového salátu by se měly přidat kousky sýra, masa, tučného dresinku nebo oleje, prostě zdroje tuků, v nichž se vitamíny mohou rozpustit a být přijaty do těla. V tucích se rozpouštějí především barviva a vitamíny A, D, E a K. Ty působí v těle jako antioxidanty, látky, které chrání buňky před poškozením a vznikem různých mutací. Vhodnější jsou přitom tuky nenasycené z rostlinných olejů oproti nasyceným z živočišných zdrojů.

Tipy na zeleninové saláty

Míchaný zeleninový salát
500 g čerstvých zelených fazolek (můžeme použít i zmražené), sůl, čerstvě mletý bílý pepř , 5 vajec, 300 g bílé cibule, 300 g červené cibule, několik snítek tymiánu (může být i sušený) , 3 polévkové lžíce citrónové šťávy.
Návod k přípravě: Čerstvé fazolové lusky očistíme, zbavíme špiček a vláken. Opláchneme a 10 – 15 minut vaříme v osolené vodě.Vejce uvaříme natvrdo a rozkrájíme na osminky. Oloupeme oba druhy cibule, přepůlíme a nakrájíme na tenké polokroužky. Tymián opláchneme, 2 snítky necháme na ozdobení, zbytek jemně nasekáme.
Marináda
Připravíme si marinádu smícháním citrónové šťávy, čtyř lžic vody, soli, bílého pepře a cukru a přidáme olivový olej. V salátové míse smícháme na menší kousky pokrájené fazolky s cibulí a tymiánem. Marinádu nalijeme na salát, řádně promícháme a na povrch pokládáme osminkami vajec a následně ozdobíme snítky tymiánu a necháme cca 30 minut rozležet.

Trojbarevný paprikový salát
1 menší červená paprika, 1 menší žlutá paprika, 1 menší zelená paprika, půl cibule, stroužek česneku, 5 g olivového oleje, trocha octu podle chuti, bazalka, pepř, mletá paprika, sůl
Návod k přípravě: Papriky a cibuli pokrájíme na proužky. Dále si připravíme marinádu z oleje, octa, posekané bazalky, utřeného česneku, soli a koření. Promícháme se zeleninou a podáváme.

Řecký selský salát
200 g rajčat, cibule , 30 g oliv, 50 g ovčího sýra, tymián, petrželka, sůl, pepř, lžička olivového oleje, lžička vinného octa
Návod k přípravě: Rajčata a cibuli nakrájíme na kousky. Ocet smícháme s olejem, solí, pepřem, tymiánem a sekanou petrželkou. Olivy překrojíme na půlky, přidáme rajčata, cibuli, zalijeme zálivkou a necháme chvíli odležet. Poté posypeme pokrájeným ovčím sýrem a podáváme.

Okurkový salát s olivami a jogurtovou omáčkou
2 salátové okurky, 150 g balkánského sýru, 150 g černých oliv, 1 bílý jogurt, citronová šťáva, olivový olej, sůl, pepř
Návod k přípravě: Okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme je a necháme půl hodiny na cedníku, až pustí šťávu. Pak okurky posypeme kostičkami sýru, olivami a přelijeme jogurtovou omáčkou, kterou připravíme smícháním jogurtu, citronové šťávy, soli, pepře a oleje.

Špenátový salát s vejci a cibulí
500 g čerstvého špenátu, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, sůl, pepř
Návod k přípravě: Špenátu odstraníme tuhé stonky a nakrájíme ho na menší kousky. Vejce uvaříme natvrdo, cibuli nakrájíme na kolečka. Smícháme citronovou šťávu, olej, sůl, pepř a utřený česnek. Špenát s cibulí a vejci promícháme a přelijeme hotovou zálivkou.

Tzatziky
200 g lučiny, 1 bílý jogurt, mořská sůl, pepř, 2 stroužky česneku, ocet nebo citrónová šťáva, malá salátová okurka, lžíce sekaného kopru
Návod k přípravě: Sýr rozmícháme s jogurtem, vmícháme utřený česnek, osolíme, opepříme a ochutíme citrónovou šťávou nebo octem. Oloupeme okurku, nastrouháme ji nadrobno a spolu s koprem přidáme do směsi.

Kedlubnový salát
2 kedlubny, 20 g žervé, 2 lžíce nízkotučného mléka, sůl, čerstvý kopr
Návod k přípravě: Mléko a žervé rozmícháme se solí. Kedlubny oloupeme, nahrubo postrouháme a smícháme s mléčnou směsí. Na závěr dochutíme čerstvým koprem a podáváme.

Salát z čínského zelí
1 hlávka čínského zelí, 1 bílý jogurt, 2 rajčata, sůl, kari koření, ocet, olivový olej
Návod k přípravě: Zelí a rajčata nakrájíme na menší kostky. Jogurt smícháme s kari, octem, solí a olivovým olejem a směsí přelijeme zeleninu.

Hlávkový salát s tvarohem
1 ledový salát, 1 mrkev, 100 g tvarohu, lžička medu, lžíce sekaných lískových oříšků, lžička olivového oleje, lžička citrónové šťávy
Návod k přípravě: Salát natrháme, přidáme nastrouhanou mrkev, zalijeme olejem a citrónovou šťávou. Dáme na talíř, posypeme rozdrobeným tvarohem, promícháme, pokapeme tekutým medem a posypeme oříšky.

Zdroj: Plus, Ženy.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: