Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zeleninové saláty
Proč? Blahodárně působící látky jsou rozpustné částečně v tucích, částečně ve vodě. A poněvadž se látky rozpustné v tucích vstřebají do těla zase pouze v tucích, jen vodní zálivka nestačí. Bez oleje zůstanou některé látky nestrávené a vyjdou nevyužity z těla ven. Američtí odborníci z Iowy zveřejnili výčet látek, které se do těla bez tuků nevstřebají. Jsou to alfa-karoten, beta-karoten (provitamin A) a lykopen. Jsou to látky, jež chrání tělo před vznikem rakoviny a srdečních chorob. Takže do zeleninového salátu by se měly přidat kousky sýra, masa, tučného dresinku nebo oleje, prostě zdroje tuků, v nichž se vitamíny mohou rozpustit a být přijaty do těla. V tucích se rozpouštějí především barviva a vitamíny A, D, E a K. Ty působí v těle jako antioxidanty, látky, které chrání buňky před poškozením a vznikem různých mutací. Vhodnější jsou přitom tuky nenasycené z rostlinných olejů oproti nasyceným z živočišných zdrojů. Tipy na zeleninové saláty Míchaný zeleninový salát Trojbarevný paprikový salát Řecký selský salát Okurkový salát s olivami a jogurtovou omáčkou Špenátový salát s vejci a cibulí Tzatziky Kedlubnový salát Salát z čínského zelí Hlávkový salát s tvarohem Zdroj: Plus, Ženy.cz, Foto: Internet
Spousty vitaminů, minerálů a dalších živin obsažených v zelenině je pro lidské tělo hotovým zázrakem. Aby se však trávicí trakt, orgány a buňky těla z toho požehnání mohly radovat, musí být v salátu vždy alespoň malé množství tuku, nejlépe olivového oleje.
Zatímco alfa a beta-karoten jsou obsaženy v barevném ovoci a zelenině, zejména v mrkvi, a tělo si z něj vyrábí vitamín A, lykopen je barvivo obsažené především v rajčatech. Je to látka, jíž byla v poslední době věnována velká pozornost a jíž lze přičíst účinky chránící tělo před vznikem rakovinného bujení.
500 g čerstvých zelených fazolek (můžeme použít i zmražené), sůl, čerstvě mletý bílý pepř , 5 vajec, 300 g bílé cibule, 300 g červené cibule, několik snítek tymiánu (může být i sušený) , 3 polévkové lžíce citrónové šťávy.
Návod k přípravě: Čerstvé fazolové lusky očistíme, zbavíme špiček a vláken. Opláchneme a 10 – 15 minut vaříme v osolené vodě.Vejce uvaříme natvrdo a rozkrájíme na osminky. Oloupeme oba druhy cibule, přepůlíme a nakrájíme na tenké polokroužky. Tymián opláchneme, 2 snítky necháme na ozdobení, zbytek jemně nasekáme.
Marináda
Připravíme si marinádu smícháním citrónové šťávy, čtyř lžic vody, soli, bílého pepře a cukru a přidáme olivový olej. V salátové míse smícháme na menší kousky pokrájené fazolky s cibulí a tymiánem. Marinádu nalijeme na salát, řádně promícháme a na povrch pokládáme osminkami vajec a následně ozdobíme snítky tymiánu a necháme cca 30 minut rozležet.
1 menší červená paprika, 1 menší žlutá paprika, 1 menší zelená paprika, půl cibule, stroužek česneku, 5 g olivového oleje, trocha octu podle chuti, bazalka, pepř, mletá paprika, sůl
Návod k přípravě: Papriky a cibuli pokrájíme na proužky. Dále si připravíme marinádu z oleje, octa, posekané bazalky, utřeného česneku, soli a koření. Promícháme se zeleninou a podáváme.
200 g rajčat, cibule , 30 g oliv, 50 g ovčího sýra, tymián, petrželka, sůl, pepř, lžička olivového oleje, lžička vinného octa
Návod k přípravě: Rajčata a cibuli nakrájíme na kousky. Ocet smícháme s olejem, solí, pepřem, tymiánem a sekanou petrželkou. Olivy překrojíme na půlky, přidáme rajčata, cibuli, zalijeme zálivkou a necháme chvíli odležet. Poté posypeme pokrájeným ovčím sýrem a podáváme.
2 salátové okurky, 150 g balkánského sýru, 150 g černých oliv, 1 bílý jogurt, citronová šťáva, olivový olej, sůl, pepř
Návod k přípravě: Okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme je a necháme půl hodiny na cedníku, až pustí šťávu. Pak okurky posypeme kostičkami sýru, olivami a přelijeme jogurtovou omáčkou, kterou připravíme smícháním jogurtu, citronové šťávy, soli, pepře a oleje.
500 g čerstvého špenátu, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, sůl, pepř
Návod k přípravě: Špenátu odstraníme tuhé stonky a nakrájíme ho na menší kousky. Vejce uvaříme natvrdo, cibuli nakrájíme na kolečka. Smícháme citronovou šťávu, olej, sůl, pepř a utřený česnek. Špenát s cibulí a vejci promícháme a přelijeme hotovou zálivkou.
200 g lučiny, 1 bílý jogurt, mořská sůl, pepř, 2 stroužky česneku, ocet nebo citrónová šťáva, malá salátová okurka, lžíce sekaného kopru
Návod k přípravě: Sýr rozmícháme s jogurtem, vmícháme utřený česnek, osolíme, opepříme a ochutíme citrónovou šťávou nebo octem. Oloupeme okurku, nastrouháme ji nadrobno a spolu s koprem přidáme do směsi.
2 kedlubny, 20 g žervé, 2 lžíce nízkotučného mléka, sůl, čerstvý kopr
Návod k přípravě: Mléko a žervé rozmícháme se solí. Kedlubny oloupeme, nahrubo postrouháme a smícháme s mléčnou směsí. Na závěr dochutíme čerstvým koprem a podáváme.
1 hlávka čínského zelí, 1 bílý jogurt, 2 rajčata, sůl, kari koření, ocet, olivový olej
Návod k přípravě: Zelí a rajčata nakrájíme na menší kostky. Jogurt smícháme s kari, octem, solí a olivovým olejem a směsí přelijeme zeleninu.
1 ledový salát, 1 mrkev, 100 g tvarohu, lžička medu, lžíce sekaných lískových oříšků, lžička olivového oleje, lžička citrónové šťávy
Návod k přípravě: Salát natrháme, přidáme nastrouhanou mrkev, zalijeme olejem a citrónovou šťávou. Dáme na talíř, posypeme rozdrobeným tvarohem, promícháme, pokapeme tekutým medem a posypeme oříšky.