Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Recepty – pro bezlepkovou dietu

Publikováno: 11.08.08
Počet zobrazení: 6195


     
Pro dnešek jsme si pro vás připravili pár bezlepkových sladkých pochoutek, které uspokojí každy mlsný jazýček. Proto neváhejte a s chutí a radostí se vrhněte do pečení. Můžete si například pochutnat na perníku, roládě, bábovce či banánu.

Bezlepkový perník

Ingredience: 2 hrnky mouky Jizerky, 1 hrnek cukru krupice (já dávám tak půlku a také to stačí, ale 100 lidí 100 chutí), 1 kypřící prášek do perníku, 1 hrnek oleje, 2 vejce, 3/4 hrnku vlažného čaje (místo něj se dá použít i mléko nebo kefír, ale čaj perník nejvíce zvláčnil), 3 polévkové lžíce medu, 2 lžíce kakaa, trochu rumu

Postup přípravy: Nejdříve předehřejeme troubu na 160-170 °C. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme bezlepkovou strouhankou, také se dá dobře vysypat pohankovou moukou, nebo i bezlepkovou moukou, ale s ní to jde těžce. Pak oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Poté vyšleháme žloutky s cukrem, olejem, medem a čajem. Do toho přisypeme mouku smíchanou s práškem do perníku. Zamícháme, přisypeme kakao a přídáme dle chuti trošku rumu (nemusí být) a nakonec sníh z bílků. Můžeme přidat rozinky, oříšky, jak kdo jste zvyklí. Nalejeme do pekáče a pečeme na 160 °C asi 25 minut.

Perník je moc dobrý, vláčný, kyprý, voňavý. Nejlepší z bezlepkových perníků, co jsem kdy jedla. Z mouky Jizerky je nejlepší, naštěstí je to bezlepková mouka, která se shání nejlépe, měli by jí mít i v každém Tescu. Tak snad bezlepkáře potěším.

Nebeská roláda bez mouky

Ingredience: 5 vajec, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 1 smetana na šlehání, 1/2 sáčku ztužovače šlehačky, 1/2 sáčku vanilkového cukru, čokoládová poleva, papír na pečení, tuk na vymazání, hrubá mouka na vysypání

Postup přípravy: Poznámka úvodem. Tento recept potřebuje rozpálenou troubu na maximum a protože je velmi rychlý, vyplatí se roládu péct po nějakém mase, aby se nemusela naplno „roztápět“ jen na pár minut.

Na velký mělký plech položíme papír na pečení (je nutný!), papír důkladně vymažeme tukem (Herou) a vysypeme hrubou moukou. V míse promícháme žloutky, moučkový cukr a kakao. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme ke směsi v míse. Hmotu rozetřeme na na plech s vysypaným papírem a dáme do trouby horké na maximum. Pečeme přesně 8 minut! Po osmi minutách okamžitě vyndáme a sundáme papír s piškotem z plechu, aby se „nedopékal“ ze spoda od horkého plechu – piškot by se pak lámal. Necháme zchladnout.
Smetanu ušleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem, roládu potřeme a stočíme. Polijeme čokoládovou polevou a dáme ztuhnout do lednice. Tento dezert je velmi rychlý, jednoduchý a lehký.

Pudinková roláda

Ingredience: Těsto: vanilkový pudink (klasický, vařící), 100 g moučkového cukru, 5 vajec

Náplň: vanilkový pudink (nevařící!), malý mandarinkový kompot, 1 ztužovač šlehačky, šlehačka

Postup přípravy: Těsto: cukr utřeme (našleháme) se žloutky vajíček, přidáme vanilkový pudink (klasický vařící) a smícháme se sněhem z těch 5 vajíček, je možné pomocí šlehače. Těsto nalijeme na velký mělký plech na pečící papír (nutný). Pečeme 10-15 minut při 160-170 °C. Poznáme, že je upečené, když je povrch pevný a růžový nebo když do těsta píchneme špejlí, na kterou se vnitřek těsta nenabalí. Po upečení překlopíme na čistou utěrku a opatrně sloupneme pečící papír, který je teď na povrchu.

Náplň: do uzavíratelné nádoby (např. sklenice od okurek) nasypeme nevařící pudink, šlehačku, ztužovač šlehačky a mandarinkový kompot. Nádobu uzavřeme a důkladně protřepeme. Během krátké chvíle nám vznikne vynikající náplň, kterou natřeme rovnoměrně na vychladlé těsto a zabalíme do rolády. Necháme vychladit a můžeme podávat.

Pohanková šlehačková bábovka

Ingredience: 3 vejce, 250 g pohankové mouky, 200 g cukru krupice (může být i moučka), 1 šlehačka (250 ml), 1 vanilkový cukr, prášek do pečiva, 3 vejce, 50 ml oleje, asi panák rumu, dle potřeby mléko, rozinky, oříšky, kokos, kakao

Postup přípravy: Vajíčka třeme s cukrem a olejem do pěny, přilijeme šlehačku (může být i prošlá, na chuti to nepoznáte), přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, dle pořeby naředíme mlékem, přidáme, co se v kuchyni najde, takže rozinky, oříšky, kokos, kandované ovoce, ale i brusinky. Když chceme bábovku mramorovou, přidáme do třetiny těsta kakao. Nalejeme do vymaštěné a vymazané formy (jestliže chceme, aby to bylo plně bezlepkové, vysypeme pohankovou moukou) a dáme péct na 180 °C asi na 40 minut.

Každému pohanková mouka chutnat nemusí, má takovou svojí zvláštní chuť, ale je zdravější a nám i dětem chutná.

Banán v kakaové omáčce

Ingredience: 150 ml mléka, 1 KL kakaového pudinkového prášku, 30 g pískového cukru, 2 banány, 20 g másla, šlehačka, 1 KL nastrouhané čokolády.

Postup přípravy: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme řidší pudink. Banány oloupeme, podélně je rozkrojíme a v horkém másle je krátce opečeme, přeložíme na talířky, přelijeme vlahým pudinkem, přizdobíme šlehačkou a poprášíme čokoládou.

Autor: Internet, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

06.06.2010 06:43  Helena

Jen malá poznámka k receptu Nebeská roláda. Bezlepkové recepty se většinou nepodsypávají moukou, ani hrubou, ani hladkou, ale nějakou instantní kaší, kukuřičnou, jáhlovou. Pro nebezlepkáře je to fuk... Ale pokud jsou recepty avizované "pro bezlepkovou dietu", neškodiko by mít uvedený přesný postup, včetně té podsypky na pečící papír.

Zanechte komentář: