Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak vyrobit domácí šampon

Publikováno: 9.09.08
Počet zobrazení: 8086


      Autorka: JUDr. Irena Novotná
My, ženy po padesátce, pociťujeme často touhu pro sebe něco „udělat“. Zajisté, že nás starosti v práci, partnerské vztahy i starost s dospělými dětmi unavují, stejně jako péče o domácnost, i o stárnoucí rodiče. Ale i když se cítíme být bity ze všech stran, přesto nás pohled do zrcadla by v nás měl vzbuzovat optimismus a radost, že zůstáváme samy sebou i v tíživých chvílích. Na drahé omlazovací kúry většinou nemáme dost finančních prostředků, ale i tak, příroda nám nabízí své jemné a zdravé prostředky, které, při správném používání, mohou omezit projevy stárnutí a únavy k naší spokojenosti. A nezapomeňme, že celkový stav organismu se také odráží na kvalitě našich vlasů.
td>

Takže, jeden ze zajímavých receptů je výroba domácího šamponu z mydlice lékařské. Všechny ingredience jsou snadno dostupné a šampon je vhodný pro všechny typy vlasů.
Nebuďte překvapeny, že se nevytváří tak bohatá pěna, jak při používání klasických šamponů, které si kupujete v obchodě. Ale za to je bez chemických přídavků a vlasy tak vstřebávají čisté přírodní látky.

K přípravě šamponu potřebujeme :
30 g kořene mydlice lékařské
350 ml vody
10 kapek esenciálního oleje pro vůni
několik lžic bylinek.

Pro normální vlasy se doporučují kopřiva, rozmarýn, přeslička, pro suché vlasy levandule a potočnice lékařská, pro mastné vlasy mateřídouška lopuch. Pokud pozorujete, že vám vlasy řídnou, pak pomůže přídavek kopřivy, bazalky a šalvěje.

A nyní recept :
Kořen mydlice je nutné rozdrtit a to buď v hmoždíři a pokud hmoždíř nemáte, tak ho vložte do igelitového sáčku a roztlučte ho kladívkem. Rozdrcený kořen vložte do vody v nerezovém hrnci, přiveďte do varu a vařte 10 minut na mírném plameni. Po deseti minutách odstavce hrnec z plamene, vhoďte bylinky, které jste si zvolily a nechte vychladnout. Odvar pak sceďte, přidejte pár kapek esenciálního oleje a přelijte do uzavíratelné láhve. Před použitím vždy protřepte ! Pokud dáte lahev se šamponem do lednice, vydrží vám tam celý týden.

Postup při umývání vlasů
Vlasy umyjte vlasy šamponem a potom je opláchněte vodou, ve které jste rozmíchaly trochu jablečného octa. Ten je důležitý, má mnoho vynikajících účinků na vlasovou pokožku.

Autor: JUDr. Irena Fuchsová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

12.07.2012 16:15  Věrke

Dobrý den, na internetu jsem četla že používání saponinů (jsou obsaženy v mydlici lékařské) ve větších dávkách je jedovaté. Může se tedy tento šampon používat dlouhodobě např. 2x týdně? Děkuji moc za odpověď

Zanechte komentář: