Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Léčba rakoviny

Publikováno: 5.09.08
Počet zobrazení: 2169


      Autor článku: Meditorial
V ČR ročně umírá na rakovinu více než 28 tisíc lidí. Každý rok zemře na nádorové onemocnění přibližně každý třístý Čech a čtyřstá Češka. Nádory plic, které jsou nejčastějšími nádory mužů, si ročně vyžádají 7,7 % ze všech mužských úmrtí (včetně úrazů a dalších chorob). U žen jsou nejčastější nádory prsu s 3,5 % všech úmrtí.

Česká republika je navíc světovým rekordmanem v počtu nádorů tlustého střeva a rekta – onemocní jimi jeden Čech z 1280. Ani rakovina ledvin není zanedbatelným problémem: u českých mužů je v žebříčku výskytu na čtvrtém místě.

Nové internetové stránky http://www.lecba-rakoviny.cz proto přinášejí informace nejen o tom, co nádorové onemocnění je, jak vzniká, u koho je riziko vzniku vyšší nebo jaké jsou možnosti léčby, ale zejména o včasné prevenci a diagnostice.

Vyslechnutí diagnózy rakovina je velmi stresujícím momentem v životě člověka. Nové webové stránky http://www.lecba-rakoviny.cz si kladou za cíl pomoci pacientům v boji s tímto zákeřným onemocněním. Internet jim umožní seznámit se s lidmi s podobnými obtížemi a zkušenostmi, objednat si vzdělávací materiály, vyhledat lékařské centrum, lékaře nebo pacientské centrum nejbližší jejich místu bydliště. Kromě pacientů a jejich lékařů na stránkách najde pomoc i rodina a lidé, kteří o nemocného každodenně pečují. Jsou totiž vystaveni vysoké psychické zátěži a i oni často potřebují pomoc.

Prevence
Nemoci je vždy lepší předcházet než ji následně léčit. Nejdůležitější je prevence. U nádorových onemocnění patří mezi hlavní preventivní opatření zdravý životní styl, dostatek pohybu, vyhýbání se nadměrným zlozvykům (cigarety, alkohol) a omezení rizik prostředí (znečištění, rizikové povolání).

Nejrizikovější faktory související se vznikem rakovinného bujení:
nadváha a obezita
konzumace nedostatečného množství čerstvého ovoce a zeleniny
nedostatek pohybu
kouření
alkohol
nechráněný sex a rizikové sexuální chování
znečištění vzduchu ve velkých městech
přítomnost kouře ze spalování pevných paliv v domácnosti

Se zhoubným nádorovým bujením se v mnoha případech dá úspěšně bojovat. Podmínkou je jeho včasná diagnostika a léčba. Pokud budete dbát na zdravý životní styl a prevenci, výrazně tím snížíte riziko vzniku rakoviny. Více informací najdete na http://www.lecba-rakoviny.cz .

Autor: http://www.meditorial.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

21.10.2008 21:24  Marie (MarieOlsakova@seznam.cz)

Nebo také na http://prinasimezdravi.tym.cz
http://www.prinasimezdravi.tym.cz

Zanechte komentář: