Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Potočnice lékařská
Visí na odstálých, hluboce sehnutých stopkách. V pouzdrech jsou přítomna semena ve dvou řadách. Rostlina kvete od června do července. Pach čerstvě rozetřených listů je ostrý, kořenitý, chuť je podobná ředkvičkám. Taková palčivá. Její křehké a šťavnaté lístky jsou jemně pikantní a příjemně nahořklé. Zelí sv. Patrika Češi potočnici opomíjejí Co s potočnicí v kuchyni Ovocný salát Ochucovadlo Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka: JUDr. Irena Novotná
Možná,že nevíte, jak použít rostlinu, která má všestranné použití a jmenuje se potočnice lékařská. V tom případě mi dovolte, bych ji vám představila.
Je to trvalka, až 80 cm dlouhá, poléhavá. Obývá břehy potoků, vodních příkopů, roste v teplejších oblastech. Plody jsou naduté, srpovitě prohnuté šešule s bezžilnými chlopněmi.
td>
Na jaře je nejvhodnější čas, kdy ji požívat, protože je nejvíc svěží a dosud nekvete. Nejchutnější jsou horní lístky, ale použít lze celou lodyhu.
Část lodyh, které si natrháte, můžete rovnou sníst, a část si jich nechat zakořenit ve skleničce s vodou. Pak je lze přesadit do truhlíku a hojně zalévat (ale nikoli tak, aby ve vodě stály). Pokud se vám nechce jít si potočnici lékařskou natrhat do přírody, dá se v plastové vaničce koupit ve většině supermarketů. I z těchto vaniček můžete část lodyh použít k zakořenění. A tak můžete mít rostlinku doma a průběžně ji využívat podle svých potřeb a chutí.
Tahle skoro, jak ji lidé označují, ˝zázračná bylinka˝, jíž se po irském vzoru říkává také „zelí svatého Patrika“, je právě touto dobou, kdy se slaví výročí sv. Patrika, nejchutnější.
Hodí se pro organismus, který je znavený dlouhou zimou. Ten po ni pookřeje, protože potočnice je skutečně účinným oživovacím prostředkem. Sice se říká – co je zdravé, to není dobré, ale to neplatí o potočnici. Labužníci ji vždy ocení jako vynikající součást salátů i jiných dobrot. Ale i přes její skvělé vlastnosti musíme být opatrní a to proto, že podávání čerstvých výtažků může vyvolat zánět sliznice močového měchýře. Proto se šťáva musí užívat jen velmi opatrně!
Potočnice je velmi užitečná. To věděli už i staří Řekové. Ti ji doporučovali dokonce jako afrodiziakum! Za ochutnání by však stála i bez těchto pro tělo přínosných vlastností
Zeleninový salát
Vhodně doplní jakýkoli zeleninový salát – zvláště s jogurtovým dresinkem. Ale pokud připravujete zálivku, pak si uvědomte, že má výraznou ostrou a nahořklou chuť a snadno nahradí ingredience, které obyčejně k dochucení zálivky používáte.
Možná, že neuvěříte, ale vyzkoušejte si, jak chutná potočnice se sladkým ovocem. A zkuste si udělat ovocný salát doplněný chutí potočnice lékařské. Je to prostě něco nového a jiného.
Když začala na jaře vylézat pažitka nebo za oknem kuchyně se zelenat řeřicha, dávali jsme je jako báječná ochucovadla do polévek nebo pomazánek, sypaly se touto zelenou a zdravou krásou uvařené nové sloupané brambory svítící rozpuštěným máslem. A podobně tak se nakládá i potočnicí v kuchyni. Naseká se na chleba s máslem nebo na jakoukoli tvarohovou pomazánku a chutná výborně. Dokonce báječně dochutí i míchaná vajíčka, vajíčka uvařená na tvrdo nebo vejce do skla. Přidávejte do vařeného jídla v době po dokončení, abyste nepřišli o její vitaminové bohatství zbytečným vařením.