Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Prázdniny Made in Taiwan

Publikováno: 6.09.08
Počet zobrazení: 2764


      Autorka článku: Mgr. Veronika Škvárová
Léto končí a mnoho z vás již možná přemýšlí na tím, kam se vydat příští rok na dovolenou. V rozhodování vám chceme pomoci a tak každý měsíc v tomto školním roce přineseme jeden typ na dovolenou. Můžete si říci, že žádný typ nepotřebujete, stačí se přece podívat do katalogu nějaké cestovní kanceláře či se pozeptat přátel a pak se nějak rozhodnout. Naše typy budou ovšem něčím zvláštní – jedná se o hezká, kouzelná, malebná či zajímavá místa, která jsou cestovními kancelářemi opomíjena, v katalozích mnoha cestovních kanceláří byste je hledali marně. Tato místa ani nejsou všeobecně známá jako prázdninové destinace, tak i nějaké známé, kteří tam byli, budete hledat velmi dlouho. Jedná se o místa, která za návštěvu určitě stojí a navíc, o místa, která leží v zemích se stabilní politickou situací, tudíž byste neměli mít žádné obavy z jejich návštěvy.

Když se řekne Taiwan, tak se většině obyvatel české kotliny vybaví slogan ˝Made in Taiwan˝, který je uveden na většině zboží z českých obchodů. Taiwan ve skutečnosti není žádnou továrnou na velkovýrobu zboží všeho druhu, ale velmi malebným kouskem světa, kde je na území o polovinu menším než Česká republika možné nalézt mnoho jedinečných přírodních zajímavostí a kulturně – historických objektů.

Taiwan toho turistům nabízí neobvykle mnoho. Již jen jeho hlavní město Taipei nabízí neopakovatelné prázdniny s velmi pestrým programem, ale o tom v samostatné kapitole.
Zajímavých míst je zde opravdu mnoho a tak v tomto článku jen o tom, co byste neměli minout.
Na Taiwanu je více než tucet hor vyšších než 3000 metrů, více než 100 národních parků a přírodních rezervací a více než 100 termálních pramenů. Díky poloze ostrova vznikly působením větru a vody podél pobřeží zajímavé a jedinečné skalní útvary. Navíc se na Taiwanu na rozdíl od Číny zachovalo a stále se udržuje mnoho budhistických svatyní.
Na co byste při své návštěvě Taiwanu neměli zapomenout? Taiwan má tu výhodu, že ať se podíváte kamkoli, vždy na Vás dýchne nějaký řád, příjemná atmosféra či hezká příroda, zkrátka se vám nestane, že si někde řeknete: ˝Tady nic není, cesta sem nestála za to.˝

Rekreační oblastí číslo jedna na Taiwanu je jezero Sun Moon. V jezeře je sice koupání zakázáno, ale za to je na jeho pobřeží několik budhistických klášterů, pagoda, zajímavé přírodní útvary (bahenní gejzíry) a k nim vybudované cesty, čajové plantáže, parky a různé tématické zahrady či skanzen původní taiwanské kultury.
Asi 100 km na jih od jezera leží horské středisko Alishan ve výšce 2190m.n.m, odkud je možné podniknout výstup na nejvyšší horu Taiwanu, ale jsou tu i jiné značené cesty pro méně zdatné. Nenechejte si ujít východ slunce na hoře Chuschan. Do Alishanu se svezte úzkorozchodnou železnicí, která vede padesáti tunely a přijíždí 80 mostů a ze subtropů se do vysokohorské oblasti dostane v pouhých 72 kilometrech.
Dále na jih leží město Tainan, které je centrem taiwanské budhistické a tradiční kultury, je v něm přes 200 budhistických svatyní, většina z nich pochází z 2. pol. 17.stol. To už je úctyhodný věk, co říkáte?

Zdroj a foto: Mgr. Veronika Škvárová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: