Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Tajemství krásy a zdraví – Bylinné sirupy

Publikováno: 3.09.08
Počet zobrazení: 7608


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Bylinné sirupy jsou oblíbeným léčivým přípravkem. Jsou chuťově příjemné a účinné při onemocněních i prevencích proti různým nemocem, ke kterým jsou určeny. Na trhu jsou k dostání bylinné sirupy, které pomáhají odstraňovat kloubní problémy (Atrofyt), pomáhají ozdravovat a posilovat organizmus (borůvkový sirup) nebo močové cesty (brusinkový sirup) atd. Stačí jen si najít informace a přečíst si způsob užívání.

Jistě prospívají organismu a pomáhají pozvolna odstraňovat škodlivé látky z našeho organismu. To není lehký úkol! Vždyť ty právě bývají příčinou problémů a snižují naši odolnost proti virózám nebo zánětům, i těm skrytým. Jistě nikomu neuškodí se jednou za čas zaměřit na vnitřní očistu a obnovení obranyschopnosti organizmu. V tom případě je důležité se poohlédnout po účinných prostředcích a vyzkoušet si je. Nemůžeme očekávat rychlý účinek, protože naše tělo, které bylo vystaveno dlouhodobému stresu a vnitřnímu znečišťování, bude dlouhodobě odbourávat to, co se v něm nahromadilo. Je mnoho přípravků, které se nabízejí, většinou na bylinném základě.

Výroba domácích sirupů
Nabízí se možnost si vyrobit sirupy podle našich potřeb. Příprava není složitá, ale je třeba dbát doporučených receptur. Uvádím zde jen možnosti, které znám ze svých zkušeností.
Způsob přípravy: Vrstvu čerstvých rostlin zasypeme krystalovým cukrem a dále střídáme vrstvy cukru a rostliny. Poslední vrstvou by měl být cukr a podle mých zkušeností to funguje lépe, když do sklenice rostliny s cukrem natlačíme.
Sklenici uzavřeme a uložíme na teplé místo dokud se cukr nerozpustí a to většinou na dobu 6 týdnů. Některé receptury, v závislosti na bylinách, mohou mít kratší dobu. Je třeba si vždy vyhledat recept.
Některé bylinky mají sklon k plesnivění a kvašení. Recept, který jsem uvedla výše, se hodí příklad pro podběl a jiné rostliny s vyšším obsahem vody.
Jiným způsobem je příprava sirupu z bylinné šťávy varem.
Způsob přípravy: Smícháme 10 dílů bylinné šťávy se 16 díly krystalového cukru a povaříme.
Sirup si můžeme připravit i z bylinné tinktury.
Způsob přípravy: Smícháme 8 dílů cukru s 5 díly vody, uvaříme sirup. Do něj pak přidáme bylinnou tinkturu v poměru jeden díl tinktury, pět dílů sirupu.

Moje babička připravovala léčivé sirupy a byly dobré a účinné proti kašli, průjmu a jiným běžným nemocem. To se natrhaly květy vybrané bylinky. Na dno dostatečně velké, dobře umyté láhve se širokým dnem se dala vrstva cukru, na ní se nasypaly čerstvé květy, pak opět následovala vrstva cukru. Tak se pokračovalo, až se spotřebovaly všechny květy, vrchní vrstvu tvořil cukr. Láhev se dobře uzavřela a postavila na teplé místo, nejlépe i slunečné. Čekalo se, až se rozpustí cukr a pokud se rozpouštěl pomalu, podpořil se celý proces teplou vodní lázni, ale pozor! NIKDY NEVAŘIT!

Jak působí bylinné sirupy můžeme odvodit od účinků bylinek.
Popencový sirup
Popenec břečťanovitý zlepšuje trávení, tlumí průjmy, je protizánětlivý, chrání játra. Účinkuje proti bronchitidě a i proti lehčím formám bronchiálního astmatu.

Sedmikráskový sirup
Podporuje vykašlávání, působí protizánětlivě, má vliv na močové cesty a ledviny. Jeho působení je však mírné stejně tak, jak mírně působí tato krásná rostlinka. Asi se bude hodit pro děti.

Pampeliškový sirup
Pampeliška podporuje trávení a látkovou výměnu, je močopudná, podporuje funkci žlučníku a jater, částečně rozpouští ledvinové i močové kameny. Mírně povzbuzuje, má výrazné účinky protirevmatické, snižuje hladinu krevního cukru.

Akátový sirup
Květ akátu zlepšuje látkovou výměnu, zlepšuje trávení, působí na ledviny a je proto vhodný při revmatismu, je žlučopudný, spasmolytický (zmírňuje křeče). Působí mírně.

Sirup z cibule na kašel
V ½ litru vody rozmícháme 3 polévkové lžíce cukru a uvedeme do varu. Necháme vychladnout a přidáme cibuli. Třikrát až pětkrát denně užíváme 1 až 2 polévkové lžíce jako mírnící prostředek proti nachlazení.

Sirup z puškvorce
To se vezme 30 g utlučeného puškvorce, nalije se na něho ocet, pak se nádoba přikryje a nechá se stát tři dny a tři noci. Pak se to svaří, procedí , přidá se med a opět zavaří, až se vyvaří všechen ocet. To se podává (30 g) s odvarem puškvorcového kořene.Ženy dříve tento lék užívaly při menstruačních problémech a nebo při žilních problémech. Také se tento přípravek dává do léčivé koupele.
Puškvorec lékařský, který má silné povzbuzující účinky, zlepšuje látkovou výměnu, podporuje činnost jater, žlučníku, žaludku a sleziny, podporuje vylučování toxických látek z těla, vhodný je i při nadýmání a průjmech.

Bezinkový sirup
Bezinkový sirup je vhodný do vody nebo čaje, taktéž výborný na kašel a posílení imunity. Není složité si ho vyrobit je opravdu vynikající osvěžující.
Bezinkové květy ostříháme, z citronu vymačkáme šťávu. Převaříme si vodu a necháme vychladnout. Květy s citrónovou šťávou vložíme do čtyřlitrové sklenice a dolijeme studenou převařenou vodou. Necháme odstát do druhého dne. Odstátou vodu přecedíme přes plátno a do připravené tekutiny dáme všechen cukr. Zahřejeme na maximální teplotu 80°C a plníme do sklenic.

Mateřídouškový sirup
Používá se k uvolnění hlenů – mírnější kašel – dusivý kašel – nachlazení – chrapot – akutní bronchitida – infekce horních cest dýchacích – suchý dráždivý kašel
k dostání ve dvou velikostech: 0,33 l nebo 0,7 l

Výroba sirupu z růží je složitá, ale za starých časů se zřejmě hojně používal. Vybrala jsem jednu recepturu z herbáře Mathiolliho, která mne zaujala. Je znát, že lidé v dřívějších dobách léčivé síle růží důvěřovali i tehdy, když onemocněli těžkou nemocí, jako je cholera.

Sirup z růží podle Mathiolliho
Lze vyrábět z růží, které rostou na našich zahrádkách. Vezměte nové, čerstvé nebo plavé růže, které zbavíte stopek a semene v množství 4 liber (1 libra ´514 g), lístky se vloží do nepoužitého polévaného hrnce nebo do cínové nádoby, nalije se na ně 15 žejdlíků vody (1 žejdlík – 0,34 l vody), dobře přikryjte a nechte stát den a noc. Druhý den ráno procedíte tekutinu přes tenkou tkaninu a růže zhruba vylisujete, získanou vodu přiveďte do varu, pak vezměte stejné množství nových růží, dejte do stejné nádoby, polijte je uvedenou vřelou vodou a nechte stát den a noc. To se opakuje desetkrát i více, pokud chcete mít sirup silnější. Po posledním přecezení nechte růžovou vodu stát tři až čtyři dny, až se usadí na dně kal, opatrně se slije čerstvá tekutina a přidá se na každé dva žejdlíky každé této tekutiny 1 libra bílého cukru, svařte dohromady za stálého sbírání pěny až do zhoustnutí. Sirup pak nalijeme do čerstvé nádoby.Sirup se používá při horečkách,hasí žízeň, používá si při zánětu ledvin, vyhání choleru.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: