Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Tajemství krásy a zdraví – Léčivé oleje a kosmetické oleje

Publikováno: 10.09.08
Počet zobrazení: 4520


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Mám vynikající zkušenost s aplikací olejů jak kosmetických, tak i léčivých. Svým způsobem je toto odlišení jen formální, protože oleje působí obecně velmi příznivě po všech stránkách na organismus, ať je používáme pod jakýmkoliv záměrem. Jejich výhodou je, že jsou snadno aplikovatelné, rychle se vstřebávají a velmi příznivě působí jak v letním tak i zimním počasí na pleť i ruce. Dávám jim přednost před krémy, protože neucpávají póry, pokožka zůstává vláčná a jemná. Na trhu je mnoho druhů olejů, které se používají jak vnitřně tak i zevně

Léčivé oleje jsou již historicky známou lékovou formou. Možná, že v některých případech jsou vhodnější, než masti a lze je používat zevně i vnitřně, což u mastí vnitřní použití nepřipadá v úvahu. Historie i současná praxe používá některých bylin k výrobě léčivých olejů, ale není vyloučeno, že se objeví další recepty a nabídnout tak rozšířenou paletu této lékové formy.

Řepíkový bylinný olej
Řepík lékařský je používaný jako léčivka již od starověku. Tak jsou dávno jsou známy a popsány jeho vynikající účinky. Při vnějším použití se využívá jeho protizánětlivého působení na mokvavou a zanícenou tkáň. Díky taninům působí svíravě a vnitřně proti průjmu. Dále je vhodný k ústní hygieně. Využívá se při cévní nedostatečnosti a hemeroidech. Podle nejnovějších poznatků lze řepík použít proti vysokému krevnímu tlaku. Účinnou složkou jsou vedle taninu ještě terpeny, flavonoidy a kyselina křemičitá.
Řepíkový olej můžeme aplikovat na podrážděnou nebo zanícenou pokožku po opalování nebo při vyrážkách. Také jsem ho použila s úspěchem, když jsem se při vaření lehce opařila parou.

Heřmánkový bylinný olej
Heřmánek je bylinka, užívaná hojně již v dobách starověkého Egypta a Řecka. Květ je velmi bohatý na azuleny, bisabololy a polyfenoly. Zevně se používá na zmírnění svědivosti, dále při virových a plísňových onemocněních kůže. Zklidňuje podrážděné oči, a vhodný je také k ústní hygieně. Vnitřně je pak užíván při trávicích obtížích – křeče, nadýmání, plynatost, zánět střev a dalších. Tato jednoletá bylina je považována za zcela bezpečnou, ovšem při vyšších dávkách se mohou ojediněle vyskytnout alergické reakce.
Heřmánkový olej je velmi jemný a účinný při spálení nebo opaření, dobře působí na pokožku po koupeli, proti opruzeninám a podrážděné pokožce. Po koupeli si ošetřuji nohy a vtírám si ho mezi prsty, kde se může vyskytovat plíseň.

Kaštanový olej
Strom jírovce byl přivezen do Evropy z Konstantinopole začátkem 17. století. Jírovec obsahuje aescin, aesculin, fraxosid – látky které mají zesilující účinek na žilní stěny a zvyšují jejich pružnost. Tím je podpořen krevní oběh, čímž se předchází hromadění krve v žilách, což je hlavní příčinou vzniku křečových žil a hemeroidů. Na křečové žíly i hemeroidy má kaštanový olej terapeutický účinek. Dále lze kaštan použít na artritidy pro jeho protizánětlivý účinek a k tlumení otoků.
Kaštanovým olejem si masíruji nohy, pokud cítím nepříjemný tlak žilách nebo po dlouhé chůzi, když jsou nohy unavené. Pokud vystřelují nepříjemné bolesti od krční páteře, je dobré si masírovat lehce nahřátým olejem oblasti ramen. Účinek je překvapivý. Velmi brzy pocítíte uvolnění. Také pomáhá odstraňovat bolesti v kolenou nebo kotnících.

Měsíčkový bylinný olej
Měsíček lékařský je jednoletá bylinka původem ze Středozemí. Působí antibakteriálně, antisepticky a protizánětlivě. Nejvíce aktivních látek obsahují okvětní lístky, a právě z nich získáváme 100% měsíčkový olej. Měsíček se používá na spáleniny různého původu, vyrážky a bércové vředy. Zvláčňuje kůži a je velmi vhodný na pooperační jizvy. S úspěchem je měsíček používán na lupénku a některé formy ekzémů. Použití měsíčku značně snižuje dobu hojení. Při potírání dásní tlumí bolesti zubů. Pokožku regeneruje, tiší bolest a stimuluje hojení. Při vnitřním užití reguluje křečové stavy zažívacího ústrojí a podporuje hojení sliznic, očí, krve, svalů, kostí a kůže.
Měsíčkový olej používám i kosmeticky. Velmi dobře se vstřebává a zjemňuje pleť i ruce. Stejně jako kaštanový olej i měsíčkový olej velmi příznivě působí na bolesti nohou, proti zánětu žil, při popraskaných patách. Ošetřuji si jím i prsty u nohou jemným masírováním.

Rakytníkový bylinný olej
V posledních letech prošel rakytník řešetlákový klinickým testováním v ústavech po celém světě. Došlo se k závěru, že se jedná o bylinku vynikajících vlastností. Olej získávaný z plodu rakytníku vykazuje výrazný regenerační a epitelizační účinek. Proto je olej vhodný při ošetření kůže po spáleninách, omrzlinách a drobných poraněních. Zvyšuje pružnost a vitalitu pokožky, používá se k tlumení projevů lupénky a nejrůznějších forem ekzémů. Působí protizánětlivě a urychluje hojení drobných poranění kůže. Tlumí tvorbu vrásek a vyhlazuje je.
A to tak, že olej jemně vklepeme do pečlivě očištěné pokožky zejména kolem očí, kde je pokožka nejvíce namáhána a kde se tvoří rády vrásky.

Ovšem na trhu jsou nyní k dostání speciální pleťové oleje, které mohu doporučit zejména starším ženám. Jsou cenově dostupné, mají výborné aplikační vlastnosti a výrazný účinek. Jsou součástí kosmetických krémů, ale já jim dávám přednost z toho důvodu, že se po nich nezanáší pleť, jsou vhodné pro masáž pokožky a jsou dobrým podkladem pro make-up.
Patří mezi přírodní látky, které pomáhají udržet pleť mladou a krásnou. Jejich vlastnosti jsou následující :
- zpomalují proces stárnutí pokožky, působí proti tvorbě vrásek
- udržují pleť vláčnou a pružnou¨
- zvyšují regenerační schopnosti plet
- udržují hydratační schopnost pleti
- chrání pleť před škodlivými účinky vnějšího prostředí
- velmi rychle se vstřebávají, nezanechávají pocit mastnoty
- jsou vhodné pro všechny typy pleti,
- velmi dobře působí i na problematickou a citlivou pleť

Pleťové oleje a jejich užití
Pleťový olej jemně vetřete do vyčištěné suché či vlhké pokožky obličeje, krku a dekoltu. Při pravidelném používání pleťových olejů ráno i večer budou výsledky zlepšení stavu pleti skutečně viditelné.
Vím, podle své maminky, že starší ženy, obtížené neduhy a problémy, se domnívají, že taková péče je pro ně nadbytečná. Je to omyl a maminku jsem přesvědčila, že to nejsou pro téměř osmdesátiletou ženu vyhozené peníze. S touto péčí jde ruku v ruce i pocit spokojenosti, vnitřní harmonie a sebevědomí, kterou ženy potřebují, aby byly stále samy sebou, i když na ně doléhá věk či nemoci. Na trhu jsou k dostání dobrá pleťová mléka, vody i tonika, která mají osvěžující i čistící účinky. Postup je jednoduchý.

Pleťovým mlékem se pleť vyčistí, pleťová voda tonikum pleť hydratují a osvěží. A vybraný pleťový olej se lehce vklepe do takto připravené pokožky.

A nyní něco více o pleťových olejích:
Jojobový olej
Jojobový olej je vhodný pro každý typ pokožky. Sice se mi říká olej, ale z hlediska jeho složení se jedná o vosk. Patří k nejcennějším olejům. Má výborné vlastnosti. Udržuje přirozenou vlhkost pokožky, pravidelným používáním se citlivá, suchá a podrážděná kůže stává opět odolnou
Obsahuje vyvážený poměr pěstících látek s hojivou schopností, pokožku ošetřuje, regeneruje, vyhlazuje a pomáhá v péči o aknózní pleť. Má přirozený ochranný UV-filtr 3 až 4.
Pokud máte suché a lámavé vlasy, můžete si je tímto olejem ošetřit. A to tak, že po umytí si na dlaň nakapejte pár kapek jojobového oleje a vmasírujte si jej přímo do vlasů. Po nějaké době zjistíte, že olej vám vrátil do vlasů lesk, pružnost a jemnost. Zvláště doporučuji těm ženám, které si vlasy pravidelně barví a nebo si dávají trvalou.

Brutnákový olej
Již slavný starořecký básník Homér užíval brutnák jako svou zklidňující rostlinu, jak se dozvíme z literatury. Brutnákový olej je ideální pro péči o problematickou pokožku se sklonem k přesušování a praskání. Používá se nejen pro masáž obličeje, ale i celého těla. Obsahuje dvojnásobné množství vícenenasycené mastné kyseliny gama-linolenové než pupálkový olej. Díky svým vlastnostem je vynikající pro kůži postiženou ekzémy, lupénkou či alergií. Má hojivé a regenerační účinky. Je vhodný na popáleniny a záněty pokožky. Při vnitřním užívání snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá při atopickém ekzému. Působí proti bušení srdce a posiluje srdeční činnost, pomáhá při nadýmání a zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu.
Pokud pravidelně pečujeme o pokožku, pak olej vtíráme do kůže a nebo ho používáme k celkové masáži. Tímto způsobem pokožku regenerujeme, přispíváme k zachování její pružnosti, pevnosti a vláčnosti, obnovujeme přirozený lipidový filtr a podporujeme přirozenou hydrataci pokožky.

Meruňkový olej
Meruňkový olej je vynikající pleťový a masážní olej, vhodný pro všechny typy pokožky. Hodí se k péči o jemnou, velmi citlivou pleť. Je tím nejlepším pro dětskou pokožku, vhodný i pro miminka a batolata. Ošetřuje a regeneruje suchou a popraskanou kůži, blahodárně působí při potížích s akné a ekzémy, pečuje o kůži poškozenou nadměrným opalováním. Tvoří základ vysoce kvalitních masážních směsí. Je součástí značkové kosmetiky, zejména indické.
Ošetřujte jím pleť tam, kde cítíte největší suchost. Často to bývá kolem nosu, kde se tvoří někdy i lišej. Meruňkový olej používám zejména k masážím obličeje při večerním ošetření pleti.

Mandlový olej
Mandlový olej se řadí se mezi nejcennější rostlinné oleje. Pokožce dodává pocit hebkosti, mírní podráždění, chrání ji a pomáhá především suché kůži se sklony k olupování, svědění a popraskání. Mandlový olej patří k nejpoužívanějším při aromaterapeutických masážích a je důležitou složkou kvalitních masážních a tělových olejů. Vtíráním do kůže a masáží pomáhá správně zvolený olej pokožku regenerovat, zachovat její pružnost, pevnost a vláčnost, obnovovat přirozený lipidový filtr a podporovat přirozenou hydrataci pokožky. Používám ho po koupeli na celé tělo.

Šípkový olej
Šípkový olej jsem objevila nedávno. Byl mi doporučen a tak jsem ho vyzkoušela.
Má načervenalou barvu, obsahuje vitamíny a je vhodný pro regeneraci, pěstění a svými hojivými účinky je ideální pro suchou a zralou pleť. Intenzivně ošetřuje a vyhlazuje, podporuje vitalitu a regeneraci, reguluje tvorbu kožního mazu a zklidňuje záněty.
Pokud ho nechcete používat koncentrovaný, je snadné ho zředit s jiným základním olejem v poměru 1:9 (např. jojobovým nebo mandlovým).

Makadamový olej
Makadamový olej má vysoký obsah vitamínů a minerálů. Vyniká schopností zvyšovat pružnost, vláčnost a elastičnost pokožky. Pleť je po ošetření jemná a vitální. Makadamový olej pleť vyhlazuje a působí silně antioxidačně. Makadamový olej je přírodním a zcela přirozeným zdrojem cenných a v mnoha případech dokonce nenahraditelných látek. Vitamíny, minerály a stopové prvky obsažené v luxusních kosmetických olejích velmi dobře prostupují kožní bariérou až k zárodečné vrstvě pokožky. Proto je dobré po večerní koupeli nebo sprchování ho použít na celé tělo.

Růžový olej – Rosa Damascena flos
Chcete si dopřát opravdový luxus? Pak ho zažijete s růžovým olejem.
Pozvolnou macerací okvětních lístků Damascenské růže se vyrábí velmi kvalitní a biologicky účinný – růžový olej. Jedná se o jeden z nejluxusnějších olejů používaných v kosmetice. Růžový olej velmi aktivně zvyšuje elasticitu a tonus pokožky, zpevňuje, hydratuje, vyživuje a regeneruje, relaxuje a čistí. Vaši pleť udrží mladistvou a svěží. Růžový olej obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů, je přírodním a zcela přirozeným zdrojem cenných a v mnoha případech dokonce nenahraditelných látek. Vitamíny, minerály a stopové prvky obsažené v růžovém oleji velmi dobře prostupují kožní bariérou až k zárodečné vrstvě pokožky.

Avokádový olej – Persea Gratissima
Vlastí avokáda je Střední Amerika, ale v současné době se pěstuje v rozsáhlých subtropických a tropických oblastech celého světa. Avokádo je ovoce s nejvyšším obsahem hodnotných tuků. Avokádový olej je bohatý na minerály, vitamíny a zejména vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Použitím avokádového oleje, vytváříte své pokožce maximální komfort. Avokádový olej účinně obnovuje elasticitu, zvláčňuje, vyhlazuje a zbavuje pleť vrásek, urychluje hojení a regeneraci, změkčuje ztvrdlou kůži. Po zahřátí je avokádový olej vhodný jako obličejová maska na podrážděnou, přesušenou a uhrovitou pleť. Je určený zejména na jemnou a citlivou pokožku. Avokádový olej urychluje hojení a regeneraci, změkčuje ztvrdlou kůži.
Vitamíny, minerály a stopové prvky obsažené v avokádovém oleji velmi dobře prostupuje kožní bariérou až k zárodečné vrstvě pokožky.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 3 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

22.09.2008 17:55  Dr. Irena Novotná ()

Milé dámy, odkazuji Vás na internetový obchod http://www.daryprirody.cz/aktuality/rozsirily-jsme-nabidku-o-bio-kosmeticke-oleje Jinak je dostanete i v obchodech s bylinkami a nebo zdravou výživou. Já jsem je vyzkoušela postupně všechny a jsou báječné. Ale s tím atopickým ekzémem nevím, zda jsou použitelné, nemám zkušenost. Měla byste konzultovat s ošetřujícím lékařem, zda jsou tyto oleje pro dítě s touto obtíží vhodné. Na atopický ekzém existuje celá řada doporučených mastí a olejů i od jiných výrobců- je třeba se opravdu poradit, aby se stav nehoršil. Díky za Vaši reakci.
http://www.bylinky.webnode.cz

15.09.2008 19:17  Z.Valuštíková

Dobrý den,prosím,kde získám tyto oleje,např.brutnákový/pro dítě s atop.ekzémem/ a jojobový. Děkuji za radu.Z.V.,62 let

13.09.2008 16:30  Ivana Jandová

Dobrý den, zaujala mě publikace ohledně avokávodového oleje. Kde je možné ho koupit? Děkuji za odpověď I.J. - 55 let

Zanechte komentář: