Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babiččin receptář

Publikováno: 7.11.08
Počet zobrazení: 2678


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Moje babička byla výborná kuchařka a pečlivě si vedla receptáře. Některé se zachovaly. Listovala jsem v nich, když jsem hledala přípravu jednoduchých jídel, která jsou typická pro českou kuchyni. Při četbě jsem si vzpomněla na chvíle, kdy se mísila těsta a pekly všelijaké dobroty.

Koblihy a vdolky byly vždy oblíbené jídlo. Však si pamatuji, že maso se jedlo v sobotu a neděli a přes týden, když se lidé věnovali práci v hospodářství nebo svým živnostem, nebyl čas a složité a časově náročné vyvařování, jak si to představovala naše milá paní Rettigová.

Prvním takovým receptem, který je jistě zajímavý i pro moderní kuchyni, jsou :

Masopustní koblihy
Ingredience:
400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
špetka soli
8 žloutků
3 lžíce moučkového cukru
100 g másla
0,3 l mléka
kostka droždí (42 g)
3 lžíce rumu
marmeláda na náplň
sádlo (nebo olej) na smažení
Poznámka : Nejvíce se smažilo na sádle. Tyto koblihy smažené na sádle jsou velmi chutné. Ale samozřejmě, že i smažené na oleji neztratí nic a svém konečném výsledku. Co se týče mouky – je správné mouku před použitím prosít.
Příprava kvásku :
Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí a necháme v teple
vzejít kvásek.
Mísení kvásku s moukou:
Pak mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky.
Propracování těsta:
Těsto důkladně propracujeme v míse vařečkou. Čím lépe je těsno propracováno, tím také lépe nakyne. Takto propracované těsto přikryjeme utěrkou, lehce poprášíme hladkou moukou a necháme asi hodinu kynout.
Příprava koblih:
Pak těsto na vale vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka. Na jedno kolečko doprostřed dáme marmeládu. Zkoušela jsem i borůvkovou. Ale doporučuje se meruňková i jahodová. Druhým prázdným kolečkem pak překryjeme, kraje stiskneme skleničkou nebo tvořítkem a přesahující těsto odkrojíme.
Ještě chvíli necháme kynout a mezitím si rozehřejeme vyšší vrstvu tuku. Je důležité, by v něm koblihy plavaly. aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.

Kynutý bramborák
Myslím, že tento recept je známý v oblastech, kde lidé k vaření hodně používají brambory. Je to výborné syté jídlo.
Ingredience:
500 g syrových brambor
250 g vařených brambor
250 g polohrubé mouky
30 g droždí
1 vejce
6 stroužků česneku
mléko podle potřeby
1 lžíce nasekané majoránky
olej na smažení
mletý pepř a sůl
Postup:
Brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme vodu a vmícháme vařené brambory,
vejce, mouku, kvásek z droždí, majoránku, utřený česnek, sůl a pepř. Potom
přidáváme vlažné mléko, aby vzniklo řidší těsto. Necháme v teple vykynout
a naběračkou dávkujeme na pánev s rozpáleným tukem. Osmažíme z obou stran dozlatova a podáváme.

Borůvkové lívanečky
Ty miluji. Jsou velmi dobré a mají je rády mlsavé děti. A budete překvapeny, že se jimi zavděčíte i mužům. Je to dobrý moučník ke kávě ve svátečních chvílích.
Ingredience:
1/4 l mléka
1 vejce
1 lžíce pískového cukru
15 g droždí
1 špetka soli
150 g polohrubé mouky
tvaroh
maliny a jahody na ozdobení
tuk na smažení
Postup:
Do hrnce vlijeme 1/4 l vlažného mléka, přidáme vejce, cukr, sůl, mouku a rozdrobené droždí. Rozmícháme a necháme vykynout. Na tukem vymazaném lívanečníku lívance z obou stran osmažíme do růžova. Hotové lívance potřeme tvarohem, zdobíme borůvkami (džemem) a ostatním ovocem.

Koblihy jako od babičky
Babička si napsala tento recept pod jedním názvem – koblihy. Považovala je za obyčejné. Ale já si vzpomínám, že byly výborné, i když jsou na přípravu dost pracné. Když jsem takové těsto zpracovávala, vzpomínám si, jak mně bolela ruka od vařečky. Ale je to nutné ho pěkně vypracovat.
Ingredience
420 g hladké mouky
30 g másla
30 g cukru
6 žloutků
30 g droždí
350 ml vlažné smetany
trochu citrónové kůry
povidla či zavařenina
olej na smažení
mouka na vysypání válu
Postup:
Droždí rozdrobíme do 4 lžic vlažné smetany, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny a ochutíme citrónovou kůrou. Pak v míse smícháme s moukou, kváskem a smetanou a vymícháme hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, naplníme je zavařeninou a zabalíme do tvaru koblih. Ty pak na vále necháme kynout 25 min. poté je obrátíme a znovu necháme 25 min. kynout. Smažíme v rozpáleném oleji.

Smažené rohlíčky
Tyto rohlíčky připravuji, když čekám hosty. Mí přátelé je zbožňují. Jsou takové křupavé a výborné k dobré kávě.
Ingredience:
250 g tvarohu
špetka soli
1/2 balíčku sušeného droždí
50 ml mléka
2 žloutky
50 g másla
250 g hladké mouky
tuk na smažení
Postup:
Z tvarohu, soli, droždí rozmíchaného v mléce, žloutků, másla a mouky vypracujeme
tuhé těsto, které necháme vykynout. Potom ho rozválíme, nakrájíme na
trojúhelníčky a stočíme do tvaru rohlíků. Ještě chvíli necháme kynout a usmažíme.
Teplé je posypeme moučkovým cukrem.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: