Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babiččin receptář 2
Bramborák“ se švestkami Ingredience: Postup přípravy: Štrúdl Tradiční tažený štrúdl Ingredience: Nastrouhaná jablka zbavená slupek a jádřinců i pecek, opražená strouhanka nebo pomleté ořechy (jimi zvyšujete kalorickou hodnotu), rozinky, skořice, tuk na vymazání plechu a potření štrúdlu Postup přípravy: Trochu humoru: Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Moje babička byla výborná kuchařka a pečlivě si vedla receptáře. Některé se zachovaly. Listovala jsem v nich, když jsem hledala přípravu jednoduchých jídel, která jsou typická pro českou kuchyni. Při četbě jsem si vzpomněla na chvíle, kdy se mísila těsta a pekly všelijaké dobroty.
Určitě, Vám starším, nepřináším žádnou novinku, protože ten recept je velmi starý. Vždyť jeho ingredience naúpopvídají, že k tomuto pokrmu byly použity suroviny, které byly běžně k dosažení, ale řeknu Vám, že je to vynikající jídlo, které může zachutnat i dětem. A to bude dobře, protože je to syté a zdravé jídlo.
Co potřebujeme?
6 větších syrových brambor
mléko
2 vejce
1 lžíce cukru
5 lžic hladké mouky
špetka soli
čerstvé nebo sušené švestky
Brambory, pokud možno stejně velké, nastrouháme a to tak, že čtyři najemno a 2 nahrubo. Alespoň babička vždycky brambory tak vybírala. Pak přidáme vejce, cukr, mouku, sůl, podle potřeby mléko a uděláme těsto jako na bramborák.To znamená ne husté a ne řídké.
A teď to nejdůležitější! Těsto rozetřeme na hodně vymaštěný pekáč (babička používala vepři sádlo), poklademe švestkami a pečeme asi 15 minut při 220 °C dozlatova. Nakrájíme na větší kusy a můžeme posypat moučkovým cukrem.
Musím přiznat, že mi dalo hodně času, než jsem vyrobila opravdu dobrý štrúdl. Ona je jiná věc se motat kolem babičky, když ho pekla jiná věc si to zkusit sama. Ale na každou ženu přijde chvíle, kdy musí ukázat, jak se v kuchyni otáčí, ať se to líbí nebo ne. Marná věc, vaření je umění a také dobře a správně uvařené jídlo jen přispívá ke zdraví rodiny. Taky jsem nevěřila! A hodina pravdy udeřila. Měla jsem co dohánět! Vraťme se od vzpomínek do reálného času, kdy už štrúdl umím a tak Vám napíši recept, který se mi zdá nejlepší.
500 g hladké mouky
40 g cukru moučka
80 g rozpuštěného másla
špetka soli
teplá voda na zadělání těsta
Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody. Vody tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné. Zaděláme těsto, které velmi dobře propracujeme. Uděláme 6 bochánků, které necháme na vále těsně vedle sebe, přikryjeme kastrolem a druhý s hodně horkou vodou postavíme na něj. Takto necháme těsto asi půl hodiny.
Mezitím si připravíme jablka, opražíme strouhanku nebo pomeleme ořechy, rozpustíme máslo, ale nebojte se použít i sádlo a potom postupně odebíráme bochánky, dobře rozválíme, dobře pomoučíme a táhneme do tenka.
Naplníme, jak jsme zvyklí – já dávám někdy rozšlehaný tvaroh, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným tukem a pečeme asi na 220 °C.
Jednou jsem si připravila těsto a zjistila jsem, že mi někdo snědl jablka. Naštěstí jsem měla švestkový kompot, tak jsem se nedala zaskočit. Švestky jsem vypeckovala. Uvařila mák. Přidala špetku skořice, trochu rumu, cukrem náplň přisladila a upekla.Ono se dá použít jakékoliv ovoce! Jsou dobré i meruňky s tvarohem nebo naložená dýně, jak kdo chce. Fantazii se meze nekladou!
Vaše komentáře
Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)25.11.2008 14:57 Maura ()
http://www.povidky.webnode.cz