Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Vánočka od babičky
Ingredience: Jak na to Nakonec vmícháme dle chuti drcené mandle, rozinky a pokrájené kandované ovoce. Nádobu s těstem zakryjeme a necháme dobře vykynout. Poté těsto rozdělíme na 9 dílů. Spodní část spleteme ze 4 dílů, střed ze 3 dílů a vrchní část stočíme ze dvou. ¨ Vánočku nakonec potřeme směsí žloutku a mléka, ozdobíme mandlemi a dáme na vymazaný plech, kde necháme vánočku ještě vykynout. Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Vánočka patří k nedomyslitelným ozdobám českého vánočního stolu. Její příprava je složitá a náročná. Myslím si, že každá z našich babiček už věděla, jak ji udělat co nejlepší a tento recept, který předkládám patří k těm vyzkoušeným. Ale běda – vánočka je vysoce kalorický pokrm. Přesto si jistě neodpustíme vánočku upéci. Pro zajímavost jsem spojila starý recept s kalorickými hodnotami jednotlivých ingrediencí.
mouka pšeničná polohrubá 500 g (7390 kJ)
droždí 30 g (0 kJ)
cukr krupice 100 g (1604 kJ)
mléko polotučné trochu (190 kJ)
máslo 150 g (4503 kJ)
žloutek 2 ks (536 kJ)
vejce 1 ks (472 kJ)
sůl špetka (0 kJ)
vanilkový cukr 1 balíček (358 kJ)
smetana ke šlehání podle potřeby (1260 kJ)
muškátový ořech špetka (1 kJ)
hřebíček – utlučený špetka (1 kJ)
rozinky podle chuti (1189 kJ)
mandle podle chuti (2587 kJ)
kandované ovoce podle chuti (276 kJ)
Mouku prosijeme a dáme na teplé místo nahřát. To je dost důležité, aby se těsto lépe zpracovalo a dobře nakynulo. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme část cukru a malé množství vlahého mléka a mouky, zamícháme a necháme vykynout.
Do mouky vlijeme rozpuštěné máslo, přidáme vejce, žloutek, sůl a malé množství nastrouhaného koření, cukr a vanilkový cukr.
Dále do připravené směsi vlijeme vykynutý kvásek a podle potřeby vlažnou smetanu. Všechno důkladně mícháme tak dlouho, dokud se na těstě netvoří „puchýře“ a nelepí se na vařečku. Doporučuji ruční míchání. Je to dost těžké, ale pokud chceme, aby byla vánočka opravdu dobře nakynutá, nezbývá, než tuto umanu podstoupit.
Nakonec zvolna upečeme ve vyhřáté troubě, nejlépe elektrické, do zlatohněda.