Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Adventní Budapešť

Publikováno: 7.12.08
Počet zobrazení: 3479


      Autorka článku: Gabriela Kašparová
Maďarská metropole se rozprostírá na obou březích Dunaje, který od sebe odděluje rovinatou Pešť od hornaté Budy. Tato malebná poloha, nádherné stavby a celková atmosféra města vytváření dohromady atraktivní turistický cíl. Pro město je charakteristické, že se stalo metropolí teprve na přelomu 19.-20. století. Šikovní radní města jej tehdy chtěli vystavět podle dobře promyšleného plánu tak, aby se v rámci rakousko-uherské monarchie stalo konkurencí Vídně.

Budapešť je sice docela rozlehlé město, ale mnoho jejích skvostů lze poznat při pěších procházkách. Obujte si dobré boty, v zimě oblékněte teplý svetr, a uvidíte! Kromě městské hromadné dopravy, která se pyšní nejstarším metrem na Evropském kontinentu (je otázka, zda geograficky Velká Británie patří do Evropy), nabízí turistická centra okružní vyhlídkové autobusy typu hop-in hop-out. Nostalgickou atmosféru minulých století může u návštěvníků vyvolat na první pohled vypadající historická tramvaj, které místní říkají ˝vilamuš˝.

Široké bulváry Rakoczi či Andrássy jsou v  předvánočním čase bohatě nazdobené pouličními dekoracemi v podobě modrých či bílých mašlí klenoucí se nad řekou proudících aut jako vzdušné mosty. Jiné široké třídy zase navozují dojem nekonečného jasně zářícího tunelu, neboť mohutné větve stromů jsou omotány kilometry a kilometry kabelů s miliony malých svítíček.

Utrácení peněz je v Budapešti radostí. Nabídka je opravu velká a navíc za rozumné ceny. Jedním z hlavních nákupních center je Váci utca a přilehlé ulice. Najdete zde zástupce známých módních značek a řetězců. Ve většině z nich nakoupíte zboží levněji než v západních filiálkách. Pokud vás přímo neláká obrážet jeden obchod za druhým, nahlédněte třeba do přilehlé pasáže s folklorním zbožím.


Pasáž s folklorem

Váci utca ústí na VĂśrĂśsmarty tér, na centrálním vánočním tržišti. S horkým punčem či svařákem se sice o víkendu prodíráte davy lidí, vesměs turistů z nejrůznějších koutů světa, ale atmosféra je tu skutečně jedinečná. Na stáncích se naskýtá mnoho podnětů k nakupování vánočních dekorací či dárků pro své blízké. Nad trhem se linou různé vůně, mezi kterými rozpoznáte dozlatova opečenou klobásku či sladký trdelník (kĂźrtĂśskalács), který si můžete nechat dochutit karamelem, vanilkou či skořicí.

   
Svařák a punč

    Svíčky

   
Těžké rozhodování se     Trdelník

Pro milovníky trhů a nakupování vůbec je tu ve všední dny a v sobotu dopoledne otevřena Centrální tržnice více než 100 let stará. Minout ji nemůžete, je na začátku Váci utca na Kalvín tér. v přízemí se nachází velmi vkusné stánky se zeleninou, salámy a všudypřítomnou paprikou. z ochozu se naskýtá úchvatná podívaná na nakupující z ptačí perspektivy. Stánky po obvodu ochozu nabízí ručně vyšívané dečky, ubrusy, kazajky; v regálech pak jak vojáci v řadě stojí dárkově balené sáčky papriky z Kalocsy s vařečkou.


Centrální tržnice

Jen kousek od nákupní zóny v centru města se přes Dunaj klene Řetězový most, jeden ze symbolů Budapeště. v poslední etapě bojů o Budapešť na konci světové války byl most vyhozen do povětří německými vojsky. v roce 1949 byl staronový most podruhé otevřen. Oba mostní řetězy propojující břehy Dunaje jsou večer osvětleny a tato scéna přispívá ke zvláštnímu půvabu noční metropole. Romantici by si pohled na ozářený most neměli nechat ujít.


Řetězový most

Za návštěvu stojí Synagoga v Dohány utca z poloviny 19. stolení postavená v byzantsko-maurském stylu. S počtem 3000 sedadel patří k největším synagogám v Evropě. Fasáda je zdobena pruhy červených a bílých keramických cihel, nad obloukem hlavní vstupní brány je rozetové okno a nad ním se vypínají dvě osmiboké věže zakončené kupolemi ve tvaru cibule.


Synagoga

Pokud máte rádi umění, zavítejte na Náměstí Hrdinů do Uměleckého muzea – www.szepmuveszeti.hu/web/guest/aktualitasok. O letošním adventu se milovníci secese mohou těšit na výstavu ˝Klimt a začátek vídeňské secese˝, která trvá od 6.11.2008 do 1.2.2009. Uprostřed náměstí se hrdě tyčí vítězný sloup o výšce 36 metrů umístěný zde u příležitosti tisíciletého výročí maďarské kolonizace tohoto území. v polokruhu arkád ohraničujících náměstí najdete sochy 14 vládců a dalších významných osobností maďarských dějin. v přilehlém parku můžete aktivně relaxovat procházkou, návštěvou ZOO, bruslením na umělé ledové ploše či obdivovat uměle postavený hrad Vajdahunyad a nebo pasivně relaxovat v termálním bazénu lázní Gellért.

   
Muzeum umění     Náměstí hrdinů

Pokud se chystáte do Budapeště na prodloužený víkend v čase adventu, vřele vám doporučuji naplánovat si dopředu co od svého pobytu očekáváte. Skutečně je velmi unavující chodit po památkách, trhu, obchodních domech a k tomu si ještě dopřát relaxační masáž. Výše popsaná místa se nacházejí v rovinaté Pešti. Vzhledem k vánočním trhům však budete mít pocit, že tři dny nestačí.

Před cestou se nechte inspirovat na www.madarsko.cz, zde si navíc můžete nechat zdarma zaslat i tištěné materiály a mapy. Dalším zdrojem informací jsou stránky www.budapestinfo.hu v jazykových mutacích.

Zdroj: Autor a foto: Gabriela Kašparová

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

15.03.2014 11:00  Zdeněk Ondruška

Prosím o informaci, zda mají senioři při cestování metrem v Budapešti slevu. Někde jsem v průvodci četl, že mají cestování zdarma, ale platí to i pro cozince?

Zanechte komentář: