Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

ČSSZ bude od 1. ledna 2009 valorizovat všechny procentní výměry důchodů

Publikováno: 18.12.08
Počet zobrazení: 3963


      Autor článku: ČSSZ
Od 1. ledna 2009 se zvýší všechny procentní výměry důchodů vyplácených z českého důchodového systému. Rozhodla o tom vláda svým nařízením č. 363/2008 Sb.

Procentní výměra důchodu, která je individuální a zjednodušeně řečeno závisí na výši příjmů a dobách důchodového pojištění každého člověka, vzroste o 4,4 %. Navýšení procentní výměry se týká všech důchodů přiznaných před 1. lednem 2009. Základní výměra vypláceného důchodu se nemění.

Příklad valorizace starobního důchodu:
Pobírá-li v roce 2008 důchodce starobní důchod například 10 250 Kč, tvoří ho základní výměra 2 170 Kč (od 1. 1. 2009 se nezvyšuje) a procentní výměra 8 080 korun. Od lednové splátky důchodu v roce 2009 se procentní výměra zvýší o 4,4 %, tj. o 356 Kč (částka zvýšení se vždy zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru). Celkem tedy důchod vzroste o 356 Kč. Po valorizaci tak bude občan pobírat starobní důchod ve výši 10 606 Kč měsíčně.

O zvýšení důchodu není třeba žádat. Úpravu provede ČSSZ, stejně jako v předchozích letech, automaticky. Všichni poživatelé důchodů obdrží oznámení o zvýšení důchodových dávek. Lidé, kterým důchod vyplácí v hotovosti Česká pošta, s. p., dostanou oznámení současně s výplatou zvýšených důchodů za leden 2009. Pokud se jedná o bezhotovostní výplatu důchodu na účet klienta, tito lidé dostanou oznámení poštou jako běžnou listovní zásilku na adresu, kterou ČSSZ eviduje. Zvýšené důchody budou připsány na účty v lednu 2009.

Od ledna 2009 se podle nařízení vlády č. 364/2008 Sb. o 4,4 % zvýší také příplatky k důchodu vyplácené podle zákona č. 357/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů a nařízení vlády č. 622/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, perzekvovaným osobám z období komunistického režimu a účastníkům národního boje za vznik a osvobození Československa a některým pozůstalým po nich. Zvláštní příspěvek k důchodu přiznaný podle zákona č. 357/2005 Sb. se nezvyšuje.

Procentní výměra se zvyšuje rovněž u tzv. dílčích důchodů, které byly přiznány podle koordinačních nařízení Evropské unie nebo podle příslušné mezinárodní smlouvy o sociálním zabezpečení. Zvýšení procentní výměry se stanoví z dílčené (zjednodušeně řečeno upravené) procentní výměry důchodu. Základní výměra vypláceného tzv. dílčího důchodu se nezvyšuje.

Autor: ČSSZ, Foto: ČSSZ

Vaše komentáře

Celkem 6 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

29.03.2009 17:14  Hanka

Mam 6 000kc duchod zalohy na plyn nyni platim 3 000kc a inkaso 850kc.jak to resit 'jr

03.03.2009 19:32  vita

Jsem bývalý horník. Letos jsem požádal o předčasný starobní důchod,protože žiji na pokraji BÍDY!!!!! Coby důchodce si budu muset ještě přivydelat(na černo),jinak bych dopadl jak bezdomovec. Osoby co si říkají "VLÁDA" tak dokurvili republiku,že by si zasloužili postavit ke zdi!!!!!! Práce není,když je tak za almužnu. Energie drahnou a politici vymyšlejí,jak z lidí vytahat ještě vice peněz!

11.01.2009 23:37  Vladimír

Reaguji na poznámku pana Ledvinky.Vážení,nás důchodců je v současné době více jak dva miliony.Je to obrovská síla,která pokud by se domluvila a spojila,tak dokáže politikům tak zamíchat karty,že se z toho zblázní.Bohužel jako v celém společenství zde panují různé názorové proudy,politické příslušnosti,nejednotnost.Měla by zde vládnout jednota za účelem prosazování našich oprávněných požadavků žít jak lidé a ne jako žebráci a obtížný hmyz.Ano pane Ledvinka,jsme silná komunita,ale jak se dát dohromady aby nás politici začali brát vážně. JAK???Když tohle dokážeme,budou si nás politici předcházet jak nikoho jiného..

23.12.2008 18:08  Ledvinka

Přeji vládě, aby se co nejdříve dostala do důchodu. Bohužel, je obecně známo,že si ve svých pozicích dovedou zajistit finančně dobře budoucnost. Jediná možnost v této situaci je, dobře si pročíst volební lístky a pečlivě zvážit koho volit. Jsme silná komunita důchodci. Toho musíme využít.

18.12.2008 15:11  Matějková

Moc by mě zajímalo, proč nedostávajíé vdovy celý důchod po zmřelém manželovi, jako je to na západě. Kdo žije z jednoho důchodu, je to dost otřesné, zvlášť když jde o nbemocného člověka. Léky a nemožnost poradit si s mnoha věcmi při reumatoidích nemocech, srdečních a pod. a potom opravy různých věcí, které jsou pro jednotlivce strašně drahé. Za vyčištění odpadu Vám řekne instalatér 85O,-, za opravu trubky u topení 3.1OO a vždy během roku se něco porouchá. Přesto, že platím ročně pojistky 3.5OO, na tyto opravy se pojištění nevztahuje. Přemýšlejí vůbec politici? Když jsou lidé ve dvou, ještě to jde,ale mají vůbec statistiku, kolik lidí je ovdovělých a žijí jen na jeden důcbod? To by se asi zbláznili, asle ono je jim to jedno. Ať zruší poplatky dětem a důchodcům, kteří jsou sami. Zase odrbávají jen ty nejstarší, že se nestydí. Vždyť kdyby se tolik nekradlo,bylo by i na zdavotnictví, ale oni zdůvodní všechno. Jen demagogicky mlátí pusou. Všechno bohužel sleduju. Já chodila ještě 14 letr aspoň uklízet, abych udržela nejnut ější slušné bydlení, teď už 3 roky nemůžu a jsem furt bez peněz. Oni si myslí, že starý člověk už má myslet jen na smrt.

18.12.2008 14:12  janák

zase nás sprostě okradli. Va lorizace ze zákona o 1/3 zvýšení průmněrné mzdy to je asi 500 a inflaci ,která činila v rozhodném období 7,5%.Tato zkurvená zlodějská vláda by už mněla táhnout do hajzlu.

Zanechte komentář: