Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vydatné polévky

Publikováno: 3.12.08
Počet zobrazení: 2399


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Tak mne napadlo, že v tomto zimním období je čas, abychom vařily vydatnější polévky. Našla jsem některé recepty, které se vaří na venkově, kde lidé mají více fyzického pohybu než ve městech. Polévky jsou natolik vydatné, že pro mnohé strávníky nahradí i hlavní jídlo, pokud není čas na velké vyvařování.

POLÉVKA KYSELICA

Do vody dáme vařit sterilizované zelí. Po chvíli tam přidáme na kostičky nakrájenou klobásu,nové koření pepř,kmín, majoránku a česnek utřený se solí. Zvlášť uvaříme uzený bůček,nakrájíme ho na kostičky a i s vývarem přidáme do polévky. Také na kostky nakrájíme brambory, rovněž vaříme zvlášť a také i s vodou přidáme do polévky. Rozšlehanou smetanu rozdělíme na dvě části. V jedné rozkvedláme hladkou mouku , vlijeme do polévky ( stále mícháme) a chvíli povaříme. V druhé části rozšleháme vejce, rovněž vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Do hotové polévky přidáme trochu sádla a dochutíme.

Myslím, že tato polévka je sytá dost. Někteří k ní přikusují černý chléb.

Na své kamarádce Miládce jsem vyloudila recept na boršč, který ona vaří výborně.

BORŠČ MOSKEVSKÝ

Ingredience:
500g kostí,
250g hovězího masa,

100g šunky nebo šunkového salámu,
1 párek,
200g červené řepy,
80g másla,
200g hlávkového zelí,
1 mrkev,
1 střední cibule,

3 lžíce rajčatového protlaku,
1 lžíce hladké mouky,
1 lžíce cukru,
1 lžíce octa,
1 bobkový list,
3 celé pepře,
4 lžíce kysané smetany.

Kosti rozsekáme, řádně vypereme a vložíme do studené vody. Přidáme omyté maso.Vaříme, až je maso měkké.
Očištěnou červenou řepu nakrájíme na nudličky a dusíme na 30g másla.Mírně podlijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak a ocet, aby řepa neztratila barvu. Můžeme použít i sterilizovanou , nic se neděje, pokud není čerstvá,. Dusíme do měkka pod pokličkou.

Na 30g másla podusíme na nudličky nakrájenou mrkev a cibuli nakrájenou na plátky. Podlijeme rovněž trochou vývaru a udusíme do měkka. Z vývaru vyjmeme maso, vývar přecedíme, doplníme na 1 1/2 L, přidáme bobkový list, pepř, sůl, cukr a přivedeme do varu. Do vývaru dáme zelí nakrájené na nudličky. Z 20g másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou vývar zahustíme. Vaříme 20 minut. Přidáme na větší kousky nakrájené maso, na nudličky nakrájenou šunku,na kolečka nakrájené párky, podušenou zeleninu a řepu. Ještě chvíli povaříme. Smetanu dáváme do talíře při podávání. Jako přílohu volíme černý chléb.

To byla dřina, panečku! Ale naši stolovníci si určitě pochutnali.

Následující polévka je jednodušší, ale vynikající.

BAVORSKÁ HRACHOVÁ POLÉVKA

Ingredience:
1,5 l vody
300g vepřového masa

1 lžíce sádla
1 cibule
150g žlutého hrachu
150g krupek
sůl
paprika
1 stroužek česneku
majoránka
petrželka.

Omytý a předem namočený hrách vaříme, až změkne. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli,přidáme nakrájené maso, okořeníme a opečeme. Vše přidáme k vařenému hrachu a krupkám,promícháme a společně dovaříme.
Nakonec dáme petrželku, na drobno rozsekanou, aby polévka zavoněla.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: