Dnes je 21.09.2024, Svátek má Matouš, zítra Darina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Masopust povídka

Publikováno: 26.01.09
Počet zobrazení: 2102


      Masopust je třídenní lidový svátek, který sice nemá nic společného s liturgií, ale přesto je podřízen běhu církevního kalendáře. Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi. Půstem zdaleka není myšleno jen odepření si jídla. Půst je zřeknutí se čehokoliv, co je v našem životě postradatelné, zbytečné nebo překážející, co nás spoutává.

Protože datum Velikonoc je pohyblivé, je pohyblivým svátkem i masopust. O masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány písemné zprávy již ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě staršího data.

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek„. Věřilo se, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Také masopustní neděle a pondělí byla ve znamení jídla, zábavy a tance.
Masopust vrcholil v úterý. Toho dne procházely vesnicemi průvody maškar. Masky byly všude pohoštěny – něčím k zakousnutí a především pálenkou a pivem, které ještě zvyšovaly rozpustilost a veselí. Mezi každoroční tradiční masky patřil např. medvěd, někdy vedený na řetězu medvědářem. Jinou tradiční maskou bývala kobyla, skrývající často dvě osoby. Objevovala se i maska s jezdcem na koni, Žid s pytlem nebo rancem na zádech, bába s nůší, kominík se žebříkem, kozel a mnoho dalších.

V posledních letech se masopustní průvody a slavnosti znovu vracejí a to nejen na venkově, ale i v mnohých městech, Prahu nevyjímaje. To je dobře.

Další fotografie masopustu si můžete prohlédnout v albu paní Janíčkové v naší fotogalerii ZDE.

Z internetových zdrojů připravila Olga Janíčková, která je také autorkou koláže.

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

26.01.2009 22:42  Maura ()

Paní Janíčková, ta koláž je tak nádherná. Připomíná mi to zážitky z dětství, když chodily maškary a hrála hudba ... a taky byly kolotoče, houpačky, střelnice a pouťové atrakce. Ta koláž to všechno znázorňuje. Vždycky jsem litovala, že neumím malovat! Jste opravdu umělkyně.
http://www.nocturno.webnode.cz

Zanechte komentář: