Dnes je 21.09.2024, Svátek má Matouš, zítra Darina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Naučné stezky v České republice 1 – Lubenec

Publikováno: 2.01.09
Počet zobrazení: 1434


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Lubenec
Naučné stezky se budovaly v naší vlasti už v minulých stoletích a v současné době vznikají nové a nové. Myslím, že je právě čas k tomu, abychom přemýšleli o krásných a podnětných výletech s rodinou, vnoučátky či pouze ve dvou. Ono to není totiž jednoduché, protože udělat takový plán výletů chce čas a ten máme právě v zimě, když valnou část dne sedíme doma. Co takhle si vzít mapu České republiky a začíst se do ni? A pak už sednete k počítači a můžete se blíže informovat i o trasách, možnostech stravování a i dopravy. Máte mnoho možností si zorganizovat třeba dvou až třídenní výlet, zajistit si dopravu, sehnat levné ubytování na přespání.

Naučná stezka Lubenec

Pod Doupovskými vrchy leží líbezné městečko Lubenec. Je obklopeno nádhernou přírodou! Mokřadla a nivní vegetace se po několika stech metrech náhle mění ve voňavé louky. Ty náhle přecházejí v pastviny a nad nimi se vlní lesy, končící u skalek a planin s kamennou sutí. Právě ta nádherná rozmanitost přírody inspirovala místní učitele k tomu, aby vybudovali školní naučnou stezku. Zajímavý je bílý dřevěný kříž, který byl prý vztyčen na památku jedné nešťastné lásky.

Jedna ze zastávek upozorňuje na torzo projektu hraběte Kazaňského, který koncem 19, století budoval Ermitáž. Severní svahy kopce tehdy byly protkány cestami a schody, přičemž na některých místech ve skalách nechal hrabě vytesat odpočívadla. Celá stezka má dnes asi čtyři a půl kilometru. Perlou západočeského baroka je zámek Manětín, v kterém jsou přístupné interiéry.
Nejmenší městečko v celé Republice a možná také v celé Evropě se jmenuje Rabštejn nad Střelou. I tak maličké městečko má všechno, co dělá město městem – hrad, zámek a kostel.Ještě dnes lze spatřit rozsáhlé zbytky středověkého opevnění.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: