Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Práce pavoučího monstra?

Publikováno: 1.01.09
Počet zobrazení: 1416


      Autorka: Jana Trnobranská, časopis ENIGMA 2007
Práce pavoučího monstra?

Nedávný nález v texaském národním parku poblíž jezera Tawakoni zaskočil zdejší správce i některé entomology. Obří pavučina – dvakrát větší než fotbalové hřiště! Jak obrovský musel být pavouk, který takové dílo dokázal utkat? Kolik času tím asi mohl strávit?

Nedaleko Wills Point ve státě Texas mohou návštěvníci zdejšího národního parku obdivovat pavučinu, která se táhne přes stromy a keře a pokrývá 180 čtverečních metrů plochy. Síť je tak hustá, že skrze ni nemůže proniknout ani slunce. Vrchní správkyně parku Donna Garde již přizvala k prozkoumání nálezu několik specialistů.

Odborníci se domnívají, že síť zřejmě není vytvořena jediným gigantickým pavoukem, ale že může být společným dílem několika milionů menších pavoučků. Nejedná se tu o příliš typický jev. Obvykle totiž pavouci žijí jako samotáři a nesdružují se. Co je asi mohlo vést k tomu, aby se spojili a společnými silami vytvořili tuto obří pavučinu? Podle biologů mohla vzniknout při přesunu pavouků, kteří se na svých vláknech nechávají unášet větrem. Síť mohla zůstat zachována a neponičena dešti také díky letošnímu suchému létu. V průběhu několika týdnů se zářivě bílá pavučina zbarvila pod nánosem nachytaných komárů dohněda.

Profesor John Jackman, entomolog z texaské A&M University, pro tiskovou agenturu Associated Press uvedl, že podobné zprávy o obřích pavučinách se objevují s odstupem vždy několika let. Podle entomologa Allena Deana jsou podobné úkazy k vidění jen v oblastech tropických pralesů.

Autor: Jana Trnobranská, časopis ENIGMA 2007 , Foto: ENIGMA

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: