Dnes je 21.09.2024, Svátek má Matouš, zítra Darina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Právní okénko

Publikováno: 26.01.09
Počet zobrazení: 4488


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Jak pořídit platnou závěť?
Jistě občas přemýšlíte o tom, co se stane s Vaším majetkem v případě smrti. V tom případě jste praktičtí lidé. Ale i když zatím na takové záležitosti, ve shonu všedních dnů nemáte ani pomyšlení, přesto je dobré se seznámit s tím, jak platnou závěť sepsat a ochránit své dědice před hádkami a zklamáním. Vždyť nemálo rodin, které žily ve shodě a přátelství se kvůli dědictví rozešlo ve zlém. Následující článek je pouze informačním průvodcem k této problematice, doporučuji si prostudovat příslušná ustanovení v občanském zákoníku a nebo, v případě, že si nejste jisti se zvládnutím sepsání závěti, navštívit právníka, který se touto problematikou specielně zabývá. Jen tak zabráníte neplatnosti své závěti, na které vám jistě záleží.


Co je to závěť ?
Závěť je právní úkon, jehož účinky nastanou až v okamžik smrti. Jde o možnost uskutečnění plného a nezadatelného práva zůstavitele (tedy toho, kdo závěť sepisuje) určit, kdo bude dědicem jeho majetku.

Způsobilý zůstavitel
Občanský zákoník předepisuje několik obecných pravidel, které zůstavitel musí při sepisování závěti bezpodmínečně dodržet.
Zůstavitel musí být plně způsobilý k právním úkonům, tedy zletilý.
Současná právní úprava sice poskytuje možnost sepsat závěť i nezletilé osobě starší 15 let, ta však může sepsat závěť pouze formou notářského zápisu. Pokud závěť pořídí osoba s omezenou způsobilostí k právním úkonům, je třeba takovou závěť posoudit v závislosti na obsahu a rozsahu omezení, které je obsaženo v soudním rozhodnutí soudu o omezení způsobilosti.

Formy závěti
Zákon č. 40/1964 Sb. občanský zákoník (dále jen ˝občanský zákoník˝), ve svém ustanovení
§ 476 stanoví formy závěti takto : ˝Zůstavitel může závěť buď napsat vlastní rukou, nebo ji zřídit v jiné písemné formě za účasti svědků nebo ve formě notářského zápisu„.
To znamená, že právní úprava připouští pouze jedinou formu závět a to písemnou.

Náležitosti závěti
Občanský zákoník ve svém § 476 odst. 2 uvádí povinné náležitosti závěti, při jejíchž nedodržení je závěť neplatná takto :
„V každé závěti musí být uveden den, měsíc a rok, kdy byla podepsána, jinak je neplatná.“ Také, podle tohoto ustanovení občanského zákoníku je neplatná i závěť více zůstavitelů.

Závěť psaná vlastní rukou

Holografní závětˇ pak musí být napsána vlastní rukou a samozřejmě také vlastní rukou podepsána, jinak je také neplatná.

Závěť pořízení na psacím stroji nebo napsána na počítači
Pro alografní závěť (závěť pořízení zůstavitelem v jiné písemné formě, než vlastnoruční) za účasti dvou svědků, platí také speciální pravidla :
Zůstavitel jí musí vlastní rukou podepsat a musí před dvěma svědky současně přítomnými výslovně projevit, že listina obsahuje jeho poslední vůli. Svědci se musí na závěť také podepsat.

Projevení poslední vůle osobami, kteří nemohou číst nebo psát
Zvláštní ustanovení se týká zůstavitele, který nemůže číst nebo psát. Ten projeví svoji poslední vůli před třemi současně přítomnými svědky v listině, která musí být přečtena a přítomnými svědky podepsána. Přitom musí před nimi potvrdit, že listina obsahuje jeho poslední vůli. Pisatelem a předčitatelem může být i svědek; pisatel však nesmí být zároveň předčitatelem.V listině musí být uvedeno, že zůstavitel nemůže číst nebo psát, kdo listinu napsal a kdo nahlas přečetl a jakým způsobem zůstavitel potvrdil, že listina obsahuje jeho pravou vůli. Listinu musí svědci podepsat.

Stanovení dědiců

Dědicové musí být v závěti jednoznačně identifikováni. To znamená, že zůstavitel napíše jméno, příjmení, může ho označit příbuzenským vztahem k zůstaviteli, popřípadě k jeho jménu připojí rodné číslo dědice. To proto, aby bylo možno dědice při dědickém řízení nezpochybnitelně určit.

Dědicové v prvním a druhém pořadí
Zůstavitel je také oprávněn k tomu, pro případ, že by dědic na prvém místě dědictví z jakéhokoli důvodu nenabyl, ustanovit i náhradního dědice. Samozřejmě není vyloučeno, aby zůstavitel určil v závěti více dědiců, případně i vymezil jejich podíly.
Je však nutné zdůraznit, že jakékoliv stanovení podmínek zůstavitelem v závěti je právně nepřípustné. I když tím platnost závěti není dotčena, k těmto podmínkách se jednoduše vůbec nepřihlíží. Jako by v závěti nebyly.

Neopominutelní dědicové
Ustanovení o tzv. neopominutelných dědicích je velmi důležité. Tedy, ustanovení § 479 občanského zákoníku stanoví, že nezletilým potomkům se musí dostat aspoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků. Děti a manžel dědí podle zákona stejným dílem v první skupině.

Případy vydědění
Jak vydědit svého potomka? Nemyslete si, že je to výjimečný případ, kdy zůstavitel má k tomu pádné důvody. Ale občanský zákoník ve svých příslušných ustanoveních striktně stanoví podmínky, za kterých může zůstavitel potomka vydědit.

Jde o následující výčet :

a) potomek v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech,

b) o zůstavitele trvale neprojevuje opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl, c) byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku,

d) trvale vede nezřízený život.

Listina o vydědění musí mít všechny náležitosti závěti a musí v ní být uveden důvod vydědění.

Zrušení závěti
Ustanovení § 480 občanského zákoníku stanoví ještě pravidla pro rušení závěti.
Závěť se zrušuje platnou závětí pozdější, pokud vedle ní nemůže obstát, anebo odvoláním závěti; odvolání musí mít formu, jaké je třeba k závěti.Zůstavitel zruší závěť také tím, že zničí listinu, na níž byla napsána.

Vzor závěti s univerzálním dědicem :

Já, Igor Havlas, narozený dne 7.4.1934 v Obci Velký Beranov, bytem Klecánkova 45, Velký Beranov, pořizuji po zralé úvaze tuto závěť :

Dědicem veškerého mého majetku, jak movitého, tak nemovitého ustanovuji svého syna Karla Havlase, narozeného 6.7.1976, bytem Havlenova 4, Praha, r.č. 760706/XYX.

V Obci Velký Beranov, dne 27.9.2007.

……………..podpis…………………..

Vzor závěti s více dědici :

Já, Igor Havlas, narozený dne 7.4.1934 v Obci Velký Beranov, bytem Klecánkova 45, Velký Beranov, pořizuji po zralé úvaze tuto závěť :

I. Dědicem následujícího majetku :

a) všechny nemovitosti, které jsou v mém výlučném vlastnictví (vypsat podrobně z listu vlastnictví)

ustanovuji svého syna Karla Havlase, narozeného 6.7.1976, bytem Havlenova 4, Praha, r.č. 760706/XYX.

II. Dědicem následujícího majetku :

a) hotovost 1 600 000 Kč (slovy : jeden milionšestesettisíckorun českých) uloženou na účtu 19-98769876/0300 vedeném u Komerční banky, a.s. Praha, Jiráskova 6, 140 00 Praha

ustanovuji svou dceru Květuši Jiráskovou, rozenou Havlasovou, narozenou 8.2.1974 , bytem Karáskova 8, Praha 6.

V Obci Velký Beranov, dne 27.9.2007.

……………..podpis…………………..

Komentář :

Údaje ve vzorech závěti jsou smyšlené, pouze uvedeny pro lepší orientaci čtenáře ve vzoru.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 9 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

04.01.2010 01:03  lenka

Velice Vám děkuji za obsáhlou,podrobnou a rychlou odpověd.Přeji Vám také štastný nový rok.Ozvu se zda jsme uspěli.

02.01.2010 22:34  JUDr. Irena Novotná. (novotnaire@seznam.cz)

Dobrý večer,ráda bych se s vámi poradila.Jeden náš známý je v dost nepříjemné situaci.Je rozvedený,bezdětný a dost osamělý.Vlastní ideální polovinu domu a pozemky.Před lety prodal druhou polovinu domu neteři v domnění,že mu ve stáří pomůže.To se bohužel neděje,na domě a zahradě nedělá nic, nehodlá se podílet na opravách a ani do nich investovat.Známý by rád odkoupil polovinu zpět,ale neví jak ji přinutit.Tehdy rodině věřil a tak nesepisoval žádné podmínky.Neteř se před časem rozvedla a tak se její polovina rozdělila mezi jejího exmanžela.Dům chátrá,je studený,podmáčený.Prosím poradte.Děkuji ---------------------------------------------------------- Milá paní Lenko, prodejem id 1/2 domu přenesl vlastnictví na neteř a ona nyní polovinu domu vlastní se všemi právy a povinnostmi. Vlastnictví ji nemůže zrušit a pokud ona nedá souhlas,nemůže ji nijak donutit. Prostě mu ta polovina domu nepatří. Vlastník má panství nad věcí. Jenže, pokud zanedbáním péče o vlastnictví způsobuje škodu na jeho majetku, tedy na druhé polovině domu, který vlastní on, i jemu, pak je to jiná věc. Tam by byla žaloba průchodná, neboť tam může vzniknout nebezpečí, které vyplývají z poškození nemovitosti. Tam bych to viděla průchodné. Podle mého názoru bych mu radila, aby se obrátil na soudního znalce, jaká škoda vyjádřitelná v penězích vznikla zanedbáním péče o dům oproti původnímu stavu domu, v době, kdy došlo k jeho rozdělení a zda vznikla újma na jeho majetku tímto zanedbáním. Pak bych mu poradila, aby se obrátil na místní stavební úřad, který je kompetentní povolit opravy a samozřejmě bych radila, aby se s neteří dohodl, že opravy škod, které zavinila, uhradí v plné výši. A pohrozit ji, že tuto záležitost dá k soudu. Soud autoritativně rozhodne o jeho právu na ochranu jeho vlastnictví. I když si nedal žádné podmínky k udržování prodané poloviny nemovitosti, to nehraje roli, protože jeho neteř má to povinnost ze zákona, tedy ze zákona občanského a předpisů souvisejících. Může ji žalovat jako vlastník druhé poloviny domu, která je ničena jejím jednáním, chováním a nekonáním. Víte, to jsou první kroky. Pokud vlastník není schopen podle zákona plnit své povinnosti a opatrovat své vlastnictví tak, jak je mu uloženo právními předpisy, pak to je zase jiná cesta, jak může dojít k zpětnému odkoupení druhé poloviny, ale na to si musí vzít advokáta, celou věc s ním pořádně a konstruktivně projednat a bohužel, vlézt do nepříjemného sporu. Asi mu nic jiného nezbývá, neboť jeho polovina domu může ztrácet na ceně a pokud se nebude bránit, pak se může stát, že na to doplatí. Takže suma sumárum: vzít si posudek, který byl vypracován při prodeji, obrátit se na znalce, zjistit, zda vznikla škoda vyjádřitelná v penězích, promluvit s vlastníkem druhé poloviny domu a nebo mu napsat doporučený dopis, aby o svou polovinu řádně pečoval, pokud nebude s vlastníkem řeč, tak se obrátit na právníka a myslím, že by mohl být úspěšný. Je mi to líto, ale bude muset tuto cestu podstoupit. Doufám, že vám má odpověď stačí. Samozřejmě, že by měl neteř upozornit že veškeré náklady bude hradit ona. A pokud se ji to nelíbí, rád od ní druhou polovinu domu převezme, a to darem. Darování je také nabývací titul k vlastnictví. Musí zjistit, zda na nemovitosti neváznou žádné dluhy, to znamená navštívit katastrální úřad a podívat se do listu vlastnictví a nebo stačí na Internetu, kde je přístup zdarma. Polovinu domu, pokud by ji získal, může pak pronajmout. Přeji krásný nový rok 2010 a netrapte se. Ze všeho je cesta.
http://www.krasapleti.webnode.cz

01.01.2010 21:46  lenka

Dobrý večer,ráda bych se s vámi poradila.Jeden náš známý je v dost nepříjemné situaci.Je rozvedený,bezdětný a dost osamělý.Vlastní ideální polovinu domu a pozemky.Před lety prodal druhou polovinu domu neteři v domnění,že mu ve stáří pomůže.To se bohužel neděje,na domě a zahradě nedělá nic, nehodlá se podílet na opravách a ani do nich investovat.Známý by rád odkoupil polovinu zpět,ale neví jak ji přinutit.Tehdy rodině věřil a tak nesepisoval žádné podmínky.Neteř se před časem rozvedla a tak se její polovina rozdělila mezi jejího exmanžela.Dům chátrá,je studený,podmáčený.Prosím poradte.Děkuji

24.09.2009 08:15  Ilona

Dobrý den, prosila bych o odpovědˇ na otázky vyplývající z této situace: Jsem rozvedená, bezdětná, jsem majitelkou bytu v OV, mám 2 vlastní sourozence z nihž má jedna sestra syna , mám oba rodiče, v mém bytě žiji s přítelem, který zde má trvalý pobyt déle než 3 roky a přispívá na domácnost a chce do mého bytu investovat částku 400 000,- na rekonstrukci, přítel je také rozvedený, bezdětný a má 2 vlastní sourozence. Přítel vlastní ideální polovinu domku spolu s jeho matkou, on má oba rodiče. Jaký je další postup v situaci kdy on investuje do mého bytu dobrovolně výše uvedenou částku, je lepší sepsat tuto částku jako půjčku? nebo máme sepsat darovací smlouvu? musí se tato částka zdanit? Nehci aby o tuto částku přišel v případě mé smrti. Nebo mohu napsat závět´ kde mu odkázat ideální polovinu bytu a druhou ideální polovinu zdědí automaticky zbytek mé rodiny, bude tato závět´ platná? Popř. jak ji nejlépe napsat? Nebo není vůbec závět´třeba psát a jelikož tu má přítel již více než 3 roky trvalý pobyt, bude dědit ze zákona ve II dědické řadě poměrnou část bytu?Děkuji předem a odpověď

12.05.2009 19:00  JUDr. Irena Novotná ()

Milá paní Raclová, můžeme si o závěti povídat, ale já bych vám radila, protože to míním také tak udělat, obraťe se na notáře, poraďte se s ním, uložte ji k němu. Víte, to jsou tak choulostivé věci, pokud chcete obejít rodinu, že by pro vás bylo lépe, jít k notáři a všechno s ním probrat. A zvlášť kvůli tomu, komu chcete majetek odkázat, aby pak neměl problémy s pochybňováním vaší poslední vůle. Já Vám přeji z celého srdce dobré pořízení.
http://www.povidky.pise.cz

10.05.2009 07:27  Magda Raclová

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda je vlastnoručně psaná závěť bez ověření notářem opravdu nezpochybnitelná a kam ji uložit, aby se tak zvaně "neztratila". Hlavně v případě, že bych velkou část majetku chtěla věnovat osobě mimo rodinu. Jen uvádím, že jsem bezdětná, svobodná. Musí se jakýmkoli způsobem tento počin v závěti obhajovat? Děkuji za odpověď. Hezký den.

29.01.2009 09:56  Zdeněk Vohradník (vohradnik@hlinecko.cz)

Kdopak se to skrývá za tajemným jménem Maura?
http://www.vohradnik.webnode.cz

28.01.2009 23:05  Maura ()

Vážený pane inženýre. Společná závěť je nepřípustná a ze zákona neplatná. Tento úkon v jakékoliv podobě může učinit sám za sebe jen a pouze zůstavitel. Já bych vám však poradila, abyste před cestou uzavřeli pojištění a uvedli tam své předpokládané dědice. To je totiž lepší. Já vás také srdečně zdravím.
http://www.nocturno.webnode.cz

28.01.2009 21:51  Zdeněk Vohradník (vohradnik@hlinecko.cz)

Dobrý večer paní doktorko, mohou manželé před společnou cestou např. na dovolenou letecky uzavřít společnou závěť pro případ, že by oba zemřeli? Srdečně zdravím!
http://www.vohradnik.webnode.cz

Zanechte komentář: