Dnes je 22.09.2024, Svátek má Darina, zítra Berta

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Prázdniny v Tatrách 2

Publikováno: 24.01.09
Počet zobrazení: 1652


      Autorka článku: Mgr. Veronika Škvárová
Pokud se vám Beskydy zalíbí, zajeďte autobusem do vesnice Chocholow. Tato je vesnice celá vystavená v goralském stylu, tj. je celá dřevěná, mnoho domů se tu dochovalo ještě z 19. stol. Ty nové se staví ve starém stylu a všechny domy jsou obydlené. Navíc tu můžete navštívit místní muzeum goralské kultury a památník partyzánského odboje. Z Chocholova se vydejte nazpátek do Zakopaného pěšky. Vede odtud 20 km dlouhá značená trasa malebnou beskydskou krajinou, zcela odlišnou od té tatranské, na Gubalowku a dále dolů do Zakopaného. Cesta nabízí také nádherné výhledy na tatranské štíty.

Pokud jste unavení či prší můžete strávit den či dva přímo v Zakopaném. K vidění tu je toho také dost. V dolní části města je rozlehlé tržiště se zeleninou, potravinami a místními tradičními výrobky – ovčím sýrem, předměty ze dřeva, výrobky z kožešiny či ovčí vlny, ať si vzpomenete na jakýkoliv místní tradiční výrobek, na tomto tržišti ho seženete. Z tržiště se vydejte na tatranský pamětní hřbitov, kde jsou pochovány osobnosti, které pro město a celý region něco znamenaly.

Uprostřed hřbitova stojí malý dřevěný kostelík v gorolském stylu ze 17. století, který je doposud užíván ke svým účelům. Budete-li od hřbitova pokračovat dále, asi 1,5 km směrem z města narazíte na santuarium, což je moderní velký kostel, postaven v roce 1995, je ale celý vyzdoben dřevem vyřezávaným v místním stylu a celkový výsledek je více než okouzlující. Navíc je kolem kostela upravená zahrada pro meditací, několik kapliček a křížová cesta. Místo je zajímavé i pro ateisty. V Zakopaném je několik muzeí, muzeí místních umělců i muzeum Tatranského národního parku. Můžete se vydat také na prohlídku místních skokanských můstků, které jsou otevřeny k prohlídce pro veřejnost denně za denního světla, či do čtvrti Jaszczurowka na prohlídku malovaného dřevěného kostelíčka ze 17. století. Odpoledne a večer se nezapomeňte vydat na hlavní pěší zónu v Zakopaném – Krupówku. Panuje tu jedinečná atmosféra. Promenují se tu všichni návštěvníci Zakopaného, je tu mnoho pouličních umělců, prodejců a dalších zábavek, také mnoho obchodů a restaurací, které mají zahrádku přímo na ulici. A tak můžete sedět v restauraci a dýchat jedinečnou prázdninovou atmosféru.

Zajímavé je také sledovat přípravu jídla u mnoha stánků a restaurací, které jsou zařízeny tak, aby jídlo bylo připravováno kolemjdoucím před očima.
Chcete-li zažít v Zakopaném mnoho ruchu a něco neobvyklého, přijeďte poslední týden v srpnu, kdy se tu koná mezinárodní folklorní festival specializovaná na folklór horských oblastí. Během celého týdne po městě vystupují zúčastněné soubory, ale hlavní soutěžní pořad se koná každý den večer, takže máte dost času na objevování krás okolní přírody a večer zajímavý program.

K jídlu si dejte nalešniki – palačinky na sladko či na slano, dejte si je u stánku, kde si jejich náplň budete moci sami vybrat, pierogi – taštičky z těsta plněné zelím, masem nebo bramborami, bigos – tradiční polské jídlo ze zelí a klobásy a místní specialitu – koláče, palačinky a poháry s lesními plody.

Praktické informace: Cenová hladina v Polsku je stejná jako v ČR, tudíž počítejte se stejným množstvím peněz jako na obdobnou dovolenou v ČR. Turistická infrastruktura je v Zakopaném velmi dobrá, doprava autobusy či minibusy je možná po celém regionu. Ubytování je tu od kempů a turistických ubytoven přes ubytování v soukromí až po pětihvězdičkové hotely. Nejpohodlnější je ubytování v soukromí, není drahé a lidé chytají potenciální zájemce přímo na nádražích. Není třeba nic zajšťovat předem z domova.

Turistické cesty jsou relativně dobře značené, do Tatranského národního parku se platí vstupné. Turistů tu je více než v českých a slovenských horských střediscích – Poláků je třikrát více než Čechů, ale hor mají mnohem méně než Češi a tak se v Zakopaném rekrejuje téměř celé Polsko, naopak zahraničních turistů tu je ve srovnání třeba s Krkonoši velmi málo. Co se týče horských túr, je tu živěji než na českých horách, což je z bezpečnostního hlediska dobře. Že by se jednalo o nějakou masovou přítomnost turistů na horských cestách se říci nedá. Výjimkou je jen pohodlná cesta z parkoviště k Mořskému oku, kam se za pěkného počasí vydávají přímo průvody turistů.

Po celém národním parku je dostatek horských chat, kde lze v případě potřeby přespat. Kdy do polských Tater nejezdit? V listopadu. To je doba, kdy skončila letní sezóna, ale zimní ještě nezačala. V té době tu není téměř nic v provozu, lanovky vůbec nejezdí, ubytování je omezené a dovolenou mají i mnohé obchody, muzea a gelerie.

Doprava: pokud nepojedete vlastním autem, můžete se do Zakopaného dostat veřejnou dopravou celkem pohodlně. Z Krakova jezdí v sezóně autobus každých 30 minut. Do Krakova se dostanete z Prahy přímým vlakem či autobusem. Chcete-li ušetřit za mezinárodní jízdné, existuje ještě jedna možnost dopravy do Zakopaného. Jeďte vlakem do Českého Těšína, přejděte pěšky na polskou stranu a odtamtud pokračujte autobusem do Krakova, jeden spoj denně jezdí do Zakopaného i z Bielska – Bialé.

Zdroj a foto: Mgr. Veronika Škvárová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: