Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ženy na trůně 2

Publikováno: 27.01.09
Počet zobrazení: 1433


      Autorka článku: Maura
Eleonora Akvitánská, narozena kolem 1122 v Bordeaux, Francie a zemřela 31. března 1204 ve Fontevrault.
Právě jsme v době křížových výprav. Papežská stolice organizuje křížové hnutí s cílem osvobodit Jeruzalém. A královna Eleonora právě zažívá opravdu skandální milostný vztah …

V roce 1095 křesťanstvo postgregoriánské doby vyslyšelo s nadšením výzvu papeže Urbana II. (učiněnou v listopadu 1095 v Clermontu), aby byla osvobozena svatá místa. A ve dvanáctém a zejména ve třináctém století se papežství snažilo postavit do čela tohoto hnutí tím, že začalo vybírat kontribuce určené k financování křížových výprav.Papežové neváhali vyhlašovat křížové výpravy nejen do zámoří, ale také proti kacířům a svým politickým rivalům.

Roku 1137 byla Eleanora provdána za sedmnáctiletého francouzského krále Ludvíka VII., jemuž porodila dvě dcery. Manželství nebylo právě šťastné, král sice byl do Eleonory zamilován, ale byl „spíš mnich než král“, jak říkala sama královna. V letech 1147-1149 se s ním zúčastnila druhé křížové výpravy, na níž se zřetelně projevily rozpory mezi manželi. Eleonora během ní prožila skandální milostný románek se svým strýcem, antiochijským knížetem Raimundem z Poitiers a odmítala se vrátit do Francie, takže ji král musel nechat odvést z Antiochie násilím. Každý prý plul na samostatné lodi. Na této výpravě prý mezi nimi došlo k dohodě, že pokud mu Eleonora neporodí v brzké době mužského dědice, dojde k rozvodu.

Rozluka manželství se uskutečnila v roce 1152 a Eleonora se dva měsíce poté provdala za devatenáctiletého Jindřicha Plantageneta, který se o dvě léta později stal anglickým králem. V tomto manželství se narodilo osm dětí, z toho pět synů, mimo jiné Richard Lví srdce a Jan Bezzemek.Jindřich byl také proslulý svými milostnými dobrodružstvími. Jeho nejznámější milenkou byla, asi od roku 1166, ˝krásná Rosamunda˝ (Fair Rosamund), dcera normanského rytíře Waltera z Cliffordu. Protože Eleonora později podněcovala vzpouru svých dospělých synů proti otci, nechal ji Jindřich II. uvěznit a v zajetí byla držena dalších patnáct let až do jeho smrti v roce 1189, kdy na trůn nastoupil její milovaný syn Richard.

Po propuštění se k Eleonoře zase naklonilo štěstí. V letech 1190-1194 vládla v Anglii za Richarda, který se zrovna účastnil křížové výpravy a poté byl v zajetí. Dojednala pro Richarda sňatek s princeznou Berengarií Navarrskou, dožila se Richardovy smrti roku 1199 a sama zemřela až o pět let později, ve fontevraultském opatství, kde byla také pohřbena. Eleanora byla jedna z nejpozoruhodnějších žen středověku. Dvůr v Poitiers byl střediskem rozvoje jihofrancouzské kultury, především trubadourské poezie.

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: