Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babka bylinářka 4

Publikováno: 17.02.09
Počet zobrazení: 3183


      Autorka článku: Maura
Hořec žlutý
Ve středověku byl znám tím, že byl užíván jako protijed na různé otravy. Hořec má vynikající účinky na trávící a zažívací ústrojí. Některé složky Hořce působí antibakteriálně a antizánětlivě.


Klinické testy prokázaly, že Hořec silně podporuje funkci jater, upravuje poruchy trávení, kladně působí na sekreci žaludečních šťáv, pankreatinu a střevních šťáv a působí proti pálení žáhy. Pozitivně ovlivňuje funkci slinivky břišní a žlučníku. Hořec žlutý je jeden z 900 druhů hořců, má silnou nevětvenou lodyhu, obrostlou žlutými květy, uskupenými do lichopřeslenů.

Rostlina může být vysoká až 130 cm.Vzhledem ke svým silným kořenům a tudíž i hlubokému zakořenění potřebuje rostlina bohatou, vyhloubenou a výživnou půdu. Nejlepší je výslunné místo.

Rostlina kvete téměř celý rok.U hořce je jedinou použitelnou částí kořen. Již z názvu je patrné, že se jedná o hořkou bylinu. Látky dodávající tuto chuť podporují vylučování žaludečních šťáv, trávení a chuť k jídlu. Hořec žlutý se používá v nálevu nebo prášku při nechutenství, nadýmání, žaludečním kataru, při žaludeční slabosti a v rekonvalescenci. Při používání doporučených dávek není hořec žlutý nebezpečný.

Není doporučeno léčivku používat při těhotenství a při kojení, dále není doporučeno bylinku používat při vysokém krevním tlaku.

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

16.10.2012 22:09  Ondrušková

Dobrý večer, jsem duchodce a nemužu si dovolit drahé preparáty tak se snažím vyrábět doma proto jsem dala macerovat ginko do slivovice a slyšela jsem že je to dobré na paměď.Mužete mi říci zda jsem to udělala dobře? děkuji Ondrušková

Zanechte komentář: