Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Seriál „Tudorovci“ očima historika

Publikováno: 22.02.09
Počet zobrazení: 7363


      Autor: Mgr. Vladimír Ševčík
Historické skutečnosti a přizpůsobení historie
Výpravné drama „Tudorovci“, které právě vysílají v televizi, jistě slouží k pobavení i rozvíjení vědomostí diváků. Jindřich VIII. zřejmě nebyl tak přitažlivý muž, jako v seriálu, ale i některé další skutečnosti nesouhlasí. Což ovšem nic nemění na skutečnosti, že seriál TUDOROVCI rozhodně stojí za to sledovat .


Sestra Jindřicha VIII., Marie, byla vyslána do Portugalska, aby si tam vzala starého krále. Přitom ji doprovázel spanilý Charles Brandon. Dělo se to v době, kdy byla bitva u Pavie ( r.1525,). Jenomže v té době v Portugalsku vládl už 4 roky mladý král Jan III., který měl v roce 1525 23 let. Takže koho vlastně Markéta udusila?

Charles Brandon, vévoda ze Suffolku (+ 1545), se s Marií oženil už v roce 1515, takže v době děje byl už 10 let jejím manželem a měla s ním syna a dvě dcery. Marie byla vdovou po francouzském králi Ludvíku XII., se kterým byla vdaná jen dva měsíce a on pak zemřel. Možná tím předobrazem udušeného portugalského krále byl francouzský král Ludvík XII.

Další nesrovnalostí je, že krátce po dobytí Říma císařskými vojsky (“sacco di Roma“, 1527), zemřel podle autorů seriálu nemanželský syn Henry/Jindřich Fitzroy, kterého měl Jindřich VIII. s Alžbětou Blountovou. Jenže ten zemřel ve skutečnosti až roku 1536 v 17 letech a byl v té době dokonce už i ženatý s Marií, dcerou Thomase Howarda, 3. vévody z Norfolku, zatímco v seriálu zemřel jako asi 5 letý klučík. Jen pro zajímavost doplníme, že Marie Howardová byla sestřenicí Kateřiny Howardové, páté manželky Jindřicha VIII., protože otec Marie Thomas Howard byl starším bratrem Edmunda Howarda, otce Kateřiny Howardové.

Je zajímavé, že se autoři seriálu zatím vůbec nezmínili o druhé sestře Jindřicha VIII., Markétě, která se vdala roku 1503 za skotského krále Jakuba IV. (padl v bitvě u Floddenu proti Angličanům roku 1513), potom se vdala roku 1514 za skotského šlechtice Archibalda Douglase, 6. hraběte of Angus, a po rozvodu roku 1527 se vdala potřetí roku 1528 za Henry Stuarta, Lorda of Methven, který padl v roce 1551.

Markéta zemřela už v roce 1541. S Jakubem IV. měla Markéta syna Jakuba V., skotského krále v letech 1513-1542. Ten byl otcem popravené skotské královny Marie Stuartovny (+1587). Ve druhém manželství s Archibaldem Douglasem se Markéta stala matkou Markéty, která se roku 1544 vdala za Matěje/Matthew Stewarta, hraběte Lennoxe. S ním měla syna Henryho/Jindřicha Stewarta, lorda Darnleye, který se oženil roku 1565 s již zmíněnou Marií Stuartovnou a jejich syn Jakub VI. se stal králem skotským a po smrti anglické královny Alžběty I. (+1603) i králem anglickým jako Jakub/James I.

Dcera tohoto Jakuba VI./I. jménem Alžběta se roku 1613 vdala za Friedricha V., falckraběte rýnského, kterého známe jako Fridricha Falckého, zimního krále českého (1619-1620), takže Alžběta Stuartovna se tak stala královnou českou.

Takže takto krkolomně jsou spojeny ukrutné činy na obrazovce s našimi dějinami o sto let později.

Autor: Mgr. Vladimír Ševčík , Foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

27.06.2015 13:50  Tereza

Oni osobností obou Jindrovych sester spojili v jednu postavu a to Markétu, která si v seriálu vzala portugalského krále, pak ho zabila, vdala se za Charlese a zemřela na souchotě. To o Marii tam není ani zmínka..

07.04.2010 18:53  Miška

Marie nejela do Portugalska, ale do Francie, kde si vzala Ludvíka XII.

Zanechte komentář: