Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Naučné stezky v České republice 9 – Výlety po Šumavě D

Publikováno: 6.03.09
Počet zobrazení: 1221


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Naučná stezka ˝Naučná stezka Stožecká skála
Asi 1,5 km (se zpáteční cestou 3 km) dlouhá stezka začíná u přístřešku na rozcestí pod Stožeckou skálou, kde lze zaparkovat kolo a pokračuje stoupáním na horu Stožec.
Stezka prochází jádrovou zónou národního parku. Cesta vede k dřevěné lesní kapli (obnovena v roce 1989), odkud je možno vystoupit až na Stožeckou skálu za nádherným výhledem na Trojmezenskou hornatinu.


Až do roku 1810 – 1813 tu stál prales, stejně jako na velké části Šumavy. Po jeho vytěžení tu započal svoji existenci mladý podrost a to už jako budoucí hospodářský les. V roce 1853 byl poprvé komplex Stožce lesnicky zmapován a zařízen. Protože v roce 1827 byla na tehdejším Schwarzenberském panství vystřílena jelení zvěř, která by jinak ničila mladé listnáče, uplatňovaly se znovu v této první generaci po pralese vedle smrku i buky, javory, jilmy a jedle a jak postupně mizel ochranný štít okolních pralesů, dostavily se nahodilé těžby, postupně i úmyslné. Teprve v roce 1922 byla vydána instrukce „v blízkosti kaple moc netěžit“.

Od roku 1945 byla v porostu prováděna pouze nahodilá těžba, běžně se však přes něj vyklízelo dříví z okolních porostů. V 90.letech minulého století následovalo rychle za sebou vyhlášení chráněného území pro tuto cennou lokalitu. Nejprve jako Chráněný přírodní výtvor Stožecká skála, o rok později stejnojmenná Státní přírodní rezervace. Od roku 1991 se porost pod Stožeckou skálou stal I.zónou NP Šumava.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: