Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Výstaviště Flora zve na FOR MODEL 2009

Publikováno: 4.03.09
Počet zobrazení: 1261


      Autor: Flora Olomouc
Brány Výstaviště Flora Olomouc se ve čtvrtek 5. března otevřou výstavě FOR MODEL 2009, 7. ročníku výstavy modelů a sběratelství. Akce, jejíž exponáty po třech letech opět zaplní největší výstavní pavilon A, potrvá až do neděle 8. března.


Na výstavišti se letos představí 65 vyznavačů plastikového a papírového modelářství, sběratelů a prodejců. Vitríny i volné plochy výstavy papírového i plastikového modelářství zaplní modely historických a bitevních lodí, plachetnic, automobilů, železniční modely, modely bojové techniky. Návštěvníci se mohou těšit i na modely v akci – letové ukázky vrtulníků, letadel a plachetnice, které budou brázdit bazén v přízemí výstavního pavilonu.
O víkendových dnech se po připravené terénní autodráze rozjedou i dálkově řízená nákladní vozidla, které na výstavu přivezou modeláři z Kostelan na Uherskohradišťsku.

   

Mimořádně dobře je letos obsazena sběratelská část výstavy – s téměř třicítkou soukromých sběratelů a sběratelských klubů. Už v předsálí přivítá zájemce výstavka autogramů slavných osobností kultury i sportu a pohlednic s tematikou lodní, železniční a vojenské techniky. Sbírky zajímavostí a rarit letos zaplní i celou galerie pavilonu. K nejcennějším určitě patří ukázky historických hasičských vozidel a výzbroje z let 1839 a 1929 zapůjčené Sbory dobrovolných hasičů z Chválkovic a Droždína a kolekce historických dětských kočárků
ze soukromé sbírky z Náměště na Hané.
Ojedinělé expozice připravily pro návštěvníky kluby vojenské historie. Olomoucký klub Pegasus, například, přispěl ukázkami výstroje používané výsadkáři britského Parachute Regimentu při operacích v Afganistánu a Iráku, výstrojí pro boj v džungli, slavnostními uniformami a výstrojí sovětských vojáků z roku 1989 a období odsunu z Afganistánu.
Další z vojenských klubů – 82nd Airborne Division dodal kolekci amerických uniforem od 80tých let po současnost. Premiérovým účastníkem výstavy je letos Dopravní podnik města Olomouce, který pro výstavu zapůjčil makety tramvají a autobusů.
K vidění budou i sbírky modelů autíček, vojenských letadel – mezi nimi i kolekce těch, která za druhé z druhé světové války bombardovala Olomouc, vybavení modelových železnic, makety požárních aut a požární výzbroje, sbírka hudebních nástrojů – minixylofonů,
dřevěných zvukových hraček, pohlednic, bankovek, starých dokladů totožnosti.

Možnost pochlubit se sběratelskými úspěchy dostali na For Modelu ve větší míře
i drobní sběratelé současných rarit. Návštěvníci tak budou mít možnost obdivovat kolekce figurek z kindervajíček, roztomilé sbírky myší, žab a slonů všech možných velikostí ze dřeva, skla, porcelánu i plyše, kolekce sýrových a pivních etiket, balených cukrů, atd.
K dostání budou pohlednice a drobné modelářské potřeby.

Otevřeno: denně od 10 do 18 hodin, poslední den výstavy do 17 hodin.
Vstupné: 40 Kč – plnoplátci, 20 Kč – zlevněné: důchodci, děti do 15 let

Zdroj: Flora Olomouc – pí Studená

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: