Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zdravé stravování 2
Použití tuku k přípravě jídel způsobuje, že potrava je chutnější a sytější. Ve srovnání se sacharidy však poskytují dvakrát tolik kalorií, proto můžeme sníst dvakrát více výrobku bohatých na sacharidy než obsahujících tuky. Pokud je to možné, vyberte si ty potraviny, které obsahují nenasycené tuky. Bílkoviny jsou makromolekulární sloučeny, které jsou složeny z tisíců jednotek chemických sloučenin – aminokyselin. Buňky je využívají jako stavivo pro tvorbu nových bílkovin. Ty jsou zase nezbytmé pro růst, regeneraci buněk a tkání, kostí, svalů, pojiva a výstelkové tkáně různých orgánů. Každá buňka vyrábí specifické bílkoviny geneticky kódované. Jsou mezi nimi i enzymy katalyzující chemické reakce vytvářející energii nezbytnou pro stahy svalů nebo jiné formy životní aktivity buněk. Bílkoviny zase organismus získává z živočišných i z rostlinných výrobků. Bílkoviny dodávané organismu v produktech živočišného původu nazýváme ˝kompletní˝, protože obsahují nezbytné aminokyseliny, které si není organismus schopen sám vyrobit. Zdrojem těchto bílkovin je: maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky. Bílkoviny z produktů rostliného původu pak nazýváme neúplné, protože neobsahují některé nezbytmé aminokyseliny. Proto jsou rostlinné bílkoviny využívány organismem jen částečně. Rostlinné bílkoviny z hrachu, fazolí, ořechů atd. můžeme kombinovat tak, že obdržíme zdroj kompletních bílkovin – například rýži s ořechy. Vitamíny, vedle minerálních látek vlákniny, sacharidů, tůků a bílkovin, patří k šesti základním složkám potravy, nezbytným pro lidský organismus, Vitamíny vznikají z provitaminů což, jsou sloučeniny, které potraviny obsahují. Tyto látky se pak v těle aktivují a stávají se účinné pro organismus. Minerální prvky, stejně jako sacharidy, tuky, bílkoviny a vitaminy, jsou nutné pro vyváženou výživu a uchování zdraví. Veškeré minerální složky se účastní látkové výměny a mají vliv na správnou činnost a vývoj tkání v lidském těle. Trávicí potíže někdy vyvolává vláknina, která je součástí struktury rostlin. Pro její stavbu ji nedokáží enzymy strávit, ale splňuje důležitou regulační funkci. Proto je třeba omezit potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny nebo tmavé pečivo, pokud se problémy objeví. Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Doporučuje se radikálně snížit spotřebu rafinovaných cukrů
Nesladit nápoje bílým řepným cukrem (náhrada med, melasa) a snížit spotřebu slazených nápojů vůbec. Omezit slazení obilných produktů, například z ovesných vloček. Omezit spotřebu moučníků, sladkostí, zákusků a sušenek. Nahradit bílé pečivo celozrnný chlebem.
Nenasycené mastné kyseliny jsou sloučeniny, které se nacházejí v tucích rostlinného původu. Jsou také obsaženy v rybím a drůbežím mase. Rozdělujeme je do dvou kategorií: na tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny – olivový a arašídový olej a na tuky obsahující polynenasycené mastné kyseliny – kukuřičný, slunečnicový, řepkový a sojový olej. Polynenasycené mastné kyseliny musíme nezbytně načerpat z potravy, protože organismus není schopen si je vyrobit sám.
Příště: Recepty z luštěnin