Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravé stravování 3

Publikováno: 30.03.09
Počet zobrazení: 1500


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Několik nápadů na luštětinová jídla
V české kuchyni je fazolová polévka tradičním pokrmem, ale není mnoho lidí, kteří by jedli fazolové saláty, pomazánky. Přesto jsou to jídla velmi zdravá, chutná, na přípravu nenáročná.
Nyní vám, milí čtenáři, nabízím recept na fazolovou pomazánku.


Fazolová pomazánka:
Ingredience:
400 g fazolí
3 vejce
2 cibule
0,1 l oleje
pepř
sůl
petrželová nať

Postup:
Fazole koupíme v každém obchodě, kde se prodávají potraviny. Ale nejraději kupuji fazole v obchodech se zdravou výživou. Doporučuji, abyste vždy fazole, před vařením pečlivě přebrali, i kdy na první pohled se zdá, že to není třeba. Potom je opláchneme v několika vodách a necháme je stát v převařené vodě přes noc, aby změkly. Druhý den je ve stejné vodě uvaříme do měkka. Až před dokončením varu je osolíme, scedíme vodu přes cedník a umeleme na masovém strojku spolu s třemi natvrdo uvařenými vejci. Pak přidáme dvě velké, na drobno nakrájené cibule a podle potřeby olej. Pokud jsou nedosolené, pak je ještě osolíme, lehce opepíme a ochutíme na drobno nasekanou petrželkou. A nakonec umícháme jemnou pomazánku, kterou podáváme namazanou na chlebu a můžeme ozdobit nejrůznější zeleninou.

Drobné červené fazole s omáčkou z kyselých švestek
Gruzínská kuchyně nám nabízí možnost použít drobé červené fazole, které jsou v našich obchodech k dostání s omáčkou z kyselých švestek. Nebojte se experimentovat se svými chutěmi, které jsou tradičně zaměřeny na jiné pokrmy a obohaťte nejen svůj jídelníček, ale také vašich dětí.
Příprava je na 10 i více porcí.
Ingredience:
500 g suchých červených fazolí namočíme na 5 hodin ve vodě.
Na kyselou švestkovou omáčku potřebujeme:
500 g švestek
Trs koriandrové natě
3 snítky čerstvé máty
trocha soli
Âź – ½ lžičky cayennského pepře nebo mletého chilli
šťáva z ½ citronu a podle chuti 3 rozdrcené stroužky česneku

Postup:
Fazole scedíme a vložíme do je hrnce s čerstvou studenou vodou. Prudce vaříme 0 minut. Pak stáhneme plamena necháme mísrně vařit hodinu nebo půldruhé hodiny. Před koncem varu přidáme sůl. To už musí být fazole hodně měkké.
Mezitím si připravíme omáčku. Švestky vložíme do rendlíku, přilijeme 4 lžíce vody, zakryjeme piklicí a necháme asi 15 minut dusit. Musí být velmi měkké. Pak dáme zchladnout a odstraníme pecky. Mátu a koriandr na velmi jemno nasekáme, přidáme štvestky, sůl, cayennský pepř nebo chilli, citronovou šťávu a česnek. Romixujeme na velmi jemný krém. Směsí zalijeme fazole a dobře promícháme. Podáváme buď s plátky červené cibule a s černými olivami.

Sekaná s fazolemi a rajčaty
Tento recept k nám příšel z Itálie. Rozpočet je na 6 porcí.
Ingredience:
1ks nasekané cibule
90 ml extra panenského oleje
500 g olopaných a nasekaných rajčat
300 g suchých fazolí (Cannellini) přes noc namočených
500 g mletého hovezího masa
2 mírně rozšlehaná vejce
4 lžíce suché strouhanky
Âź lžičky muškátového oříšku
4 lžíce sekané petrželky s plochými listy
hladká mouka

Postup:
Ve velkém kastrolu na 2 lžících oleje smažíme do měkka cibuli a přidíme rajčata. 10 minut mírně vaříme. Potom přisypeme scezené fazole. Zalijeme 1,5 litrem vody, zakryjeme poklicí a pomalu vaříme na mírném ohni nejméně 1 ½ hodiny. Když fazole začínají měknout, tak je osolíme a opepříme.
Mezitím vložíme mleté maso do mísy, přídáme k němu vejce, strouhankku, muškátový oříšek, sůl, pepř a petrželku. Rukou vypracujeme jemnou pastu. Vytvarujeme dvě šišky, které vyválíme v mouce
a na zbytku oleje usmažíme do zlatohněda. Pak je opatrně vyjmeme z pánve a položíme do kastrolu s fazolemi. Pokud je potřeba, přilijeme vodu, aby bylo vše ponořené, a zakryté poklicí vaříme asi 40 minut. Sekanou podáváme nakrájenou na plátky.

Rýže s červenou čočkou
Další zajímavou a pro nás netradiční luštěninou je červená čočka. Nabídnu vám recept, který je tradiční v Iráku. Iráčané jej převzali z Indie, takže se dá mluvit o různých tradicích. Každý si toto jídlo připravuje po svém. A je oblíbené v orientálních kuchyních.
Rozpočet je na 4 – 6 porcí

Ingredience:
4 stroužky česneku (rozetřené nebo prolisované)3 lžíce lehkého rostlinného oleje
2 lžíce mletého kmínu
2 lžíce rajčatového protlaku
200 g rýže basmati
200 g červené čočky
2 lžička soli
Mletý pepř
75 g másla nakrájeného na kousky
Sýrový poleva:
1 větší cibule, nakrájená na plátky
3 lžíce oleje
350 g mozzarelly nakrájené na plátky

Postup:
Česnek smažíme v oleji, až začne chytat barvu, vmícháme kmín a rajčatový protlak. Přisypeme rýži a čočku a na velmi mírném ohni mícháme, až se všechna zrna dobře promastí. Pak přilijeme 1 l vroucí vody. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí a na mírném plameni asi 45 minut vaříme, až rýže hodně změkně. Dejte pozor, aby příliš nevyskla a nepřipálila se. Pokud je potřeba, přilijte trochu vody. Potom vmícháme máslo, necháme jej rozpustit a hrnec překlopte. Podáváme přelité jogurtem anebo následující sýrovou omáčkou: Ve velké pánvi směžíme na oleji cibuli do zlatova. Na ní rozložíme plátky sýra a necháme pánev stát na mírném ohni. Podáváme, až sýr začne probublávat.

Hnědá čočka s rýží
Rozpočet je na 4 – 6 porcí
Následující recept k nám přišel ze Syrie. Je opět, vynikající.

Ingredience:
3 větší cibule přepůlené a nakrájené na plátky
125 ml olivového oleje
250 g velkozenné hnědé čočky
250 g dlouhozrnné rýže
asi lžička soli
mletý pepř

Cibuli smažíme na oleji, často mícháme, až získá sytě zlatou barvu. Čočku dobře proplácheneme a si 20 minut ji vaříme v 1 litru vody. Pak přidáme polovinu osmažené cibule s rýží. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Hrnec zakryjeme poklicí a na velmi mírném ohni vaříme dalších 20 minut, nebo do té doby, dokud není ráže a čočka měkká. Je-li třeba, můžeme přilít trochu vody.
Současně postavíme znovu zbytek cibule na kamna a dál ji smažíme, často mícháme, až je tmavě hnědá a téměř zkaramelizovaná. Pokrm podáváme horký, posypaný dosmaženou cibulkou.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: