Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babka bylinářka 9

Publikováno: 28.04.09
Počet zobrazení: 1051


      Autorka článku: Maura
Osladičovité
Osladič obecný (Polypodium vulgare ) má velmi dlouhý oddenek (až 30 cm); listy přezimují. Vyskytuje se v oblasti stinných skal nebo v místech trouchnivějících kmenů. Jeho domovem jsou vlhčí jehličnaté a listnaté lesy, mechem porostlé skály, skalní štěrbiny, roste na půdách převážně kyselých, se silnější vrstvou humusu


Polypodium zahrnuje okolo 75 druhů, které rostou nejvíce v tropech a subtropech jižní polokoule, u nás nalezneme jen dva druhy.
Ale i přesto v naší vlasti roste dosti hojně od nížin po hory (max. 1330 m n.m.). Nejvíce se s ním setkáme v pahorkatinách a v podhorských oblastech. Celkově roste v téměř celé Evropě, v Asii nesouvisle až po Japonsko, dále na severu a jihu Afriky, v Severní Americe, na Havaji.
Způsob sběru a sušení : Sbírá se oddenek, a to buď brzy na jaře (březen) nebo na podzim. Oddenek se zbavíme listových řapíků, kořenů i plev, řádně omyjeme a usušíme. Sušíme buď ve stínu nebo na slunci. Droga obsahuje steroidní glykosid osladin, třísloviny, saponiny, sliz, silice a cukry.
Využití v léčitelství: Osladič usnadňuje odhleňování, stimuluje tvorbu žluče, působí mírně projímavě a je účinný proti střevním parazitům. Užívá se při kašli, bronchitidě, chrapotu, zánětu průdušek a proti hlístům, někdy i při nemocech žlučníku či při zácpě.
Jak přípravíme nálev z osladiče: Nálev se přípraví tak, že 1 polévková lžíce drogy se přelije 1/4 l vroucí vody a luhuje se 15 minut.
Užívání prášku z osladiče: Usušený oddenek rostlučeme na prášek a užíváme 1 až 2 g denně. V současnosti je však osladiče užíváno jen velmi zřídka.
Jiné využití: Sekané oddenky osladiče můžeme přidat do substrátu pro pěstování epifytů, zejména orchidejí. Velmi jim prospívá.

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: