Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zdravé stravování 4
Cibuli osmažte na 3 lžících oleje dozlatova a přidejte lámanou pšenici a 1 litr vroucí vody. Osolte (1 lžička soli), opepřete a dobře promíchejte. Pak vařte zakryté poklicí na velmi mírném ohni asi 10 – 15 minut, nebo až se voda vsákne a lámaná pšenice je měkká. Vnmíchejte sýt a máslo nebo olej a nechte prohřát, až sýr změkne. Lámaná pšenice s rajčaty Ingredience: Postup: Lámaná pšenice s mandlemi, rozinkami a piniovými oříšky Postup: Dušené maso s lámanou pšenicí Rozpočet je na 6 porcí 2 oloupané střední cibule Cibuli osmažte na dvou lžících oleje dozlatova a přidejte maso. Obracejte ho tak dlouho, dokud se nezabarví dohněda. Potom přidejte slitou cizrnu a zakryjte poklicí a na mírném ohni vařte hodiny, až maso a cozrna dobře změknout. O jednéhodině varu osolte a opepřete. Po uvaření přisypte lámanoupšenici a tolik vody, aby v hrnci byl nejméně 1 litr tekutony. Ještě přisolte a opepřete a vařte si 20 minut. Až se tekutona vstřebá a pšenice změkne. Měla by být velmi dobře nasáklá, ale pokud zjistíte, že sušší, přilijte trochu vody, vmíchejte zbylý olej a posypte skořící. Skořice má svůj význam nejen pro chuť, ale pro stravitelnost. Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Lámaná pšenice (burghul)
Když se člověk dnes podívá na ceny potravin, nestačí se divit. A přitom, v každém supermarketu je k dostání mnoho, třeba exotických potravin, s kterými neumíme zacházet a přitom nejsou ani drahé a ještě ke všemu zdravé. Tuto část našeho seriálu o zdravém stravování chci věnovat burghulu. Jsou to pšeničná zrna, uvařená a potom rozdrcená. V chudších oblastech Středního východu nahrazuje drahou rýži, a tak, když chceme udělat pilaf (a ten je z lámané pšenice opravdu vynikající), musí se používat hrubá varianta, ale stejně můžeme koupit i jemnou variantu.
Vaříme ho podobně jako rýži. Odměřuje se podle objemu a platí pravidlo: na naměřený objem se dá jedenapůlkrát více vody nebo vývaru. Tedy 500 g burghulu se vaří asi v 1 litru vody nebo vývaru.
Lámaná pšenice se sýrem
Rozpočet na 6 porcí
Ingredience:
2 větší cibule, nakrájené na plátky
3 lžíce slunečnicového nebo jiného lehkého rostlinného oleje
500 g hrubé lámané pšenice nebo polohrubé
250 – 300 g mozzarelly
75 g másla nakrájeného na kousky (anebo 4 další lžíce lehkého oleje)
Rozpočet na 4 porce
1 kd loupaných rajčat, nebo 800 g rajčat z konzervy
6 lžic lehkého rostlinného oleje
1 lžička cukru
Sůl a pepř
325 g hrubého nebo polohrubé lámané pšenice
Rajčata rozsekáme v mixéru na kaši a mělo by to být v objemu 1 litru. Pokud něco do oběmu chybí, dolijte vodou. Rajčata přelijte do většího hrnce, přidejte 3 lžíce oleje, cukr, sůl (cca 1 lžičku), zakryjte poklicí a vařte, Potom hrnec sejměte z plotny a nechte zakrytý stát dalších 10 minut, až psenice vsákne rajčatovou šťávu a je kyprá a měkká. Vmíchejte zbylý olej a podávajte.
Rozinky a oříšky činí z lámané pšenice sváteční pokrm a způsob přípravy je snadný.
Ingredience:
Rozpočet na 6 porcí
1 litr vývaru nebo vody
500 g hrubé lámané pšenice a aso 1 Âź lžičky soli
Můletý pepř
100 g loupaných mandlí
5 lžic slunečnicnového nebo lehkého rostlinného oleje
75 g piniových oříšků
50 g rozinek, ½ hodiny máčených ve vodě.
Vodu nebo vývar v hrnci přiveďte do varu a vsypte lámanou pšenici, osolte, opepřete a dobře zamíchejte. Přiklopte poklici a 19 minut pomalu vařte, dokud se vývar či voda nevstřebá. Pak nechte ještě 10 minut pod poklicí dojít. Po deseti minutách by měla být pšenice měkká.
Mandle osmažte na oleji a pak přisypte piniové oříšky a vše osmažte dozlatova. Oříšky s mandlemi, scezené rozinky a zbylý olej vmíchejte do lámané pšenice v hrnci a prohřejte.
Tento recept pochází ze Syrie.
5 lžic slunečnicového oleje
500 g hovězího plecka nbo hrudí nakájeného na kostky
100 g cizrny, nejméně 1 hodinu namočené
350 g hrubé lámané pšenice
mletá skořice