Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravé stravování 4

Publikováno: 6.04.09
Počet zobrazení: 1210


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Lámaná pšenice (burghul)
Když se člověk dnes podívá na ceny potravin, nestačí se divit. A přitom, v každém supermarketu je k dostání mnoho, třeba exotických potravin, s kterými neumíme zacházet a přitom nejsou ani drahé a ještě ke všemu zdravé. Tuto část našeho seriálu o zdravém stravování chci věnovat burghulu. Jsou to pšeničná zrna, uvařená a potom rozdrcená. V chudších oblastech Středního východu nahrazuje drahou rýži, a tak, když chceme udělat pilaf (a ten je z lámané pšenice opravdu vynikající), musí se používat hrubá varianta, ale stejně můžeme koupit i jemnou variantu.


Vaříme ho podobně jako rýži. Odměřuje se podle objemu a platí pravidlo: na naměřený objem se dá jedenapůlkrát více vody nebo vývaru. Tedy 500 g burghulu se vaří asi v 1 litru vody nebo vývaru.
Lámaná pšenice se sýrem
Rozpočet na 6 porcí
Ingredience:
2 větší cibule, nakrájené na plátky
3 lžíce slunečnicového nebo jiného lehkého rostlinného oleje
500 g hrubé lámané pšenice nebo polohrubé
250 – 300 g mozzarelly
75 g másla nakrájeného na kousky (anebo 4 další lžíce lehkého oleje)

Cibuli osmažte na 3 lžících oleje dozlatova a přidejte lámanou pšenici a 1 litr vroucí vody. Osolte (1 lžička soli), opepřete a dobře promíchejte. Pak vařte zakryté poklicí na velmi mírném ohni asi 10 – 15 minut, nebo až se voda vsákne a lámaná pšenice je měkká. Vnmíchejte sýt a máslo nebo olej a nechte prohřát, až sýr změkne.

Lámaná pšenice s rajčaty
Rozpočet na 4 porce

Ingredience:
1 kd loupaných rajčat, nebo 800 g rajčat z konzervy
6 lžic lehkého rostlinného oleje
1 lžička cukru
Sůl a pepř
325 g hrubého nebo polohrubé lámané pšenice

Postup:
Rajčata rozsekáme v mixéru na kaši a mělo by to být v objemu 1 litru. Pokud něco do oběmu chybí, dolijte vodou. Rajčata přelijte do většího hrnce, přidejte 3 lžíce oleje, cukr, sůl (cca 1 lžičku), zakryjte poklicí a vařte, Potom hrnec sejměte z plotny a nechte zakrytý stát dalších 10 minut, až psenice vsákne rajčatovou šťávu a je kyprá a měkká. Vmíchejte zbylý olej a podávajte.

Lámaná pšenice s mandlemi, rozinkami a piniovými oříšky
Rozinky a oříšky činí z lámané pšenice sváteční pokrm a způsob přípravy je snadný.
Ingredience:
Rozpočet na 6 porcí
1 litr vývaru nebo vody
500 g hrubé lámané pšenice a aso 1 Âź lžičky soli
Můletý pepř
100 g loupaných mandlí
5 lžic slunečnicnového nebo lehkého rostlinného oleje
75 g piniových oříšků
50 g rozinek, ½ hodiny máčených ve vodě.

Postup:
Vodu nebo vývar v hrnci přiveďte do varu a vsypte lámanou pšenici, osolte, opepřete a dobře zamíchejte. Přiklopte poklici a 19 minut pomalu vařte, dokud se vývar či voda nevstřebá. Pak nechte ještě 10 minut pod poklicí dojít. Po deseti minutách by měla být pšenice měkká.
Mandle osmažte na oleji a pak přisypte piniové oříšky a vše osmažte dozlatova. Oříšky s mandlemi, scezené rozinky a zbylý olej vmíchejte do lámané pšenice v hrnci a prohřejte.

Dušené maso s lámanou pšenicí
Tento recept pochází ze Syrie.

Rozpočet je na 6 porcí

2 oloupané střední cibule
5 lžic slunečnicového oleje
500 g hovězího plecka nbo hrudí nakájeného na kostky
100 g cizrny, nejméně 1 hodinu namočené
350 g hrubé lámané pšenice
mletá skořice

Cibuli osmažte na dvou lžících oleje dozlatova a přidejte maso. Obracejte ho tak dlouho, dokud se nezabarví dohněda. Potom přidejte slitou cizrnu a zakryjte poklicí a na mírném ohni vařte hodiny, až maso a cozrna dobře změknout. O jednéhodině varu osolte a opepřete.

Po uvaření přisypte lámanoupšenici a tolik vody, aby v hrnci byl nejméně 1 litr tekutony. Ještě přisolte a opepřete a vařte si 20 minut. Až se tekutona vstřebá a pšenice změkne. Měla by být velmi dobře nasáklá, ale pokud zjistíte, že sušší, přilijte trochu vody, vmíchejte zbylý olej a posypte skořící. Skořice má svůj význam nejen pro chuť, ale pro stravitelnost.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: