Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravé stravování 5

Publikováno: 13.04.09
Počet zobrazení: 1226


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Kniše
Pirožky nebo také kniše jsou oblíbeným jídlem snad na celém světě. Například v New Yorku jsou velice oblíbené a tam také vznikl název kniše. Ale zatímco v New Yorku se z nich staly velké buchty,v Rusku a ve východní Evropě bývaly velmi malé.Ve Francii je toto oblíbené pečivo známé pod ruským názvem – pirjoki, ale také jako teiglach. Toto pečivo se vyrábělo z různých těst. Zatímco v New Yorku se peče z těsta z vajec a brambor, ve Francii se používá těsto listové, křehké i kynuté. Tradičními náplněmi je maso, kuřecí játra, šťouchané brambory, houby, tvaroh, zelí čerstvé i kysané, losos nebo sladká rýže vařená v mléce.


Jak je připravujeme?
Tak nejdříve těsto:
Pro 24 porcí si připravte:

2 vejce
½ lžičky soli
1 lžičku prášku do pečiva
2 lžičky rostlinného oleje
necelých 250 g hladké mouky
1 žloutek smíchaný s 1 lžičkou vody na potření

Postup:
Vejce rozšlehejte se solí, práškem do pečiva a olejem. Postupně přidávejte mouku. Těsto musí být měkké, ale nesmí se lepit. Zpočátku míchejte vidličkou, pak těsto zpracovávejte rukou. Hněťte 10 minut, až je velmi hladké a pružné. Pokud shledáte, že je to třeba, Poprašujte moukou. Do misky vlijte trochu oleje a těsto v něm několikrát převalujte a pak vyndejte, dejte do mísy, přikryjte tenkou folií a nechte hodinu odležet. Po hodině těsto vyndejte z mísy, ještě ho chvíli hněťte a potom rozválejte na potřebnou tloušťku. Pak z něho vykrájejte kruhy o průměru asi 8 cm. Těsto je pružné, smršťuje se, nebojte se ho trochu roztáhnout. Do středu každého kruhu vložte lžíci náplně, pak těsto přeložte, po okrajích spojte a přitlačte. Jednotlivé kusy přeneste na předem vymaštěný plech, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě na teplotu A80 0 C asi 20 až 25 minut do zlatova. Podávejte horké.

Náplně:
Náplně mohou být plně záležitostí vaší fantazie. Ale přesto zde předkládám několik vyzkoušených a velmi chutných náplní.

Náplň z krémového sýru:

Množství stačí na naplnění 24 pirožků
300 g tvarohu nebo krémového sýra
4 lžíce kysané smetany
Sůl a bílý pepř
4 lžíce sekané pažitky nebo kopru
1 vejce, mírně rozšlehané
Všechny tyto přísady řádně smíchejte

Masová náplň:

1 nasekaná cibule
2 lžíce oleje
259 g netučného mletého hovězího masa
sůl a pepř
2 lžíce sekané petrželky
Cibuli osmažte dozlatova. Přidejte maso a smažte asi 8 minut, míchejte a vidličkou drťte hrudky, dokud maso nezmění barvu.
Osolte, opepřete, přimíchejte petrželku. Před použitím nechte vychladnout.
Možná, že vaši přátelé, příbuzní a známí ocení příjemnou změnu velikočního pohoštění a nebudou mít ani pocit, že překročili míru kalorií.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: