Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zdravé stravování 5
2 vejce Postup: Náplně: Náplň z krémového sýru: Množství stačí na naplnění 24 pirožků Masová náplň: 1 nasekaná cibule Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Kniše
Pirožky nebo také kniše jsou oblíbeným jídlem snad na celém světě. Například v New Yorku jsou velice oblíbené a tam také vznikl název kniše. Ale zatímco v New Yorku se z nich staly velké buchty,v Rusku a ve východní Evropě bývaly velmi malé.Ve Francii je toto oblíbené pečivo známé pod ruským názvem – pirjoki, ale také jako teiglach. Toto pečivo se vyrábělo z různých těst. Zatímco v New Yorku se peče z těsta z vajec a brambor, ve Francii se používá těsto listové, křehké i kynuté. Tradičními náplněmi je maso, kuřecí játra, šťouchané brambory, houby, tvaroh, zelí čerstvé i kysané, losos nebo sladká rýže vařená v mléce.
Jak je připravujeme?
Tak nejdříve těsto:
Pro 24 porcí si připravte:
½ lžičky soli
1 lžičku prášku do pečiva
2 lžičky rostlinného oleje
necelých 250 g hladké mouky
1 žloutek smíchaný s 1 lžičkou vody na potření
Vejce rozšlehejte se solí, práškem do pečiva a olejem. Postupně přidávejte mouku. Těsto musí být měkké, ale nesmí se lepit. Zpočátku míchejte vidličkou, pak těsto zpracovávejte rukou. Hněťte 10 minut, až je velmi hladké a pružné. Pokud shledáte, že je to třeba, Poprašujte moukou. Do misky vlijte trochu oleje a těsto v něm několikrát převalujte a pak vyndejte, dejte do mísy, přikryjte tenkou folií a nechte hodinu odležet. Po hodině těsto vyndejte z mísy, ještě ho chvíli hněťte a potom rozválejte na potřebnou tloušťku. Pak z něho vykrájejte kruhy o průměru asi 8 cm. Těsto je pružné, smršťuje se, nebojte se ho trochu roztáhnout. Do středu každého kruhu vložte lžíci náplně, pak těsto přeložte, po okrajích spojte a přitlačte. Jednotlivé kusy přeneste na předem vymaštěný plech, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě na teplotu A80 0 C asi 20 až 25 minut do zlatova. Podávejte horké.
Náplně mohou být plně záležitostí vaší fantazie. Ale přesto zde předkládám několik vyzkoušených a velmi chutných náplní.
300 g tvarohu nebo krémového sýra
4 lžíce kysané smetany
Sůl a bílý pepř
4 lžíce sekané pažitky nebo kopru
1 vejce, mírně rozšlehané
Všechny tyto přísady řádně smíchejte
2 lžíce oleje
259 g netučného mletého hovězího masa
sůl a pepř
2 lžíce sekané petrželky
Cibuli osmažte dozlatova. Přidejte maso a smažte asi 8 minut, míchejte a vidličkou drťte hrudky, dokud maso nezmění barvu.
Osolte, opepřete, přimíchejte petrželku. Před použitím nechte vychladnout.
Možná, že vaši přátelé, příbuzní a známí ocení příjemnou změnu velikočního pohoštění a nebudou mít ani pocit, že překročili míru kalorií.