Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zdravé stravování 6
Kandovaná kůra: Jak uvaříme rýži: Rýže se špenátem Postup: Rýže jako příloha Vodu nebo vývar s olejem a solí přivedeme k varu. Přisypeme šafrán a rýži. Necháme znovu dojít k varu a dobře zamícháme. Potom ztlumíme plamen na minimum, a přikryté poklicí pomalu vaříme asi 20 minut, až se na povrchu objeví malé otvory a rýže změkne. Před podáváím necháme rýži ještě odstát pod poklicí. Můžeme posypat smaženými mandlemi nebo piniovými oříšky. Rýže basmati v páře Rýže vařená Rýže smažená
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Pokrmy z rýže
V této kapitole vám nabídnu několik receptů z rýže a sami shledáte, že jsou vynikající a přitom nejsou příliš pracné. Ano, uvědomuji si, že recepty, které jsem se rozhodla uvést ve svém seriálu o zdravém stravování jsou nezvyklé, ale pro lidské zdraví rozhodně prospěšné. Myslím, že jsou vhodné i pro starší lidi, kteří příliš neholdují příliš masu a těžkým, i když vynikajícím českým pokrmům. Nabízím jídla, která jsou lehká a přitom výživná i chuťově vyvážená.
Sladká zdobená rýže
Tento recept přichází z Iránu a jistě vás zaujme svou jednoduchostí v přípravě a bohatostí ingrediencí.
Rozpočet je pro 6 porcí
Ingredience:
500 g rýže basmati
Asi Âź lžičky soli
tence seříznutá pomrančová kůra nasekaná na jemno
100 g cukru
50 – 75 g sušených vypeckovaných višní
50-75 g sušených brusinek
5-6 lžic slunečnicového oleje
Âź lžičky mletého šafránu
100 g plátkovaných loupaných mandlí
Místo višní je možno použít nasekané sušené meruňky a datle
Rýži dobře propláchněte a pak ji nejméně na hodinu namočte do studené vody s 1 lžičkou soli.
Kůru lehce seřízněte, bez bílé vrstvy, jemně ji nasekejte. V malém rendlíku vařte kůru ve větším množství vody asi ½ hodiny, tím odstraníme hořkou chuť. Pak kůru sceďte. Do téhož rendlíku nasypte cukr, přilijte 80 ml vody a přiveďte k varu. Přihoďte scezenou kůru a mírně vařte 20 minut. Višně a brusinky namočte na 15 minut do vody.
Ve velkém kastrolu přiveďte k varu asi 1 litry vody s 2 lžícemi soli. Do prudce vroucí vody vysypte scezenou rýži, nechte znovu pijít k varu a prudce vařte 8 minut, až je ráže částečně uvařená, ale uvnitř zůstává tvrdá. Ráži sce´dte. Vmíchejte do ní šafrán a potom vraťe do hrnce. Přimíchejte kandovamnou kůru, slité višně a brusinky, přisypte mandle, vlijte olej a dobře zamíchejte, aby se rýže rovnoměrně obarvila nažluto a omastila olejem.
Hrnec přiklopte, postavte na co nejmírnější oheň a rýži 20 minut duste v páře.
Tento recept pochází z Istanbulu.
Rozpočet na 6 porcí
Ingredience:
750 g čerstvého špenátu
1 nahrubo nasekaná velká cibule
4 lžíce slunečnicvého nebo lehkého rostlinného oleje
500 g rýže
900 ml vývaru nebo vody
Asi Âź lžičky soli
1 lžička cukru
šťáva z ½ citronu nebo více podle chuti
mletý pepř
Špenát omyjeme a scedíme. Na hrubo jej rozkrájíme, nebo necháme vcelku. Silné řapíky nemusíme odstraňovat. Ve velkém kastrolu na oleji usmažíme do měkka cibuli. Přidáme rýži a dobře zamícháme. Potom přilijeme vodu nebo vývar, přidáme sůl, cukr a špenát. Důkladně zamícháme a rýži baříme asi dvacet minut, doměkka. Před podáváním vmícháme podle chuti citronovou kůru a pepř.
Zlatá rýže
Ingredience
900 ml vody nebo vývaru
3 lžíce oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého zázoru
500 g rýže basmati nebo dlouhozrnné
400 g rýže máčíme nejméně 1 hodinu ve velkém množství studené vody s 1 lžící soli. Ve velkém hrnci s těsnou poklicí přivedeme do prudkého varu asi 2 litry vody s třemi lžícemi soli. Vsypeme do ni scezenou rýži, dobře zamícháme a 10 minut silně vaříme. Rychle scedíme, rýže je po deseti minutách ještě nedovařená. Do hrnce vlijeme 1 lžíci oleje, rýži nasypeme zpět a vmícháme další dvě lžíce oleje. Těsně uzavřeme poklici a necháme na nejmírnějším ohni dojít 20 minut do měkka. Vodu již nedolévejte.
Přivedeme do varu 750 ml vody se lžičkou soli. Přidáme 400 g rýže, hrenec zakryjeme poklicí a na velmi mírném ohni pomalu vaříme 18 minut nebo do měkka. Pak vmícháme 3 lžíce oleje (nebo na ni položíme tenké plátky másla).
V kastrolu zahřejeme 3 lžíce oleje. Přidáme 400 g rýže a mícháme, až se všechna zrnka omastí a zesklovatí. Přilijeme 750 ml vody nebo vývaru a trochu soli. Přivedeme do varu, potom oheň ztlumíme na minimum, kastrol zakryjeme poklicí aa 18 minut dusíme. Pak vypneme oheň a rýži necháme 5 minut v páře dojít, až se voda vstřebá a rýže je měkká.
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet