Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravé stravování 6

Publikováno: 20.04.09
Počet zobrazení: 1366


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Pokrmy z rýže
V této kapitole vám nabídnu několik receptů z rýže a sami shledáte, že jsou vynikající a přitom nejsou příliš pracné. Ano, uvědomuji si, že recepty, které jsem se rozhodla uvést ve svém seriálu o zdravém stravování jsou nezvyklé, ale pro lidské zdraví rozhodně prospěšné. Myslím, že jsou vhodné i pro starší lidi, kteří příliš neholdují příliš masu a těžkým, i když vynikajícím českým pokrmům. Nabízím jídla, která jsou lehká a přitom výživná i chuťově vyvážená.


Sladká zdobená rýže
Tento recept přichází z Iránu a jistě vás zaujme svou jednoduchostí v přípravě a bohatostí ingrediencí.
Rozpočet je pro 6 porcí
Ingredience:
500 g rýže basmati
Asi Âź lžičky soli
tence seříznutá pomrančová kůra nasekaná na jemno
100 g cukru
50 – 75 g sušených vypeckovaných višní
50-75 g sušených brusinek
5-6 lžic slunečnicového oleje
Âź lžičky mletého šafránu
100 g plátkovaných loupaných mandlí
Místo višní je možno použít nasekané sušené meruňky a datle
Rýži dobře propláchněte a pak ji nejméně na hodinu namočte do studené vody s 1 lžičkou soli.

Kandovaná kůra:
Kůru lehce seřízněte, bez bílé vrstvy, jemně ji nasekejte. V malém rendlíku vařte kůru ve větším množství vody asi ½ hodiny, tím odstraníme hořkou chuť. Pak kůru sceďte. Do téhož rendlíku nasypte cukr, přilijte 80 ml vody a přiveďte k varu. Přihoďte scezenou kůru a mírně vařte 20 minut. Višně a brusinky namočte na 15 minut do vody.

Jak uvaříme rýži:
Ve velkém kastrolu přiveďte k varu asi 1 litry vody s 2 lžícemi soli. Do prudce vroucí vody vysypte scezenou rýži, nechte znovu pijít k varu a prudce vařte 8 minut, až je ráže částečně uvařená, ale uvnitř zůstává tvrdá. Ráži sce´dte. Vmíchejte do ní šafrán a potom vraťe do hrnce. Přimíchejte kandovamnou kůru, slité višně a brusinky, přisypte mandle, vlijte olej a dobře zamíchejte, aby se rýže rovnoměrně obarvila nažluto a omastila olejem.
Hrnec přiklopte, postavte na co nejmírnější oheň a rýži 20 minut duste v páře.

Rýže se špenátem
Tento recept pochází z Istanbulu.
Rozpočet na 6 porcí
Ingredience:
750 g čerstvého špenátu
1 nahrubo nasekaná velká cibule
4 lžíce slunečnicvého nebo lehkého rostlinného oleje
500 g rýže
900 ml vývaru nebo vody
Asi Âź lžičky soli
1 lžička cukru
šťáva z ½ citronu nebo více podle chuti
mletý pepř

Postup:
Špenát omyjeme a scedíme. Na hrubo jej rozkrájíme, nebo necháme vcelku. Silné řapíky nemusíme odstraňovat. Ve velkém kastrolu na oleji usmažíme do měkka cibuli. Přidáme rýži a dobře zamícháme. Potom přilijeme vodu nebo vývar, přidáme sůl, cukr a špenát. Důkladně zamícháme a rýži baříme asi dvacet minut, doměkka. Před podáváním vmícháme podle chuti citronovou kůru a pepř.

Rýže jako příloha
Zlatá rýže
Ingredience
900 ml vody nebo vývaru
3 lžíce oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého zázoru
500 g rýže basmati nebo dlouhozrnné

Vodu nebo vývar s olejem a solí přivedeme k varu. Přisypeme šafrán a rýži. Necháme znovu dojít k varu a dobře zamícháme. Potom ztlumíme plamen na minimum, a přikryté poklicí pomalu vaříme asi 20 minut, až se na povrchu objeví malé otvory a rýže změkne. Před podáváím necháme rýži ještě odstát pod poklicí. Můžeme posypat smaženými mandlemi nebo piniovými oříšky.

Rýže basmati v páře
400 g rýže máčíme nejméně 1 hodinu ve velkém množství studené vody s 1 lžící soli. Ve velkém hrnci s těsnou poklicí přivedeme do prudkého varu asi 2 litry vody s třemi lžícemi soli. Vsypeme do ni scezenou rýži, dobře zamícháme a 10 minut silně vaříme. Rychle scedíme, rýže je po deseti minutách ještě nedovařená. Do hrnce vlijeme 1 lžíci oleje, rýži nasypeme zpět a vmícháme další dvě lžíce oleje. Těsně uzavřeme poklici a necháme na nejmírnějším ohni dojít 20 minut do měkka. Vodu již nedolévejte.

Rýže vařená
Přivedeme do varu 750 ml vody se lžičkou soli. Přidáme 400 g rýže, hrenec zakryjeme poklicí a na velmi mírném ohni pomalu vaříme 18 minut nebo do měkka. Pak vmícháme 3 lžíce oleje (nebo na ni položíme tenké plátky másla).

Rýže smažená
V kastrolu zahřejeme 3 lžíce oleje. Přidáme 400 g rýže a mícháme, až se všechna zrnka omastí a zesklovatí. Přilijeme 750 ml vody nebo vývaru a trochu soli. Přivedeme do varu, potom oheň ztlumíme na minimum, kastrol zakryjeme poklicí aa 18 minut dusíme. Pak vypneme oheň a rýži necháme 5 minut v páře dojít, až se voda vstřebá a rýže je měkká.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: