Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zdravé stravování 11
Chutney se sezamovými semínky s použtím tamarindového koncentrátu Opražená sezamová semínka promíchaná s čerstvým koriandrem a mátou, ušlehaná s ostře kyselým tamarindovým Dávka na 125 g sklenici Sezamová semínka dejte na litinovou pánev a nasucho opražte na mírném ohni dokud nezhnědnou. Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Chutney s tamarinem
Asi jste už slyšeli o tamarindu. Je to, v některých zemích posvátný, mohutný tropický strom s velikou korunou. Jeho plody jsou hnědé dužnaté lusky (říká se jim tamaryšky) s černými semeny. Mají příjemně nakyslou, aromatickou chuť.
Každý lusk obsahuje až dvanáct ve zralosti černých semen, která dobře klíčí. Z vyklíčeného semenáčku můžeme tamarind indický pěstovat doma jako pokojovou dekorativní rostlinu bez ambicí vypěstovat plody. Rostlina pochází z tropů, chráníme ji tedy před sebemenším mrazíkem a před průvanem. Semena v lusku obklopuje dužnina lepkavé konzistence, velmi příjemně nakyslé, nezvykle aromatické chuti. Je možno ji konzumovat přímo. Krátkým povařením prášku z dužniny ve sladké vodě získáme pikantní chutný nápoj. Dužnina se také používá k dokořenění různých pikantních thajských a indických omáček čatní. Lusky se máčejí deset až patnáct minut v horké vodě, poté se z nich vymačká dužnina. Ta se prodává v plastových sáčcích jako sirup, marmeláda nebo v neupravené rosolovité konzistenci. Hmota se přidává do jídla během vaření, někdy se předtím ředí ve vodě. Používá se také pasta či koncentrát, které se přidávají v přesně odměřeném množství.
Ve specializovaných obchodech se prodává tamarindové pyré, kterým lze nahradit čerstvý tamarind. Pro mnoho národů je vysazený tamarind posvátným stromem. Je dostupný i našem trhu.
koncentrátem a vodou.
75 g sezamových semínek
lístky z jednoho svazku čerstvého koriandru
lístky z jednoho svazku čerstvé máty
5 čerstvých zelených chilli papriček
60 ml tamarindového koncentrátu
6ů7 lžic vody
půl lžičky soli
Poté je nasypejte do šlehače nebo mixeru a pomelte. Přidejte koriandr, mátu, chilli, tamarindový koncentrát, vodu a sůl a vytvořte hladkou pastu. Pro přípravu této pasty se dá také použít hmoždíř a palička. Lžičkou přendejte chutney do sterilizované sklenice, nasaďte víčko a po vychladnutí označte štítkem. Skladujte v ledničce.