Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravé stravování 11

Publikováno: 25.05.09
Počet zobrazení: 1315


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Chutney s tamarinem
Asi jste už slyšeli o tamarindu. Je to, v některých zemích posvátný, mohutný tropický strom s velikou korunou. Jeho plody jsou hnědé dužnaté lusky (říká se jim tamaryšky) s černými semeny. Mají příjemně nakyslou, aromatickou chuť.


Každý lusk obsahuje až dvanáct ve zralosti černých semen, která dobře klíčí. Z vyklíčeného semenáčku můžeme tamarind indický pěstovat doma jako pokojovou dekorativní rostlinu bez ambicí vypěstovat plody. Rostlina pochází z tropů, chráníme ji tedy před sebemenším mrazíkem a před průvanem. Semena v lusku obklopuje dužnina lepkavé konzistence, velmi příjemně nakyslé, nezvykle aromatické chuti. Je možno ji konzumovat přímo. Krátkým povařením prášku z dužniny ve sladké vodě získáme pikantní chutný nápoj. Dužnina se také používá k dokořenění různých pikantních thajských a indických omáček čatní. Lusky se máčejí deset až patnáct minut v horké vodě, poté se z nich vymačká dužnina. Ta se prodává v plastových sáčcích jako sirup, marmeláda nebo v neupravené rosolovité konzistenci. Hmota se přidává do jídla během vaření, někdy se předtím ředí ve vodě. Používá se také pasta či koncentrát, které se přidávají v přesně odměřeném množství.
Ve specializovaných obchodech se prodává tamarindové pyré, kterým lze nahradit čerstvý tamarind. Pro mnoho národů je vysazený tamarind posvátným stromem. Je dostupný i našem trhu.

Chutney se sezamovými semínky s použtím tamarindového koncentrátu

Opražená sezamová semínka promíchaná s čerstvým koriandrem a mátou, ušlehaná s ostře kyselým tamarindovým
koncentrátem a vodou.

Dávka na 125 g sklenici
75 g sezamových semínek
lístky z jednoho svazku čerstvého koriandru
lístky z jednoho svazku čerstvé máty
5 čerstvých zelených chilli papriček
60 ml tamarindového koncentrátu
6ů7 lžic vody
půl lžičky soli

Sezamová semínka dejte na litinovou pánev a nasucho opražte na mírném ohni dokud nezhnědnou.
Poté je nasypejte do šlehače nebo mixeru a pomelte. Přidejte koriandr, mátu, chilli, tamarindový koncentrát, vodu a sůl a vytvořte hladkou pastu. Pro přípravu této pasty se dá také použít hmoždíř a palička. Lžičkou přendejte chutney do sterilizované sklenice, nasaďte víčko a po vychladnutí označte štítkem. Skladujte v ledničce.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: