Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravé stravování 8

Publikováno: 4.05.09
Počet zobrazení: 1120


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Bylinkové oleje a octy
Samozřejmě, že k výrobě salátů, marinád a omáček jsou vynikající bylinkové oleje a octy, které jsou nejen zdravé, ale můžeme si je vyrobit samy.


Bylinkové oleje
K přípravě bylinkového oleje potřebujeme čistou láhev, čerstvé bylinky a olej, který nemá výraznou chuť. Já volím slunečnicový, olivový olej by chuť bylinek určitě přerazil. Bylinky nechte luhovat dva týdny a každý den zatřepte z lahví. Láhev přikryjte gázou a postavte na okno, nejlépe na jižní stranu. Po dvou týdnech olej s bylinkami přelejte a ochutnejte. Je-li olej dostatečně silný, pak láhev zazátkujte a uložte. Pokud však chcete získat výraznou chuť, celý proces opakujte.
Bylinkový olej je vhodný na marinády, saláty, zálivky, k přípravě masa a k dušení zeleniny.

Bylinky k přípravě bylinkového oleje:
Kořenité: bazalka, česnek, estragon, fenykl, máta, majoránka, rozmarýna, saturejka, tymián

Pokud si ovšem chcete připravit sladký olej, pak použijte mandlový a voňavé květy.
Postupujte jako u výroby kořeněných olejů a přidejte podle svého výběru:

1 díl levandulových květů a 1 díl květů aloisie nebo
1 díl levandulových květů a 3 díly korunních lístků růží nebo
1 díl růžových karafiátů a 1 díl květů rozmarýny nebo
2 díly korunních lístků a 2 díly květů černého bezu nebo

Bylinkové octy
K výrobě bylinkového octa použijte nejraději vinný ocet nebo jablečný ocet. Již jsme o něm na našich stránkách mluvili. Čerstvě natrhané byliny nasekejte a vložte do čistých lahví a zalijte teplý, nikoliv však horkým octem. Zazátkujte korkovou zátkovou. Láhve postavte na parapet na dva týdny a během té doby s nimi několikrát zatřepte. Ocet přeceďte , přidejte do láhve čerstvou snítku nebo výhonek té bylinky, z které jste ocet vyrobili. Použijte do marinád i do omáček.

Do ovocných salátů dáváme květinové octy.
Ty se používají nejen do kompotů, ale také je lze využít kosmeticky. Květy musí být pěkné, zbavené stonků a zelených částí.
Postupujte stejně jako u přípravy bylinkových octů a sladkých olejů.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: