Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zdravé stravování 8
Bylinky k přípravě bylinkového oleje: Pokud si ovšem chcete připravit sladký olej, pak použijte mandlový a voňavé květy. 1 díl levandulových květů a 1 díl květů aloisie nebo Bylinkové octy Do ovocných salátů dáváme květinové octy. Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Bylinkové oleje a octy
Samozřejmě, že k výrobě salátů, marinád a omáček jsou vynikající bylinkové oleje a octy, které jsou nejen zdravé, ale můžeme si je vyrobit samy.
Bylinkové oleje
K přípravě bylinkového oleje potřebujeme čistou láhev, čerstvé bylinky a olej, který nemá výraznou chuť. Já volím slunečnicový, olivový olej by chuť bylinek určitě přerazil. Bylinky nechte luhovat dva týdny a každý den zatřepte z lahví. Láhev přikryjte gázou a postavte na okno, nejlépe na jižní stranu. Po dvou týdnech olej s bylinkami přelejte a ochutnejte. Je-li olej dostatečně silný, pak láhev zazátkujte a uložte. Pokud však chcete získat výraznou chuť, celý proces opakujte.
Bylinkový olej je vhodný na marinády, saláty, zálivky, k přípravě masa a k dušení zeleniny.
Kořenité: bazalka, česnek, estragon, fenykl, máta, majoránka, rozmarýna, saturejka, tymián
Postupujte jako u výroby kořeněných olejů a přidejte podle svého výběru:
1 díl levandulových květů a 3 díly korunních lístků růží nebo
1 díl růžových karafiátů a 1 díl květů rozmarýny nebo
2 díly korunních lístků a 2 díly květů černého bezu nebo
K výrobě bylinkového octa použijte nejraději vinný ocet nebo jablečný ocet. Již jsme o něm na našich stránkách mluvili. Čerstvě natrhané byliny nasekejte a vložte do čistých lahví a zalijte teplý, nikoliv však horkým octem. Zazátkujte korkovou zátkovou. Láhve postavte na parapet na dva týdny a během té doby s nimi několikrát zatřepte. Ocet přeceďte , přidejte do láhve čerstvou snítku nebo výhonek té bylinky, z které jste ocet vyrobili. Použijte do marinád i do omáček.
Ty se používají nejen do kompotů, ale také je lze využít kosmeticky. Květy musí být pěkné, zbavené stonků a zelených částí.
Postupujte stejně jako u přípravy bylinkových octů a sladkých olejů.