Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravé stravování 9

Publikováno: 11.05.09
Počet zobrazení: 1436


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Tajemství chutney
Jistě mi už trochu dáváte za pravdu, že při troše informovanosti a vynalézavosti můžeme prožívat chuťové extáze a přitom zdravě jíst. Ti, kteří se vydali na cestu za zdravím, si mohou užívat a přitom svému organismu dopřávat vitamíny i stopové prvky a jiné zdraví prospěšné látky ve vynikajících směsích, které nejsou české kuchyni však vlastní.


Chatni, chutney a česky čarní nebo také čatný je zvýrazňující omáčka nebo dochucovací doplněk. Čatní se podává především k masu, většinou stačí lžička nebo dvě. Často se přirovnává k salse z latinské kuchyně, nebo omáčkám z evropské kuchyně.
Originální chutney z Indie bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření. Obvykle je čatní vyráběno z manga, jablek, hrušek. Podle původního receptu se však chutney připravuje tak, že se ovoce, cibule a hrozinky zvolna vaří s octem, hnědým cukrem a kořením po dobu nejméně dvou hodin.

Mango chutney
Mango chutney je jedno z nejlepších indických chutney, opravdu. V tomto receptu je spojena chuť manga, rozinek, koření, cukru a octa v jemné ovocné směsi. Pro sladší chutney použijte větší množství cukru, pro méně sladké chutney použijte cukru méně. Chutney je třeba skladovat v ledničce.

Dávka na 250 g sklenici
250 g rozinek
2 x 400 g sterilizovaného manga, bez šťávy a rozkrájeného na kostky, nebo 4 zralé manga, oloupané a nakrájené na kostky
půldruhé lžíce jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
2 najemno nasekané stroužky česneku
3 lžičky papriky
1 kousek skořicové kůry
4 hřebíčky
2 bobkové listy
půl lžičky míchaného koření
3 lžíce světlých hrozinek
60 ml ciderového octa (možno použít též jablečný nebo vinný)
170-250 g hnědého cukru

1. Rozinky dejte do malé misky, zalijte teplou vodou a odstavte asi na 30 minut, aby rozinky nasákly. Poté slijte vodu.
2. Mango, zázvor, česnek, papriku, skořicovou kůru, hřebíček, bobkový list, směs koření, světlé hrozinky, ocet, cukr a rozinky dejte do veliké pevné pánve. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni za stálého míchání povařte 1 hodinu, dokud není chutney husté. Před podáváním vyjměte bobkový list a skořicovou kůru.
3. Velkou lžící přendejte chutney do teplé sterilizované sklenice. Nasaďte víčko a po vychladnutí označte štítkem. Skladujte v ledničce.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: