Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zdravé stravování 9
Mango chutney Dávka na 250 g sklenici 1. Rozinky dejte do malé misky, zalijte teplou vodou a odstavte asi na 30 minut, aby rozinky nasákly. Poté slijte vodu. Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Tajemství chutney
Jistě mi už trochu dáváte za pravdu, že při troše informovanosti a vynalézavosti můžeme prožívat chuťové extáze a přitom zdravě jíst. Ti, kteří se vydali na cestu za zdravím, si mohou užívat a přitom svému organismu dopřávat vitamíny i stopové prvky a jiné zdraví prospěšné látky ve vynikajících směsích, které nejsou české kuchyni však vlastní.
Chatni, chutney a česky čarní nebo také čatný je zvýrazňující omáčka nebo dochucovací doplněk. Čatní se podává především k masu, většinou stačí lžička nebo dvě. Často se přirovnává k salse z latinské kuchyně, nebo omáčkám z evropské kuchyně.
Originální chutney z Indie bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření. Obvykle je čatní vyráběno z manga, jablek, hrušek. Podle původního receptu se však chutney připravuje tak, že se ovoce, cibule a hrozinky zvolna vaří s octem, hnědým cukrem a kořením po dobu nejméně dvou hodin.
Mango chutney je jedno z nejlepších indických chutney, opravdu. V tomto receptu je spojena chuť manga, rozinek, koření, cukru a octa v jemné ovocné směsi. Pro sladší chutney použijte větší množství cukru, pro méně sladké chutney použijte cukru méně. Chutney je třeba skladovat v ledničce.
250 g rozinek
2 x 400 g sterilizovaného manga, bez šťávy a rozkrájeného na kostky, nebo 4 zralé manga, oloupané a nakrájené na kostky
půldruhé lžíce jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
2 najemno nasekané stroužky česneku
3 lžičky papriky
1 kousek skořicové kůry
4 hřebíčky
2 bobkové listy
půl lžičky míchaného koření
3 lžíce světlých hrozinek
60 ml ciderového octa (možno použít též jablečný nebo vinný)
170-250 g hnědého cukru
2. Mango, zázvor, česnek, papriku, skořicovou kůru, hřebíček, bobkový list, směs koření, světlé hrozinky, ocet, cukr a rozinky dejte do veliké pevné pánve. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni za stálého míchání povařte 1 hodinu, dokud není chutney husté. Před podáváním vyjměte bobkový list a skořicovou kůru.
3. Velkou lžící přendejte chutney do teplé sterilizované sklenice. Nasaďte víčko a po vychladnutí označte štítkem. Skladujte v ledničce.