Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Úcta v rodině

Publikováno: 20.06.09
Počet zobrazení: 1787


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Rodina je základem k zdravému životu, vytváří bezpečné zázemí pro své členy a je důležitým zázemím nejen pro mladé členy, ale i pro starší nebo nejstarší členy rodiny. Nejde jen o láskyplné vztahy, s kterými souvisí i podpora, oběť i vzájemné citové souznění. Jde i o jistotu, že v nemoci, nouzi a nesnázích se rodinní příslušníci o sebe navzájem postarají, aniž by čekali na zvláštní odměnu nebo dokonce vděčnost od těch, kterým tuto oběť či pomoc přinášejí. Je to prostě v rodině normální. Má to být normální !


Samozřejmě, že vztahy nejsou všude ideální. Staří a mladí se přou, protože každý z nich má jiné představy a možnosti své představy realizovat. Staří často kritizují způsob života mladých, a ti zase v tom spatřují nepříjemné zasahování do samostatného života, který sotva začali žít. Někdy se pohádají tak, že spolu roky nepromluví a sotva se pozdraví. A každý cítí, že je to právem! Možná ano, možná ne. Těžko soudit. Jsou to pokořené city, uražená ješitnost, neschopnost se domluvit nebo nevůle se domluvit. Zpřetrhané rodiné svazky těžko slepovat a není dobré se do problému plést!

Často slýchávám, že tato doba je zlá, krutá, nemorální, bez citu, bez sounáležitosti jednoho k druhému.
Ale když si přečteme dějiny anebo historické knihy, které pojednávají o vztazích mezi lidmi, ať je v době starých národů anebo historicky blízké době, shledáme, že se lidské vztahy v současnosti od těch historických nemění. Možná, že jediná zvláštnost tu je – a to jsou z minulosti nábožensky podmíněná chování, strach ze hříchu a donucování k určitému chování z důvodu osobní i společesnké etiky a náboženských důvodů. Chápejme to tak! V dnešní době, současné, moderní anebo, když chcete postmoderní, se mnoho lidí domnívá, že rodina je přežitek a manželství je přežitek. Jen zřídka narazíte na krásné, úpřimné vztahy, které mezi sebou rodinní příslušníci mají a jen vzácně vidíte sounáležitost mezi mladšími a staršími členy rodiny. Nezbývá času si posedět, promluvit, vyměnit si názory, potěšit jeden druhého, obdarovat? Čas jsou peníze a mnohé rány nezahojí. Ani nejkrásnější domov pro seniory nenahradí pocit prázdnosty z odtržení od nejbližích příbuzných. Ani ta nejlepší péče od školeného personálu nenahradí prosté políbení a stisk ruky od dcery, syna, vnuka.

A samozřejmě, že je důležité, aby i starší členové rodiny citlivě přistupovali k životu svého potomstva a snažili se jim vysvětlit důvody svých opačných názorů anebo se jich zdrželi, když mohou tušit, že se setkají s odmítnutím, že mohou vyvolat konflikt. Aby rodině měli v úctě své děti, protože nejsou jejich majetkem. Nesmí jim ubližovat! Nesmí na nich vynucovat poslušnost, ale k poslušnosti je přimět, protože je to užitečné do doby, než si budou moci vybat podle vlastních zkušeností a rozumu, co je nebo není správné.

Protože úcta v rodině nepřichází sama o sobě. Musí se pěstovat a musí být zasloužená. Protože lidé, kteří si chtějí úctu zasloužit, musí být morálním příkladem, i lidským příkladem těm, od kterých ji očekávají a kteří je budou následovat. Protože ti následníci pochopí, jak je úcta v rodině důležitá, jak je ochraňující. Protože není s ní spojeno ani násilí, ani lhostejnost, ani bezcitnost.

Obvykle ne. Lidé, kteří jsou na druhých závislí pro nemoc, nemohoucnost nebo ztrátou smyslů, se musí přizpůsobit a ne tyransky se domáhat neustálé péče.
Jde o rovnováhu, jde o lásku a úctu jednoho k druhému. O nic míň a o nic víc. ˝Miluj svého bližního jako sebe samotného“, , je nejlepší zakončení dnešní úvahy o vzájemné úctě. A také znám ještě jedno: ˝Cti otce svého a matku svou˝

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: