Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravé stravování 13

Publikováno: 8.06.09
Počet zobrazení: 1168


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Koláč s jablky a marcipánem
Nechci provokovat ty, kteří jsou na cestě za zdravou stravou. Ale jistě uznáte, že se blíží letní období a s ním i návštěvy. Ale já vám nenabízím kynuté koláče s vrstvami dobré nádivky z máku, nebo tvarohu a ještě navíc s posýpkou (i když ty já nejraději). Nabízím vám koláč, který je lehký a zhotovený ze surovin, které nezklamou. A pokud byste chtěly šokovat své přítelkyně u odpoledního čaje či kávy svým uměním, rozhodně se vám to podaří.


Recept je pro 6 porcí
Ingredience
4 jablka
200 g cukru
3 lžíce hladké mouky (nebo macesové mouky)
5 vajec
150 g loupaných mandlí
3 kapky mandlové esence

Jablková omáčka
Uvařte jablkovou omáčku takto: Jablka oloupejte, překájejte napůl a odstraňte jádra. Pak je ihned dejte vařit dřív, než zhnědnou. Podlijte je 4 lžícemi vody a velmi mírném ohni vařte asi 20 minut, až se začnou rozpadat. Vidličkou je pak rozmačkejte na kaši, a pokud se vám zdá, že jsou řídká, tak je ještě nezakrytá dál vařte. Cukr s moukou rozmíchejte ze 4 vejci a směs vlijte do koláčové formy.

Marcipánová krusta
V mixéru rozsekejte najemno mandle a zbylých 10 dkg cukru. Pak přidejte poslední vejce a mandlovou esenci. Umixujte jemnou marcipánovou pastu. Ruce si potřete olejem, aby se na ně marcipán nelepil, uždibujte hrudky pasty, zploštěte je v dlaních a postupně jimi zakryjte jablečné těsto.
V troubě vyhřáté na 180 st. C pečte asi 25 minut nebo až povrch zezlátne. Koláč podávejte teplý!

K macesové mouce: Macesy, nekvašený chléb, se prodávají v obchodech se zdravou výživou. Mouku získáme tak, že macesy rozemeleme. Je také možno macesovou mouku zakoupit ve specializovaných prodejnách.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: