Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravé stravování 14

Publikováno: 15.06.09
Počet zobrazení: 1227


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Na skok do polské kuchyně
Nemáte chuť na BIGOS?
Bigos je původem polský pokrm a jeho obliba je stále velká. Někdy se dělá pouze z kysaného, nebo pouze z čerstvého zelí. Podle některých pramenů jde o směs kde zelí k masu je 1:1, zatímco jiní tvrdí, že obsah zelí může být vyšší. Hotové jídlo je velmi trvanlivé, lze jej skladovat v chladničce bez problémů 5 dnů, rozležením se stává chutnějším. Jedná se o tučné jídlo s vysokým obsahem vlákniny.


Bigos
Ingredience:
1 kg zelí bílé kysané
1 kg zelí bílé čerstvé
0,5 kg hovězí přední
0,5 kg uzené vepřové
0,3 kg klobása
0,2 kg slanina
cca 0,05 kg sádlo
3 větší cibule
0,2 kg rajský protlak
0,3 l bílé víno
0, 05 kg sušené houby
0,1 kg sušené švestky
5 ks bobkový list
10 kuliček nového koření,
20 kuliček černého pepře
kmín
lžíce sladké papriky
sůl
cukr.

Postup:
Hrnec, do kterého jídlo „shromažďujeme“ volíme opravdu velký.
Hovězí nakrájíme na kostky jako na guláš a dáme vařit. Čerstvé zelí nakrájíme nadrobno, vložíme do hrnce, podlijeme a v nepřiklopeném hrnci dusíme. Nadrobno posekáme cibulku a na sádle dozlatova osmahneme, přidáme na kostky nakrájené vepřové, krátce osmahneme, přidáme nadrobno pokrájený špek a na mírném ohni jej vyškvaříme. Přidáme papriku, kterou můžeme, ale nemusíme osmahnout jako pod guláš. Přidáme vodu, abychom přerušili smažení. Přidáme kysané zelí a zvolna dusíme. Dodáme ostatní koření, víno a rajský protlak, houby a švestky. Přidáme dušené čerstvé zelí (snažíme se, abychom jej přidávali s co nejmenším množstvím tekutiny). Jakmile je hovězí měkké, přidáme jej také i s vývarem, opět se snažíme, aby objem vývaru byl co nejmenší. Naposledy přidáme klobásu nakrájenou na kolečka nebo půlkolečka, Osolíme, případně přidáme trochu cukru. Hotový pokrm by měl obsahovat co nejméně volné tekutiny. Podává se s bramborem nebo chlebem. Lze jej konzumovat i zastudena.

Zeleninový bigos
1 kilogram bílého zelí,
3 různobarevné papriky,
2 cibule,
2 rajčata,
1/4 sklenky oleje,
pepř,
cukr,
kmín,
vegeta

Zelí nasekáme na drobno a za stálého míchání osmažíme na oleji. Cibuli pokrájíme na čtvrtinové plátky, papriku na proužky a přidáme k zelí a dál smažíme (pokud je třeba dolijeme olej). Přidáme oloupaná a nakrájená na kostky rajčata, pepř, cukr, kmín a jednu lžičku vegety. Vše důkladně promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka (podle potřeby můžeme podlít trochou vody). Podáváme s chlebem.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: