Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Domácí kuchyně 2
Žampionová polévka Chřestová polévka Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Zeleninové polévky
Celerová polévka
Uvařte dva celery v polévce do měkka a pak je rozemelte. Bledou máslovou zásmažku zalijte hovězí polévkou, přidejte do ní rozemletý celer a nechte spolu dobře povařit. V polévkové míse rozkvedlejte 1 žloutek se 3 lžícemi sladké smetany, vlijte na to polévku, co níž pak dáme bu´d krájenou osmaženou žemli nebo smažený hrášek.
Polévka z mrkve
Pro 6 osob očistěte 8 tmavožlutých mrkví, pokrájete na kolečka, přidejte 9 dkg másla, 25 – 30 dkg syrové šunky, trochu cukru, může být i bez cukru, soli, polévky a nechejte všechno do měkka dusit. Poté odstraňte šunku, mrkev rozmisxujte a nechteje ji ještě ½ hodiny vařit, přitom sbírejte masnotu. Polévku podávejte s nočky a nebo na másle osmaženou žemli.
Uduste na čerstvém másle a jemně prosekané zelené petrželi několik očistěných a na plátky nakrájených žampionů, potom na tenká kolečka pokrájený kořen petržele, mrkve a kousek celeru. Nepříliš měkkou zeleninu zapražte moukou a nechejte ještě chvíli dusit. Potom zalijte vše hovězím vývarem a dejte povařit. Přidejte buď noky a nebo smažený hrášek či smaženou žemli.
Očistěné a na kostky pokrájené hlavičky chřestu opereme v čisté vodě a dáme vařit do slané vody. Když se v ní chvíli vařily, vodu scedíme a nalijeme na chřest hovězí bujon. Mezitím si připravíme světlou jíšku, přimícháme do ní na drobno nasekané zelené petržele, zalijeme hovězím bujonem a necháme vařit. Do polévky pak vložíme chřest a doplníme smaženými žemličkami na nudličky nakrájenými a nebo knedlíčky.