Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Domácí kuchyně 5
Postup přípravy: Krkonošské kyselo Ingredience pro 5 osob: Na vejce: Postup přípravy: Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Houbové kyselo
Letos se houbám daří, jako už dlouho ne. Pokud jste už přejezení houbové smaženice, zkuste zase něco jiného.
Ingredience :
ăť 500 g čerstvých hub (nebo hrst sušených a namočených)
ăť 300 g brambor
ăť 200 ml kyselé smetany
ăť 750 ml vody
ăť 2-3 vejce
ăť 2 lžíce hladké mouky
ăť ocet
ăť sůl
ăť kmín
ăť petrželka nebo kopr
Nakrájíme houby a oloupané brambory, vložíme do hrnce. Vše zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a vaříme téměř doměkka. Pak přilijeme ve smetaně rozkvedlanou mouku a krátce povaříme. Klepneme do polévky vejce a necháme je srazit. Vajíčka můžeme také usmažit zvlášť a přidat potom do polévky. Nakonec přikyselíme octem a posypeme petrželkou.
ăť 50 g chlebového těsta – kvásek
ăť 250 ml vody
ăť 100 g čerstvých hříbků nebo 10 g suchých hub
ăť 125 ml mléka na houby
ăť 10 g másla na dušení
ăť sůl
ăť 30 g másla do polévky
ăť 20 g másla
ăť 3 vejce
ăť sůl
ăť 1 litr vody na polévku
Syrové těsto na chléb (kvásek) dáme do vyššího hrnečku, polijeme vlahou vodou a necháme v teplé kuchyni čtyři hodiny stát. Čerstvé hříbky nakrájíme na plátečky, opereme je a na másle pět minut dusíme. Sušené hříbky v mléce dříve povaříme. Měkké hříbky vložíme do vařící slané vody na polévku a když vše vaří, rozmícháme do polévky připravené těstíčko z hrnečku a stále míchajíce, povaříme 15 minut. Polévku osolíme a omastíme rozpuštěným máslem. Zvlášť si připravíme míchaná na másle usmažená osolená vejce, rozdělíme je na talíře, načež na ně nalijeme připravenou kváskovou polévku – kyselo a podáváme. Polévka musí být přiměřeně zahoustlá. Ke kyselu podáváme zvlášť vařené brambory ve slupce – na loupačku. obvykle na samostatné mise nebo vložené do talíře s porcí polévky.