Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Domácí kuchyně 5

Publikováno: 31.07.09
Počet zobrazení: 1204


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Houbové kyselo
Letos se houbám daří, jako už dlouho ne. Pokud jste už přejezení houbové smaženice, zkuste zase něco jiného.


Ingredience :

ポ 500 g čerstvých hub (nebo hrst sušených a namočených)
ポ 300 g brambor
ポ 200 ml kyselé smetany
ポ 750 ml vody
ポ 2-3 vejce
ポ 2 lžíce hladké mouky
ポ ocet
ポ sůl
ポ kmín
ポ petrželka nebo kopr

Postup přípravy:
Nakrájíme houby a oloupané brambory, vložíme do hrnce. Vše zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a vaříme téměř doměkka. Pak přilijeme ve smetaně rozkvedlanou mouku a krátce povaříme. Klepneme do polévky vejce a necháme je srazit. Vajíčka můžeme také usmažit zvlášť a přidat potom do polévky. Nakonec přikyselíme octem a posypeme petrželkou.

Krkonošské kyselo

Ingredience pro 5 osob:
ポ 50 g chlebového těsta – kvásek
ポ 250 ml vody
ポ 100 g čerstvých hříbků nebo 10 g suchých hub
ポ 125 ml mléka na houby
ポ 10 g másla na dušení
ポ sůl
ポ 30 g másla do polévky

Na vejce:

ポ 20 g másla
ポ 3 vejce
ポ sůl
ポ 1 litr vody na polévku

Postup přípravy:
Syrové těsto na chléb (kvásek) dáme do vyššího hrnečku, polijeme vlahou vodou a necháme v teplé kuchyni čtyři hodiny stát. Čerstvé hříbky nakrájíme na plátečky, opereme je a na másle pět minut dusíme. Sušené hříbky v mléce dříve povaříme. Měkké hříbky vložíme do vařící slané vody na polévku a když vše vaří, rozmícháme do polévky připravené těstíčko z hrnečku a stále míchajíce, povaříme 15 minut. Polévku osolíme a omastíme rozpuštěným máslem. Zvlášť si připravíme míchaná na másle usmažená osolená vejce, rozdělíme je na talíře, načež na ně nalijeme připravenou kváskovou polévku – kyselo a podáváme. Polévka musí být přiměřeně zahoustlá. Ke kyselu podáváme zvlášť vařené brambory ve slupce – na loupačku. obvykle na samostatné mise nebo vložené do talíře s porcí polévky.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: