Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Domácí kuchyně 3
Zelená hrachová polévka Polévka mléčná Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Polévky luštěninové a jiné
Čočková polévka
Přebranou a v čisté vodě omytou čočku vařme ve vodě. Připravíme světlou máslovou jíšku, přidáme cibuli jemně nasekanou a necháme ji na másle zrůžovět. Poté přidáme trochu rozetřeného česneku, zalijeme vodou a necháme povařit. Polévku pak scedíme do vody k čočce, přidáme majoránku a sůl. Do polévky se zavaří buď nočky anebo kroupy.
Polévka kroupová
Do hrnce dáme trochu vody. Pak přebereme malé kroupy a ve vodě je opláchneme a dáme vařit. Až jsou uvařené, uděláme hodně růžovou máslovou zásmažku. Do ní usekáme cibuli. Když cibule sežloutne, zalijeme ji vodou a necháme povařit. Přecedíme ji do hrnce, kde se vaří kroupy a a necháme povařit. Polévku osolíme a přidíme do ní trochu zelené nasekané petržele.
Pro 6 – 8 osob dejte do 2 ½ litru vody vařit 1 l zeleného krášku, přidáme též kousek mrkve, petržele a soli. Až je hrách měkký, zasmažíme polévku máslovou jíškou. Zeleninu vyndáme a povařenou polévku přelisujeme. Pokud je málo zelená, přidáme trochu vařeného, přelisovaného špenátu. Do polévky vložíme na kousky rozebraný květák, vařené hlavičky chřestu a smažený hrášek. Můžeme do ní také rozkvedlat žloutek.,
Do 2 l vařícího mléka zavaříme bud´ polévkové nudle nebo kapání i z rýží, osolíme a podáváme na stůl.