Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Biodožínky oslaví úspěchy ekologického zemědělství

Publikováno: 3.09.09
Počet zobrazení: 1354


      Autor článku: Tomáš Popp
Historicky první ročník Biodožínek v Plzni se uskuteční v neděli 6. září 2009 v areálu pivovaru Purkmistr (Selská náves 2, Plzeň-Černice). Zahájeny budou herečkou Zdeňkou Žádníkovou Volencovou v 10 hodin. Ukončeny budou kolem 18 hodiny. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s Excellent Plzeň a pivovarem Purkmistr. Finančně je podpořil Nadační fond Zelený poklad v rámci projektu ˝Nebojte se biopotravin˝.


Proč BioDožínky?
Dožínky byly tradičně oslavou ukončení sklizně (žní) a poděkováním ˝vyšším˝ silám za dobrou úrodu, při kterých nechyběl bohatě prostřený stůl, hudba, zábava. ˝Biodožínky v Plzni budou oslavou ekologického zemědělství a produktů z něj pocházejících. Představí se na nich desítky pěstitelů, výrobců, prodejců, kteří vyrábí nebo obchodují s biopotravinami i dalšími produkty v biokvalitě˝, vysvětluje Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC. Plzeňské Biodožínky jsou součástí kampaně Měsíc biopotravin (www.mesicbiopotravin.cz).

Biodožínky nabídnou více
Návštěvnici si budou moci bioprodukty (zeleninu, pečivo, masné i mléčné výrobky, oblečení, kosmetiku) koupit i ochutnat. Na místě uvidí také kuchařskou show na téma vaříme z biopotravin. Připraveny budou i besedy o ekologickém zemědělství, biopotravinách nebo Fair Trade produktech. Ty bude možné na místě koupit i ochutnat. Pro děti budou připraveny ekovýchovné aktivity i soutěže.

Restaurace pivovaru Purkmistr pro návštěvníky Biodožínek připravila v Plzeňském kraji ojedinělé menu sestavné z biopotravin. ˝Podávat se bude například Bramborová polévka s jáhlami, Grilovaná zelenina s bylinkovou polentou a extra virgin olivovým olejem nebo Farmářské kuře s pečenými brambory a červenou cibulí˝, vysvětluje šéfkuchař restaurace Purkmistr Václav Pach.

Ekologickému zemědělství se daří
Ekologické zemědělství je i přes finanční a ekonomickou krizi na vzestupu. V roce 2008 dosáhl maloobchodní obrat s biopotravinami v České republice 1,8 miliardy korun a oproti roku 2007 vzrostl o 510 milionů korun, tedy o 40 procent. Průměrně utratí Češi za rok za biopotraviny 176 Kč na osobu. Nejčastěji nakupují biopotraviny v supermarketech a hypermarketech (podíl 72 % na obratu). Výrazně vzrostl obrat v gastronomických provozech, a to o 66 % (11 miliónů Kč). Pravidelně kupuje biopotraviny 4,8 % spotřebitelů, nepravidelně 27,9 % (zdroj: Greenmarketing, www.greenmarketing.cz). ˝Biopotraviny se stále silněji prosazují v osobním i veřejném stravování. Roste i segment výrobků z biobavlny, certifikované přírodní kosmetiky atd. Tento trend by měla zmíněná ekonomická krize zbrzdit jen nepatrně, spíše vůbec˝, dodává Popp.

Více informací o akci najdete zde:
http://envic-sdruzeni.cz/biodozinky

Autor: Irena Fuchsová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: