Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Domácí kuchyně 9

Publikováno: 4.09.09
Počet zobrazení: 1639


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Čínské zelí, okurky, rajčata
Čínské zelí (správně Pekingské zelí)
Výhodou pekingského zelí je, že ho jde konzervovat podobně jako hlávkové zelé. Používá se hojně v čínské smažené kuchyni. Ale i do salátů.Řapíky větších listů můžeme připravovat jako chřest.


Odkud k nám zavítalo?
Pekingské zelí je charakteristickou zeleninou Dálného východu. Divoké výchozí formy jsou neznámé. Předpokládá se proto, že vzniklo šlechtěním z čínského zelí.
Čínské zelí, na rozdíl od pekingského zelí, má volně postavené listy v rozevřené listové růžici, zatímco pekingské zelí tvoří velké uzavřené válcovité hlávky. Je chuťově jemnější, méně výrazné s křupavou konzistencí. Nejvíce se pěstuje v Japonsku, Číně, Koreji a USA.Zde se konzumuje syrové, vařené, kysané i sušené a poskytuje vysoké výnosy.

Biologické hodnoty
Pekingské zelí je zeleninou biologicky hodnotnou, která se může různě upravovat, ale i kvasit. V našich podmínkách je výhodné, že je můžeme konzumovat v zimních měsících, kdy je čerstvé zeleniny nedostatek. Pro nás, kdo máme oblibě křehké listové zeleniny v uzavřených hlávkách, je pekingské zelí vítanou a levnou zimní zeleninou, která bude získávat vzhledem ke své mrazuvzdornosti, nenáročnosti pěstování a krátké vegetační době jistě mnoho příznivců.

Pekingské zelí tvoří v našich podmínkách rostliny vysoké 40-60 cm. Vzhledem k velkému odrůdovému bohatství jsou v utváření rostlin značné rozdíly, a to ve vzrůstu, tvaru listů/ celokrajné, vykrajované, hladké, bublinaté s růžně výraznými řapíky/, ochmýření listů, světle a tmavě zeleném, tvaru a pevnosti hlávek a délce vegetační doby.

Léčivé vlastnosti
Předností pekingského zelí je, že nás levně zásobuje vitamíny v době, kdy je nedostatek jiné cenově přijatelnější zeleniny na našem trhu. Je to zelenina biologicky hodnotná s velmi malým množstvím využitelné energie, a tak je nepostradatelnou součástí všech redukčních diet.

Obsah kyselin je minimální, ale převážnou část z nich tvoří kyselina glukoronová, která má údajně tlumící vliv na tvorbu novotvarů, zejména v ledvinách a močových cestách.

Z cukrů, o když v malém množství se zde nachází derivát sacharidu – alkohol manitol, který je sladký, ale naprosto neškodný pro nemocné cukrovkou , a inositol, působící protiskleroticky.- Obsahem vitamínů předčí pekingské zelí citróny a vyrovná se pomerančům, což ve srovnání s ostatními košťálovinami zase není tak mnoho. Ovšem svým složením aktivizuje v těle působení Celaskonu, který by bez jeho přičinění měl jen 1/52 účinnost.

Karotenu a tudíž i vitaminu A obsahuje málo vzhledem k uzavřené hlávce. Ve větším množství ho obsahují jen vnější zelené listy. Lehká stravitelnost, málo balastních látek, velké množství vegetační vody a zanedbatelné množství kyseliny šťavelové předurčují pekingské zelí jako zeleninu pro nemocné trpící chronickými poruchami vegetativních systémů, záněty ledvin a žlučníku, nadýmáním a jako salát při střevních dietách.

Okurky
Rostlina Cucumis sativus patří k rodině tykve Cucurbitaceae, jako melouny a tykev. Rostlina byla kultivovaná pro 3000 roků a je široce kultivovaná i dnes. Rostlina okurky má velké listy, které tvoří baldachýn. Je pěstována na zemi nebo na mřížovích, často v skleníkách.
Sklízí se zelená. Požívá se jako zelenina, syrová, vařená, nebo nakládaná. Čerstvá okurka je ještě velmi dobrým zdrojem vitamínu C, vitamínu K, a draslíku, a také poskytuje vlákninu, vitamín, vitamín B6, thiamin, folate, pantothenic kyselinu, hořčík, fosfor, draslík, měď, a mangan.

Rajčata
Biotin v rajčeti prospívá pokožce, vlasům i nehtům, kyselina listová podporuje krvetvorbu a vitamin C chrání srdce a posiluje imunitu. Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. Století. Rajčata se pěstují jako tyčkové a keříčkové, s celou škálou různých velikostí, tvar a barev.

Vliv na zdraví
Tato zelenina má nízkou energetickou hodnotu, je v ní mnoho vitaminu C, provitaminu A, dále pak niacin, vitaminy B, E, K, draslík, fosfor, vápník, hořčík. Má antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhá při ateroskleróze a tukové degeneraci jater. Obsahují lykopeny- karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny také propůjčují rajčatům červenou barvu, právě proto jsou nedozrálá rajčata na tuto látku poměrně chudá. Dále se v rajčeti nachází tyramin, což je látka, které působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Účinky na organismus:
- podporují tvorbu hemoglobinu
- pomáhají revmatikům a diabetikům
- působí preventivně proti infekcím
- starají se o zdravou pokožku
- zlepšují náladu
- podporují spánek
- posilují srdce
- povzbuzují tvorbu hormonů
- odstraňují zácpu
- chrání sliznice v celém těle

Rajčata bychom měli konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích Pro některé osoby je slupka těžko stravitelná, proto rajčata nejprve přelijeme horkou vodou a pak slupku snadno stáhneme.

Nabízím vám recept zeleninového salátu, který obsahuje výše probrané zeleniny.

Zeleninový salát

INGREDIENCE
hlávka čínského zelí
větší cibule
dvě větší mrkve
2 ks okurky hadovky
8 ks rajčat
sůl
tatarská omáčka 250g – nebo jogurt
vegeta speciál
pepř
citronová šťáva

POSTUP PŘÍPRAVY:
Na V kruhadle nakrouháme okurku a mrkev na tenké nudličky, rajčata na osminky, cibuli nadrobno nakrájíme a spaříme vařící vodou, střední hlávku čínského zelí nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme, přidáme lžičku vegety, tatarskou omáčku – je možné nahradit jogurtem, zakápneme citronovou šťávou a řádně promícháme a následně necháme do druhého dne v ledničce uležet. Před podáváním řádně promíchat.

A ještě jeden recept, tentokrát pro pro nakládané okurky:

Okurky ve sladkokyselém nálevu

INGREDIENCE PRO
okurky
kopr
cibule
česnek – 2 stroužky
mrkev
pálivá paprička
bobkový list
ocet
konzervační přípravek DEKO
list křenu

POSTUP PŘÍPRAVY:
1. Okurky namočíme na 3 hod. a řádně umejeme, do 4 litrové sklenice vložíme na dno nakrájenou mrkev, nakrájenou cibuli, 1 stroužek česneku rozříznutý na polovinu, snítku kopru, list křenu a 1 palivou papričku.
2. Naplníme okurkami a prokládáme nakrájenou mrkví a cibulí. Povrch pokryjeme plátky cibule, dva plátky stroužku česneku a list křenu.
3. Nálev připravíme dle návodu na obalu, osladíme 25 ks sladidla (možno 130 g cukru) přidáme bobkový list a ještě horkým nálevem naplněnou sklenici zalejem a uzavřeme víčkem a řádně uzavřeme, lahví zatřepeme tak aby se povrch víčka namočil – lépe přilne a necháme pozvolna vychladnout.
4. Proleželé jsou okurky cca za 4 týdny – skladujeme v chladu a temnu. Po otevření je určeno pro brzkou spotřebu.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: