Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cesta k harmonii 13

Publikováno: 3.10.09
Počet zobrazení: 977


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Kdo jsem? Kdo je to schopen vysvětlit?
Ti, kdo se zabývali touto otázkou, se objevovali se v nejrůznějších stoletích a kulturách. Jazyk, jímž o otázce ˝Kdo jsem?“ hovořili a v němž vyučovali technikám vedoucím k odpovědi, býval různý. Ale také symboly byly různé, ty symboly, které používali k vyjádření pravdy, která se skrývá v odpovědi na tuto otázku.


Podstata toho, co říkali, zůstává stejná, ať již přicházeli z Východu, či ze Západu, z vysoce rozvinuté, nebo zdánlivě prosté kultury, ať již z dávných století, nebo z dnešní doby. Jejich učení vždy zachovává tytéž základní myšlenky. Neuznávali a neuznávají žádné hranice vnitřního světa. ˝Mapy“ cest, které nám odkázali, neobsahují žádné hranice. Neexistuje tu ani dělení na tři oblasti studia mysli, které my vnímáme jako náboženství, filozofii a psychologii. EXISTUJE POUZE MYSL!

Není ani rozdíl mezi vědomím a nevědomím či mezi spánkem a bdělostí. Není ani rozdíl mezi myšlenkami a sny.
EXISTUJE POUZE VŠEZAHRNUJÍCÍ VĚDĚNÍ NEBOLI VŠE ZAHRNUJÍCÍ MOUDROST bez nutnosti faktického vědění.
Můžeme je nazývat našimi duchovními učiteli.

Na Východě je to Buddha s mnoha dalšími pokračovateli buddhistického učení a Pataňdžali se stoupenci hinduistického učení (a zejména védánty). Na Středním východě jde o stoupence rúmismu, súfismu a o anonymní autory spisu Sefer ječím a dalších kabalistických textů. V oblasti od Středního východu až na Západ je to Kristus a mnoho stoupenců křesťanské (a zejména gnostické) tradice, mytický Hermes Trismegistos a stoupenci mysterijních náboženství a hermetické tradice.
Vzpomeňme i na Pythagora a další postavy tajemného řeckého učení i stoupence šamanských tradic a tradic amerických indiánů.

Všichni však mají jedno společné – učili technikám, které člověku pomáhají nahlédnout do vlastního nitra a nalézt ve vnitřním světě skutečnost, z níž vyplývá veškerá existence, skutečnost, která je zároveň naší podstatou i tvůrčí silou, která vnějšímu světu přináší život i jeho zachování.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: