Dnes je 25.10.2024, Svátek má Beáta, zítra Erik

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Domácí kosmetika 3

Publikováno: 6.10.09
Počet zobrazení: 1095


      Autorka článku: Maura
Měsíček lékařský
Měsíček obsahuje silici, karotenoidy, triterpenové saponiny, flavonoidy, flavonoidové glykosidy, kyselinu salicylovou, vitamín C, sliz, seskviterpen calendin a hořčinu calenden.


Meduňka lékařská
Meduňka obsahuje asi 0,1% silic (citral, citronelal, citronelol, geraniol, linalol), asi 4% tříslovin, kyseliny hydroxytriterpenové (např. kyselina ursolová), trochu hořčin, sliz, flavonoidy a minerální látky.

Proskurník lékařský
Všechny části rostliny obsahují zejména velmi hodnotné slizové látky (kořen až 35%). Hlavními složkami slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany. Dále jsou přítomny škroby (v kořenu až 38%), sacharóza (v kořenu asi 10%), asparagin (v kořenu asi 2%), betain, pektiny (v kořenu až 11%), flavonoidy, minerální látky, organické kyseliny a stopy silice.

Puškvorec obecný
V rostlině jsou obsažené éterické oleje, silice, hořčiny, cholin a dalamán, glykosid acorin a škrob.

Přeslička
Je známá tím, že na zlatonosných substrátech koncentruje zlato (až 0,5% popela). Obsahuje též minerální látky (sloučeniny křemíku), steroly, kyselinu askorbovou, kyselinu skořicovou, flavonoidy (flavonové glykosidy, luteolin, quercetin).

Rozmarýn lékařský
Obsahuje silice cineol, borneol, bornylacetát, již zmiňovaný kafr, kamfen, limonem a pineny. Dále byla zjištěna tzv. labiátová tříslovina, což je kyselina rozmarýnová, flavonové glykosidy, hořčiny a doprovodné látky.

Ořešák královský

Droga obsahuje naftochinon juglon, třísloviny, flavonoidy, kyselinu elagovou, silice, karotenoidy, vitamin C, hořčiny aj.

Sléz přehlížený

Obsahuje zejména sliz (v listech a květech), vitamín C, karoten, antokyanová barviva (v květech), třísloviny (v listech), organické kyseliny, v semenech množství oleje.

Čekanka

Droga obsahuje glykosidickou hořčinu intybin (reguluje činnost trávící soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy), dále inulin (15 až 20%, podle některých zdrojů i 40% – inulin je hydroskopický bílý prášek bez chuti a zápachu, špatně rozpustný ve studené vodě, ale dobře ve vodě teplé, který se používá jako výživa pro diabetiky, k získávání ovocného cukru a jako diagnostická pomůcka při měření činnosti ledvin), silici, cholin, třísloviny, manit, arginin, sliz, terpenové hořčiny a větší množství minerálních látek.

Růže šípková

Plody růže šípkové obsahují třísloviny (2-3 %), invertní cukr (10-14 %), sacharózu (2,5 %), pektin (11 %), kyselinu citronovou a jablečnou, stopy vanilinu, silice, flavonoidy, kyselinu nikotinovou, vitamin C (0,5 %), vitaminy B, vitamin K, karoten, fosfor, vápník, draslík, hořčík aj.

Řebříček obecný
Obsahuje glykosidickou hořčinu, silici (okolo 0,25%) s kolísavým obsahem azulénů (0 až 40% v závislosti na lokalitě a počasí), alkaloidy, flavony, tříslovinu, cholin, aldehydy, kyseliny mravenčí, octovou a salicylovou a fluoreskující a fotosenzibilizující látku ze skupiny furokumarinů.

Šalvěj lékařská
Listy obsahují silice (1-2,5 %), saponiny, třísloviny – katechin (3-8 %), glykosidy, hořčiny, živičnaté látky (5-6 %), vosky, aminokyseliny, vitamin C, karoten, fytoncidy, terpeny aj.

Podběl lékařský

Droga obsahuje slizovité látky, fytosterin, třísloviny (do 17 %), kyselinu galovou, jablečnou a vinnou, hořčiny, bílkoviny, inulin, saponin, karoten, vitamin C aj.

Zeměžluč lékařská
Droga obsahuje hořčiny, pryskyřice, glykosid gentiopicrosid, cukr, kaučuk, éterické oleje, mastné kyseliny, amid kyseliny nikotinové, flavonoidy, magnesiumlaktát, vosk a trochu silice. odporuje tvorbu trávicích šťáv a snižuje jejich kyselost, celkově zlepšuje trávení, uplatní se i při chorobách žlučníku a žlučových cest, pomáhá při nechutenství, různých žaludečních potížích apod., osvědčila se i jako celkově tonizující droga, zejména pak u starších lidí.

Mateřídouška obecná

Droga obsahuje 0,15-1 % silice, linalol, hořčiny, třísloviny, falvonoidy, luteolin, minerální soli, živici aj. Droga účinkuje sekretolyticky při katarech horních dýchacích cest, chronické bronchitidě, chřipce, bronchopneumonii, bronchiálním astmatu, zápale plic s vylučováním slizovitého exkretu.

Bříza bělokorá

V listech jsou obsaženy flavonoidy, silice, třísloviny, pryskyřice, vitamín C a fytoncidně působící látky.

Lopuch větší
Kořeny lopuchu obsahují polysacharidy, inulin (do 45 %), proteiny (okolo 12 %), glykosid arkciín, silice, kyselinu palmitovou a stearovou, slizovité látky, třísloviny, hořčiny, bílkoviny, živice, tuky, sulfáty a fosfáty vápníku, draslíku a hořčíku aj. Listy obsahují silice, slizovité látky, třísloviny a kyselinu askorbovou.

Je to jen povrchní výčet bylinek, které se v domácí kosmetice používají, ale pro nás je důležité se vždy zaměřit na látky, které bylinky obsahují. A to proto,že na některou z látek může být člověk alergický a nebo ví, že ji nesmí vzhledem k lékům, které má předepsány od lékaře, používat.
A PROTO VŽDY POZOR NA NÁHLÉ ROZHODNUTÍ SE LÉČIT ČI ŠLECHTIT BYLINKAMI.

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: