Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cesta k harmonii 21

Publikováno: 28.11.09
Počet zobrazení: 1028
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Vzhled
Třetí stadium meditace, v němž meditující pronikne k podstatě meditace, je stadium vzhledu. Stadium, v němž začínáme odhalovat tajemství vedoucí k odpovědi na otázku: „Kdo jsem?“

Občas se toto stadium v meditaci objeví spontánně, opět jakoby z vyšší vůle, ale obvykle vyžaduje naprosté odevzdání, které někdo považuje za náročné a zdráhá se mu poddat. Toto odevzdání pomáhá uvidět to, co se odehrává v naší mysli, ať se jedná o cokoli. A vyžaduje také určitou aktivitu jako protiklad stavu pasivity při stadiu zklidnění. Avšak k této aktivitě dospějeme teprve tehdy, když se nám podaří dosáhnout zklidnění (tedy opět paradox). Snaha dospět k ní dříve pouze rozruší naši mysl, jako když rozvíříme kal na dně rybníka. Jakmile se však zklidnění dostaví, tato aktivita již naši mysl nijak neruší a duševní energii využívá jen k prostému sledování dechu. Tato aktivita ani vzdáleně nepřipomíná víření kalu na dně, ale spíše zčeření průzračné vody a kruhy na hladině rozbíhající se do všech směrů.

Vhled můžete také cvičit prostřednictvím koncentrace na dech, jak uvádí Buddha ve spise Satipatthánasutta (Rozprava o probuzení bdělosti). To znamená pečlivé sledování nádechů a výdechů, zda jsou dlouhé, či krátké, rychlé, či pomalé, hrubé, či jemné, a pečlivé sledování pocitů jimi vyvolaných (a nakonec zkoumáním, co vlastně tyto pocity představují). Jakkoli se toto zdánlivě snadné cvičení může zdát podivné, nakonec poodkryje tajemství vnímání i vnímaného a odhalí vlastní realitu.
Dalším způsobem, jak cvičit schopnost vhledu, je obrátit pozornost od dechu k myšlenkám.

Když jste se během meditace začali soustřeďovat na dýchání, zůstávaly vaše myšlenky v podvědomí. Nyní se stanou středem pozornosti, avšak stále se jimi nesmíte nechat spoutat, a to ani po stránce duchovní, ani emoční, ani se nenechejte zlákat k bdělému snění. Pouze myšlenky pozorujte se stejně vědomou nezaujatostí jako při sledování dechu. Opět se objeví jako odraz mraků ve vodní hladině, nyní se však soustředíte na bod, z něhož se vynořují a v němž mizejí, a na prostor mezi nimi, když je mysl prázdná a existuje pouze ve své vlastní podstatě.

Koncentrace

Zklidnění

Vhled

Nebo jinými slovy:

Soustředění se na svou mysl

Její uklidnění

Pohled do jejího nitra

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: